V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023

Αργολίδα: Πουλάνε δημόσιο αναδασωτέο δάσος στην Ερμιονίδα - Πως κατάφεραν να το αποχαρακτηρίσουν

Καμένη έκταση
Συμφέροντα θέλουν να πουλήσουν για εκμετάλλευση και ανάπτυξη καμένο δάσος στην Κορακιά Κρανιδίου- Κατάφεραν να αποχαρακτηρίσουν έκταση 720 στρεμμάτων.

Μεγάλες αντιδράσεις στην Αργολίδα έχει προκαλέσει η πρόθεση διαφόρων συμφερόντων να πουλήσουν για εκμετάλλευση και “ανάπτυξη” παραθεριστικών κατοικιών, έκταση καμένου δάσους στην περιοχή Κορακιά Κρανιδίου.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, μεσιτικά γραφεία προσφέρουν προς πώληση ως δήθεν ιδιωτική περιουσία, την έκταση των 3.782 στρεμμάτων, και μάλιστα στην τιμή των 100 εκατ. ευρώ, που όμως αποτελεί δημόσιο δάσος και μάλιστα μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2016 είναι και αναδασωτέο.

Όπως έχει γράψει ο δημοσιογράφος Ηλίας Μπέλλος, η έκταση βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο οικοδομικού συνεταιρισμού από την εποχή της χούντας, το 1970 δηλαδή, όταν επιτρεπόταν η οικοδόμηση μέρους του δάσους. Η έκταση παραχωρήθηκε στον “Οικοδομικό Συνεταιρισμό Μονίμων Αξιωματικών Πολεμικού Ναυτικού-ΟΣΜΑΝ, Συν. Π.Ε.”, και δόθηκε για την ανάπτυξη παραθεριστικών κατοικιών. Αλλά αυτό δεν κατέστη ποτέ δυνατό, ακριβώς λόγω του δασικού χαρακτήρα της έκτασης. Αλλωστε με την αλλαγή του Συντάγματος με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, η οικοδόμηση εντός δασών απαγορεύθηκε.

Η έκταση, συνεπώς, είναι αδύνατον να πολεοδομηθεί νομίμως, και επειδή είναι δάσος και επειδή είναι σε μεγάλο μέρος της καμένη και αυτό δεν μπορεί να γίνει ούτε στο πλαίσιο των στρατηγικών επενδύσεων, που συχνά χρησιμοποιούν διάφορα συμφέροντα για να εμφανίσουν την πώληση ιδιωτικών βιλών ως σχέδια ανάπτυξης ολοκληρωμένων τουριστικών συγκροτημάτων εθνικής σημασίας.

Στην πραγματικότητα, η έκταση δεν μπορεί καν να πουληθεί, αφού για να μεταβιβαστεί μια έκταση με αυτά τα χαρακτηριστικά χρειάζεται “πιστοποιητικό ακαΐας”, που για ευνόητους λόγους δεν είναι δυνατόν να εκδοθεί μετά τις πυρκαγιές του 2016. Και εδώ αρχίζει ένα δεύτερο μυστήριο.

Αποχαρακτήρισαν έκταση 720 στρεμμάτων, δεν είναι πλέον αναδασωτέα

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ίδιου του Συνεταιρισμού, διάφοροι παράγοντες κατάφεραν και αποχαρακτήρισαν από αναδασωτέα, μια έκταση 720 στρεμμάτων. Πώς έγινε αυτό είναι ένα μυστήριο. Ο Συνεταιρισμός πάντως αναφέρει τα εξής:

“Με μεγάλη χαρά σας ανακοινώνουμε την ανάκληση απόφασης κήρυξης αναδασωτέου καμένου τμήματος 720 περίπου στρεμμάτων στο δασόκτημα ΚΟΡΑΚΙΑ. Μετά την πυρκαγιά της 04ης Αυγούστου 2016 με απόφαση ΔΣ Ο.Σ.Μ.Α.Ν. ανατέθηκαν άμεσα και υλοποιήθηκαν μελέτες αντιπλημμυρικών έργων και πίνακα υλοτομίας

Μετά πάροδο τριών ετών τα αποτελέσματα αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος στην καμένη έκταση κρίθηκαν εξαιρετικά, μετά την υποβολή ειδικής έκθεσης αιτηθήκαμε την άρση αναδασωτέου η οποία και επετεύχθη.

Ευχαριστούμε πολύ τον ειδικό μελετητή κ. Γιαννούχο για την αρτιότητα των μελετών του σε όλα τα στάδια, τον εργολάβο του έργου κ. Ρεβελιώτη και το προσωπικό των υλοτόμων που χρησιμοποιήθηκε για την εξαιρετική δουλειά τους και την εντός χρονικών ορίων ολοκλήρωση του έργου.

Τα αποτελέσματα όλων αυτών των ενεργειών κρίνονται ευεργετικά τόσον στην διασφάλιση της ιδιοκτησίας μας στη περιοχή αφού επιτελέσθηκε με τον καλύτερο τρόπο η προστασία και η βελτίωση του δάσους σύμφωνα με το Πρωτόκολλο Παράδοσης Παραλαβής του 1998 όσο και στη μελλοντική αξιοποίησή της.”

