V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023

Παρουσίαση του έργου ‘Portrait of Trees, notes on History’ στον χώρο τέχνης Poeme στο Ναύπλιο

Εικαστική έκθεση
Παρουσίαση του έργου ‘Portrait of Trees, notes on History’ της εικαστικού Βασιλικής Σηφοστρατουδάκη στον χώρο τέχνης Poeme στο Ναύπλιο, Στα πλαίσια του καλλιτεχνικού project ‘’Pazari’’ το Σάββατο 18 Νοεμβρίου - 20 Δεκεμβρίου 2023
Κήπος / Garden / Bahçe
Μιλτιαδου 28 / Miltiadou 28, Νέα Ιωνία / Nea Ionia, τ.κ / pc. 142 31
Αρχοντία Ταπόλη/ Archodia Tapoli, Σμύρνη, Μικρά Ασία / Smyrna, Minor Asia

Με την συμπλήρωση 100 ετών από τα γεγονότα του 1922 και την ανταλλαγή των πληθυσμών, δίνεται η αφορμή για έναν απολογισμό της περιόδου 1922-2022 με στόχο την ανάδειξη των πολιτιστικών και άλλων στοιχείων που επηρέασαν και διαμόρφωσαν την καλλιτεχνική δημιουργία στην Ελλάδα και διεθνώς. Για τον σκοπό αυτό ο Εικαστικός Δημήτρης Παπαχρήστος προσκαλεί δημιουργούς των οποίων το έργο συνομιλεί με την ιστορία με στόχο την ανάδειξη εναλλακτικών αφηγήσεων και ιδεών.

Η καλεσμένη εικαστικός Βασιλική Σηφοστρατουδάκη παρουσιάζει το εν εξελίξει έργο της ‘Portraits of Trees, Notes on History’. Πως αφηγούμαστε την Ιστορία? Ποιος μπορεί να αφηγηθεί τις ιστορίες της? Μπορούμε να διαβάσουμε τα ίχνη της στο τοπίο? Αν ναι ποιες ιστορίες θα συμπεριλαμβάνονταν τότε στην Ιστορία? Η Σηφοστρατουδάκη, ξεκινώντας από τη δική της οικογενειακή ιστορία, κοιτάζει το τοπίο ως τον χάρτη της ιστορίας. Συλλέγει ιστορίες από τους απογόνους των ανθρώπων που φύτεψαν τα δέντρα σε περιοχές που ιδρύθηκαν κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης των προσφύγων μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών και την εδραίωση των περιοχών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Με το ‘Portraits of Trees, Notes on History’ αφηγείται τις ιστορίες τους και την Ιστορία που μοιραζόμαστε. Η παρουσίαση του έργου πλαισιώνεται από έναν συμμετοχικό περίπατο ανάγνωσης του τοπίου του ‘’Συνοικισμού’’ Ναυπλίου, και ένα εργαστήριο για παιδιά στο Πάρκο Μανουσάκη, όπου οι προσωπικές αφηγήσεις συνδέονται με το περιβάλλον. Με μία αγγελία στον τοπικό τύπο προσκαλεί τους κατοίκους (μικρούς και μεγάλους) να μοιραστούν τις δικές τους ιστορίες δέντρων, και τη σχέση του με την ιστορία, σε όλη τη διάρκειά της έκθεσης, εμπλουτίζοντας το έργο και το ιστορικό αρχείο του συνοικισμού.
Το αναλυτικό πρόγραμμα των παράλληλων δράσεων είναι το εξής:

Σάββατο 18/11/2023


Εικαστικό εργαστήρι για παιδιά με τίτλο ‘’Βλέποντας την ιστορία στα δέντρα.’’ Η καλλιτέχνης θα παρουσιάζει στους μικρούς δημιουργούς το έργο της και την προσωπική της ιστορία, δίνοντας τους την αφορμή να διαβάσουν και να καταγράψουν σε πρωτότυπα έργα και αφηγήσεις το τοπίο.

