Κοροϊδία Νο1: Η βασική αγροτική ενίσχυση, που για πρώτη φορά γίνεται στη βάση της νέας ΚΑΠ 2023-27, έχει υποστεί μείωση περισσότερη από 20%. Γιατί; Γιατί για το έτος 2023 η επιδότηση ανέρχεται σε 829.567.104€, σε αντίθεση με πέρυσι που το αντίστοιχο ποσό ήταν πάνω από 1 δις ευρώ. Παρά αυτή τη μείωση όμως, ο ΟΠΕΚΕΠΕ λόγω εσωτερικών καθυστερήσεων που αφορούσαν στην έκδοση υπουργικών αποφάσεων και ελλείψεων τεχνικής υποστήριξης, τελικά ενεργοποίησε μόνο 741 εκ. ευρώ, δηλαδή 88εκ. λιγότερα από τα, ούτως ή άλλως περικομμένα, προβλεπόμενα! Αν σε αυτό υπολογίσουμε ότι 170 εκ. θα κατευθυνθούν στη λεγόμενη Αναδιανεμητική Ενίσχυση και ένα επιπλέον ποσό (30εκ) θα διανεμηθεί μέσω των Συνδεδεμένων Ενισχύσεων, μιλάμε μεσοσταθμικά, όπως αναφέρθηκε, για μια μείωση της τάξης του 21%.
Ας μας απαντήσει η κυβέρνηση πώς με το επιτελικό μπάχαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ και τις ούτως ή άλλως περικομμένες ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, ο αγροτικός κόσμος θα καταφέρει να καλύψει τις εισφορές του ΕΛΓΑ, το μεγάλο κόστος στην ενέργεια, τις ζωοτροφές και τα λιπάσματα; Πώς θα καταφέρει να επιβιώσει, να ζήσει τις οικογένειές του και πώς δεν θα παρατήσει τη γη και τα ζώα του, οδηγώντας τη χώρα μας σε μια έκτακτη επισιτιστική και παραγωγική κρίση
Κοροϊδία Νο2: Στην κυβέρνηση λένε πως δεν ευθύνονται αυτοί για την μείωση στις επιδοτήσεις. Όμως ο κ. Αυγενάκης ήταν λαλίστατος στην πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» (https://pelop.gr/o-lefteris-avgenakis-stin-p-to-mellon-ton-agroton-kai-oi-kindynoi/), σημειώνοντας πως «Η μείωση κατά, περίπου 20%, στην καταβολή της βασικής ενίσχυσης στη νέα ΚΑΠ είναι προϊόν διαπραγμάτευσης της ηγεσίας του ΥπΑΑΤ την περίοδο του 2021.».
Γαλάζια μαχαιρώματα δηλαδή και μπηχτές, στην πλάτη των αγροτών, την ώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει κανένα σχέδιο για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, ούτε δεσμεύεται αν θα αναλάβει να προτείνει αναθεώρηση του ΕΣΣ της νέας ΚΑΠ;
Κοροϊδία Νο3: Με την νέα ΚΑΠ, που ήταν αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης της ΝΔ το 2022, αποκλείστηκε και η ενεργοποίηση δικαιωμάτων ΠΕ1 (βοσκοτόπια) χωρίς τη δήλωση ζωικού κεφαλαίου και δεν κατέστη δυνατός ο διαχωρισμός των δικαιωμάτων της κάθε αγρονομικής περιφέρειας, προκειμένου να εξαιρεθούν τα επίμαχα δικαιώματα και να πληρωθούν τα υπόλοιπα.
Κοροϊδία Νο4: Εδώ και 5 χρόνια που η ΝΔ είναι στο τιμόνι της διακυβέρνησης της χώρας, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν σωρεία προβλημάτων που έχουν να κάνουν όχι μόνο με τα οικονομικά αλλά και με το επιτελικό Κράτος του Μαξίμου: προβληματικές πληρωμές, καθυστερήσεις στην έκδοση σημαντικών εγκυκλίων, παταγώδη αποτυχία του πολυδιαφημισμένου «ΟΣΔΕ στο σπίτι του», αποτυχία της μετάβασης του ΟΠΕΚΕΠΕ στη ψηφιακή φάση, διαρκείς ματαιώσεις διαγωνισμών και «επιλεκτικές» απευθείας αναθέσεις σε ημέτερους για διοικητικές λειτουργίες, πισωγύρισμα του Υπουργείου στις μέρες της επιβολής των δυσθεώρητων δημοσιονομικών διορθώσεων-προστίμων και επιβάρυνση των Δημοσίων Οικονομικών, συνεχείς αλλαγές στις Διοικήσεις των Οργανισμών (ΟΠΕΚΕΠΕ), διαρκής υποστελέχωση των υπηρεσιών του ΥπΑΑΤ και έντονες «τάσεις φυγής» των υπαλλήλων του, και πολλά άλλα.
Κατά τη περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ο παραγωγός είχε έγκυρη, έγκαιρη και με απόλυτη διαφάνεια ενημέρωση για το πότε και πόσα χρήματα θα του καταβληθούν, έτσι ώστε να μπορεί να σχεδιάσει τις παραγωγικές εργασίες του και τη ζωή του.
Όπως όλα δείχνουν, τα χειρότερα έρχονται τον Δεκέμβριο με τις πληρωμές της εξόφλησης των ενισχύσεων. Ταυτόχρονα, κανείς δεν γνωρίζει πότε θα πληρωθούν τα “οικολογικά σχήματα” και η αναδιανεμητική.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ προτείνει:
Ø Επαναδιαπραγμάτευση και επαναϋποβολή του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου που αυτή τη φορά θα έχει παραχθεί ως πρόταση μέσα από έναν ουσιαστικό διάλογο με όλους τους φορείς.
Ø Πρόβλεψη για αξιοποίηση εργαλείων διαχείρισης κινδύνου για τη θωράκιση, ανθεκτικότητα και ανταγωνιστικότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων της χώρας απέναντι στην κλιματική αλλαγή και άλλους κινδύνους (γεωπολιτικούς, αγοράς κ.ά.)
Ø Ενίσχυση της αποκατάστασης των προβλημάτων που προκλήθηκαν στον πρωτογενή τομέα από φυσικές καταστροφές .
Ø Επανακαθορισμός Αγρονομικών Περιφερειών, επαναπροσδιορισμός των Οικολογικών Σχημάτων, κατώτατα όρια της Αναδιανεμητικής Ενίσχυσης, ορισμός Ενεργού και Νέου Γεωργού, επανασχεδιασμός των Παρεμβάσεων του Πυλώνα ΙΙ.
Ø Αναδιοργάνωση και ενίσχυση του ρόλου του ΟΠΕΚΕΠΕ.