Ειδικότερα, η Περιφέρεια Πελοποννήσου συμμετέχει και φέτος στο 14ο Φεστιβάλ Μελιού -που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, χρηματοδοτώντας εξ ολοκλήρου την συμμετοχή 14 παραγωγών μελιού και από τις 5 Περιφερειακές Ενότητες 5 από Μεσσηνία, 3 από Αρκαδία, 3 από Κορινθία, 2 από Αργολίδα, 1 από Λακωνία.
Επίσης διαθέτει και δικό της περίπτερο με ενημερωτικό υλικό για ευρύτερες δράσεις της στο οποίο, κατά την διάρκεια του τριήμερου, θα παρίσταται ειδικευμένο προσωπικό (γεωπόνοι, κτηνίατροι) από την ΔΑΟΚ της έδρας της Περιφέρειας.
Στόχος της Περιφέρειας είναι, μέσω της παρουσίας της σε ευρέως αναγνωρισμένες εκθέσεις και φεστιβάλ, να προβάλει και να προωθήσει προϊόντα του αγροδιατροφικού τομέα, να ενισχύσει το εμπόριο και τις εξαγωγές και να συμβάλλει στη διεύρυνση των συνεργασιών.
Σημειώνεται ότι το εν λόγω Φεστιβάλ αποτελεί τον σημαντικότερο θεσμό στον τομέα του και τη σημαντικότερη εκδήλωση του μελισσοκομικού τομέα στη νοτιοανατολική Ευρώπη.
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ προγραμματίζονται, διαγωνισμός ελληνικών μελιών, παρουσίαση νέων προϊόντων, καθώς και μελισσοκομικό συνέδριο με θέμα “Χαρακτηρισμός και αυθεντικότητα των προϊόντων της μέλισσας” σε συνδιοργάνωση με το Ινστιτούτο Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής του ΕΛΓΟ Δήμητρα και το Πανεπιστήμιο Πειραιά.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Οσον αφορά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, σύμφωνα με την απογραφή του περασμένου Σεπτεμβρίου καταγράφηκαν συνολικά 1.605 παραγωγοί με 176.719 μελίσσια. Η εικόνα ανά ΔΑΟΚ είναι η εξής, α) στην Αρκαδία 508 παραγωγοί με 58.110 μελίσσια, β) στην Κορινθία 208 παραγωγοί με 18.392 μελίσσια, γ) στην Αργολίδα 198 παραγωγοί με 32.023 μελίσσια, δ) στη Λακωνία 311 παραγωγοί με 36.866 μελίσσια, ε) στη Μεσσηνία 310 παραγωγοί με 22.042 μελίσσια και στ) στην Τριφυλία 70 παραγωγοί με 9.286 μελίσσια.
Ωστόσο, καθώς δεν έχουν κάνει απογραφή όλοι οι παραγωγοί, εκτιμάται ότι ο συνολικός τους αριθμός στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ανέρχεται σε περίπου 4.000 και κατέχουν περίπου 212.000 μελίσσια, ενώ η μέση ετήσια παραγωγή εκτιμάται σε περίπου 3.000 τόνους.
Κυριότερα είδη παραγόμενου μελιού είναι από ελάτη και πεύκο στην Αρκαδία, από πορτοκάλι σε Αργολίδα και Λακωνία, από θυμάρι σε παραλιακές περιοχές ανατολικά και νότια, και ακόμα από ρείκι καστανιά και κουμαριά κατά τόπους.
Συνολικά στις 5 Π.Ε. της Περιφέρειας Πελοποννήσου λειτουργούν 38 συσκευαστήρια με δυναμικότητα 1.453 τόνους και 50 εγκαταστάσεις μελισσοκομίας (ιδιοπαραγωγή).
Αναλυτικά ανά Π.Ε. η εικόνα είναι η εξής:
α) Αρκαδία, 9 με δυναμικότητα 154 τόνους, εγκαταστάσεις μελισσοκομίας (ιδιοπαραγωγή) 30,
β) Αργολίδα 9 με δυναμικότητα 250 τόνους, εγκαταστάσεις μελισσοκομίας (ιδιοπαραγωγή) 2,
γ) Κορινθία 1 με δυναμικότητα 350 τόνους, εγκαταστάσεις μελισσοκομίας (ιδιοπαραγωγή) 14,
δ) Λακωνία 7 με δυναμικότητα 642 τόνους, εγκαταστάσεις μελισσοκομίας (ιδιοπαραγωγή) 4 και
ε) Μεσσηνία 12 με δυναμικότητα 57 τόνους, εγκαταστάσεις μελισσοκομίας (ιδιοπαραγωγή) 0.
Τέλος, υπάρχει έγκριση για την απευθείας πώληση έως 1.200 κιλών ετησίως από τους μελισσοκόμους σε τελικό καταναλωτή ή σε τοπικά καταστήματα.
Τέλος, υπάρχει έγκριση για την απευθείας πώληση έως 1.200 κιλών ετησίως από τους μελισσοκόμους σε τελικό καταναλωτή ή σε τοπικά καταστήματα.