Ώρα διεξαγωγής εργαστηρίου 11.30-13.00

Ηλικίες από 5 έως 15 ετών

Το εργαστήριο θα υλοποιηθεί στο Πάρκο Μανουσάκη και η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν

Πληροφορίες: 2752110929, 6985756216, infopoemestudio@gmail.com

Κυριακή 19/11 11.00-12.00πμ

Συμμετοχικός Περίπατος, ανάγνωση του τοπίου και αφήγηση ιστοριών για τον συνοικισμό Ναυπλίου. Στην διαδρομή την οποία προλογίζει ο επιμελητής της έκθεσης Παπαχρήστος Δημήτρης και η καλεσμένη Καλλιτέχνιδα Βασιλική Σηφοστρατουδάκη, θα μας μιλήσει ο Κύριος Αντωνιάδης Χαράλαμπος (Τοπογράφος μηχανικός ΤΕ), παρουσιάζοντας το αρχειακό υλικό που έχει δημιουργήσει σε σχέση με την δημιουργία του ‘’Συνοικισμού’’. Η διαδρομή που θα ακολουθηθεί περιλαμβάνει σημαντικά τοπόσημα αναφοράς, όπως το πρώην βιομηχανικό σύμπλεγμα του Κύκνου, σωζόμενες προσφυγικές κατοικίες, την Πλατεία του Αγίου Κωνσταντίνου και την παρουσίαση στοιχείων σχετικά με τις δενδροφυτεύσεις στην περιοχή. Καθ’ όλη την διάρκεια του περιπάτου θα συναντήσουμε τους κατοίκους της περιοχής που θα μας αφηγηθούν την δική τους ιστορία για τον τόπο.

Το αρχικό σημείο συνάντησης είναι στο Πάρκο Μανουσάκη στις 11.00πμ

Πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής στο παιδικό εργαστήριο και τον περίπατο: 2752110929, 6985756216, infopemestudio@gmail.com

Σχετικά με τον χώρο τέχνης Poeme


Ο χώρος που στεγάζεται το Ατελιέ ανήκε σε οικογένεια προσφύγων από την Μικρά Ασία και πρόκειται για μεταγενέστερη επέκταση της ήδη υπάρχουσας προσφυγικής κατοικίας που βρίσκεται στην οδό Αγαπητού 21 στο Ναύπλιο. Το αρχικό οίκημα σώζεται σε άρτια κατάσταση και αποτελεί ένα από τα πολλά σπίτια του συνοικισμού που δημιουργήθηκαν το 1929 μετά από έγκριση της Επιτροπής Αποκατάστασης Προσφύγων για την στέγαση των νεοφερμένων. Οι κατοικίες αυτές, κάποιες από τις οποίες κατοικούνται έως και σήμερα στέκουν ως μέρη ενός ευρύτερου συνόλου διαμορφώνοντας τον μοναδικό χαρακτήρα της ιστορικής γειτονιάς του συνοικισμού. Πραγματοποιώντας μία βόλτα στις οδούς, Θερμογιάννη, Αγαπητού, Μ. Ράδου, Αγίου Ανδριανού, Άργους, Ορέστη Χαρμαντά, Αργοναυτών, Λάμπρου Φωτόπουλου και Χρυσοστόμου Σμύρνης μπορεί κανείς εύκολα να αναγνωρίσει τις σωζόμενες οικίες οι οποίες προσδίδουν μία ξεχωριστή ταυτότητα στην περιοχή.
Το έργο της Σηφοστρατουδάκη θα προβάλλεται στην βιτρίνα του χώρου τέχνης Poeme στο Ναύπλιο, και είναι ορατό από το πάρκο Μανουσάκη καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας.
Το Pazari project είναι ένα πρόγραμμα εκθέσεων σχετικά με την σύγχρονη καλλιτεχνική παραγωγή.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το συνολικό πρόγραμμα: poemestudio.wordpress.com

Διάρκεια παρουσίασης έργου: 19/11 έως 20/12/2023

Ελεύθερη θέαση καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας.

Χώρος Τέχνης Poeme design and fine arts: Ι. Αγαπητού 21, Ναύπλιο.

Πληροφορίες: 2752110929
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