Η κυβέρνηση της Ν.Δ. με την ουσιαστική στήριξη της πλειοψηφίας των Δημάρχων και της ΚΕΔΕ, έρχεται να υλοποιήσει και μάλιστα με ταχύτατους ρυθμούς, τα νέα σχέδια για παραπέρα ιδιωτικοποίηση - εμπορευματοποίηση της διαχείρισης του νερού, με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που παρουσιάστηκε στο Υπουργικό συμβούλιο και θα προωθηθεί προς ψήφιση το επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, με το νομοσχέδιο προβλέπεται η συγχώνευση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης (ΔΕΥΑ) σε μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς και η απορρόφηση μέρους αυτών από την ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ αντίστοιχα. Ουσιαστικά υλοποιείται η άμεση εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάρτη με την ίδρυση της νέας ρυθμιστικής αρχής (ΡΑΑΕΥ), προκειμένου να προχωρήσει η απελευθέρωση της αγοράς νερού κατά τα πρότυπα της ενέργειας, των σιδηροδρόμων κλπ.
Οι νέες αυτές εξελίξεις δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Έρχονται ως συνέχεια της μέχρι τώρα εφαρμοζόμενης πολιτικής εμπορευματοποίησης του νερού, στη βάση των αντιδραστικών κατευθύνσεων και οδηγιών της Ε.Ε. που προωθούν την ιδιωτικοποίηση και μέσα από τους σημερινούς παρόχους ύδρευσης, όπως είναι και οι ΔΕΥΑ, η οποία διαχρονικά υλοποιείται από όλες τις κυβερνήσεις και υπηρετήθηκε από τις δημοτικές αρχές, οι οποίες έχουν μεγάλη ευθύνη για την σημερινή κατάσταση και τα υπαρκτά προβλήματα που γίνονται το άλλοθι για το επόμενο βήμα.
Αυτό που υλοποιείται σήμερα είναι η παραπέρα συγκεντροποίηση στον κλάδο του νερού σε λιγότερα και πιο ισχυρά σχήματα, ώστε να προωθούνται ακόμα πιο αποτελεσματικά τα επενδυτικά σχέδια μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και η παραχώρηση σε αυτούς της κερδοφόρας διαχείρισης του νερού και των αστικών αποβλήτων. Είναι βήμα παραπέρα εμπορευματοποίησης του νερού και δένεται με τις σημερινές εξελίξεις γενικότερα στην οικονομία, για να βρουν διέξοδο μεγάλα κεφάλαια που επενδύουν ακόμα και σε κοινωνικά αγαθά, όπως είναι το νερό, η ενέργεια κλπ.
Το ΚΚΕ επιμένει. Το νερό δεν πρέπει να είναι εμπόρευμα και μονόδρομος προς αυτή την κατεύθυνση είναι ο ριζικά διαφορετικός δρόμος της κοινωνικής ιδιοκτησίας, του επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ενιαίος κρατικός φορέας νερού, θα διαχειρίζεται το σύνολο των υδατικών πόρων, θα προχωρά στο σύνολο των αναγκαίων κατασκευαστικών έργων, και θα συνεργάζεται με την κρατική βιομηχανία παραγωγής σχετικού υλικού οδηγώντας σε ικανοποίηση των αναγκών του λαού για φθηνό, ασφαλές, ποιοτικό, φθηνό νερό.
Τα κοινωνικά αγαθά όπως είναι και το νερό πρέπει να τα κουμαντάρει ο λαός, αυτός που παράγει και τον πλούτο και όχι οι όμιλοι, που τα θέλουν για να κερδίζουν ακόμα πιο πολλά, σε βάρος των πολλών. Ήρθε η ώρα να αγωνιστούμε ξανά, για να αποσυρθεί το απαράδεκτο αυτό νομοσχέδιο. Για να σταματήσει η εμπορευματοποίηση του νερού και άλλων υπηρεσιών
Σήμερα, το ΚΚΕ απαιτεί την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και μπαίνει μπροστά στο δρόμο της σύγκρουσης με την πολιτική της ΕΕ για την εμπορευματοποίηση του νερού, για δραστική μείωση των τιμολογίων, για να μην υπάρξει καμιά διακοπή νερού στα λαϊκά νοικοκυριά, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με δικαιώματα, κατάργηση των εργολάβων. Καλεί το λαό με τον αγώνα του να μην επιτρέψει αυτό το νέο έγκλημα και να αγωνιστεί για την απόσυρση του νομοσχεδίου.
Τ.Ε. ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ του ΚΚΕ