Είναι δυνατόν μέσα σε λίγα χρόνια, επειδή έγιναν έργα υλοτομίας, μια έκταση να αποχαρακτηριστεί μη αναδασωτέα; Πώς συναίνεσε σε αυτήν την απόφαση το Δασαρχείο; Και γιατί εξαιρέθηκαν αυτά τα 720 στρέμματα από την αναδάσωση;

Οι εξελίξεις αυτές έχουν εγείρει ανησυχίες στην ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας, αλλά και στα απέναντι νησιά, όπως οι Σπέτσες, ότι κάποια συμφέροντα επιχειρούν, παρά το ότι η περιοχή είναι αδιαμφισβήτητα δάσος και σε μεγάλο μέρος της αναδασωτέα, να πουλήσουν την έκταση, υποσχόμενα ενδεχομένως πολεοδομική της ωρίμανση διά επενδυτικού σχεδίου που θα ενταχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις, αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές από το Κρανίδι.

Στόχος “στρατηγικών επενδύσεων” το δάσος

Η ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας έχει περιέλθει οψίμως στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος, αλλά, καθώς οι προσφερόμενες εντός σχεδίου εκτάσεις και οικόπεδα είναι εξαιρετικά περιορισμένες, διάφορα συμφέροντα επιχειρούν να καταστρατηγίσουν τον νόμο. Όπως για παράδειγμα η έκταση του κτήματος Αλεξίου, 300 περίπου στρεμμάτων, τα οποία πέρασαν στον έλεγχο αλλοδαπού επιχειρηματία στις αρχές του 2022 έναντι ποσού της τάξης των 50 εκατομμυρίων.

Ωστόσο, αν και με βάση τον νόμο στη συγκεκριμένη έκταση, δασική στη συντριπτική πλειονότητά της, δεν μπορεί να χτίσει παρά 200 έως -υπό προϋποθέσεις- 300 τετραγωνικά, ο εν λόγω επιχειρηματίας, σύμφωνα με πληροφορίες, αξιολογεί σχέδια για την ανάπτυξη πολυτελών παραθεριστικών κατοικιών που θα φέρουν αναγνωρίσιμο διεθνές εμπορικό σήμα.
Το ιστορικό του δάσους στην Κορακιά

Το δάσος που βγαίνει τώρα προς πώληση παραμένει με αυτόν τον χαρακτηρισμό εδώ και 70 χρόνια, και είναι αδύνατον να χτιστεί. Ο πρώτος που το γνωρίζει αυτό είναι ο συνεταιρισμός στον οποίο είχε παραχωρηθεί επί δικτατορίας και ο οποίος τώρα εμφανίζεται ως πωλητής.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην επίσημη ιστοσελίδα του “Οικοδομικού Συνεταιρισμού Μονίμων Αξιωματικών Πολεμικού Ναυτικού (ΟΣΜΑΝ):

“Το πρώτο πρόγραμμα ήταν αυτό της περιοχής Κορακιά Κρανιδίου, το οποίο προέκυψε από παραχώρηση του Δημοσίου προς τον ΟΣΜΑΝ το 1970. Η συνολικώς παραχωρηθείσα έκταση αφορούσε 4.346 στρέμματα δασικών και καλλιεργήσιμων επίπεδων εκτάσεων, μικρών εκτάσεων, που με το ισχύον τότε νομικό καθεστώς θα μπορούσαν να οικοδομηθούν σε ποσοστό 20% της όλης έκτασης, πριν από την αναθεώρηση του Συντάγματος του 1975 (αρθ. 24), πλην όμως δεν δύναται πλέον να εξυπηρετήσει τον σκοπό του, σύμφωνα με την αναθεώρηση του Συντάγματος το 1975 και σύμφωνα με τον Ν. 998/1979 “Περί προστασίας των δασών”.

Επομένως, ο ίδιος ο συνεταιρισμός αναφέρει ξεκάθαρα πως στη συγκεκριμένη έκταση δεν μπορεί να χτιστεί κάτι. Προς επιβεβαίωση αυτού, το συγκεκριμένο πρόγραμμα, στο οποίο είχαν σταδιακά εγγραφεί 1.054 μέλη, έχει μπει σε “διαδικασία εκκαθάρισης μητρώου μελών καθόσον το πρόγραμμα δεν είναι πλέον ενεργό”.

Μάλιστα, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνεταιρισμού (Δ.Σ. 25/2.2.2021) αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία ότι πλέον δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως πρόγραμμα καθόσον είναι ανενεργό από το 1979.

Αυτή είναι η έκταση που προωθείται τώρα σε επιλεγμένους δυνητικούς αγοραστές από κτηματομεσιτικά γραφεία ως ιδιωτικό δάσος προς πώληση. Όμως δεν πρόκειται ούτε για ιδιωτικό δάσος, αφού, όπως προαναφέρθηκε, παραχωρήθηκε το 1970 και η σχετική νομοθεσία για τον χαρακτηρισμό ενός δάσους ως ιδιωτικό είναι σαφής και προβλέπει την αναγνώρισή του ως τέτοιο τουλάχιστον 30 χρόνια πριν από σχετική διάταξη του Αστικού Κώδικα του 1910. Θα έπρεπε, δηλαδή, να αποδείξει κάποιος ότι το δάσος είναι ιδιωτικό ήδη τουλάχιστον από το 1880.

Πηγή: thetoc.gr
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