Όπως μάλιστα προκύπτει από τους ελέγχους που διενήργησε ο ΕΦΕΤ, το 2022 σε 191 δείγματα ελαιολάδου τα 28 βρέθηκαν νοθευμένα ή παράτυπα, αγγίζοντας το 14,65% των συνολικών δειγμάτων των ελέγχων, ποσοστό σημαντικά αυξημένο από το 9,48% νοθευμένων λαδιών που βρέθηκαν το 2021.
Η νόθευση του ελαιόλαδου γίνεται συνήθως με σπορέλαιο β’ κατηγορίας και φυσικές χρωστικές ουσίες όπως η χλωροφύλλη ώστε να «πρασινίσει» το χρώμα και να ξεγελά εύκολα το μάτι.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, οι οργανώσεις καταναλωτών ζητούν τη διενέργεια περισσότερων ελέγχων.
Πέρα από τον ΕΦΕΤ αρμοδιότητα ελέγχων έχουν και οι περιφέρειες ενώ υπάρχει συνεργασία μεταξύ του ΕΦΕΤ και της οικονομικής αστυνομίας, προκειμένου οι σχετικές υποθέσεις να παίρνουν το δρόμο της δικαιοσύνης. Ενδεικτικό της έκτασης της νοθείας είναι το γεγονός ότι μόνο στη Βόρεια Ελλάδα το τελευταίο διάστημα έγιναν 14 συλλήψεις και κατασχέθηκαν 18.781 λίτρα ελαιολάδου αμφιβόλου ποιότητας.
Η νοθεία του ελαιολάδου μάλιστα δεν αφορά τον παραδοσιακό τενεκέ, που υποτίθεται απαγορεύεται από τη νομοθεσία, αλλά και τυποποιημένα ελαιόλαδα μεγάλων εταιρειών, που κατέχουν ηγετικά μερίδια στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
Ο ΕΦΕΤ με βάση τη νομοθεσία ελέγχει ένα δείγμα ανά 1.000 τόνους με τη συντριπτική πλειονότητα των ελέγχων να αφορά τα τυποποιημένα ελαιόλαδα.