Ο βουλευτής Αργολίδας Ανδρέας Πουλάς κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του σχεδίου νόμου για την Αναδιάρθρωση της Πολιτικής Προστασίας ως Ειδικός Αγορητής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
· Τα τελευταία χρόνια η πατρίδα μας βιώνει πρωτόγνωρες φυσικές καταστροφές σχεδόν κάθε χρόνο. Από τις εθνική τραγωδία στο Μάτι το 2018 μέχρι και σήμερα, κάθε χρόνο μετράμε ανυπολόγιστες καμένες εκτάσεις, θύματα και κατεστραμμένες περιουσίες.
· Δυστυχώς, το κρίσιμο στοιχείο που προδιαγράφει την αποτυχία του Επιτελικού Κράτους στον τομέα της πολιτικής προστασίας είναι ότι θεμελιώνετε την άμυνα της χώρας σε λάθος βάση: στην καταστολή μέσω ενός γραφειοκρατικού, δυσκίνητου και πολύπλοκου μηχανισμού πολιτικής προστασίας, που λειτουργεί στη λογική της διάχυσης ευθυνών όπου δη, πλην της κυβέρνησης.
· Φέρνετε προς ψήφιση το παρόν σχέδιο νόμου που δεν αποτελεί μία νέα πρόταση, μία ουσιαστική τροποποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας, αλλά μία επιλεκτική τροποποίηση κάποιων άρθρων του, στην ίδια και απαράλλακτη λανθασμένη φιλοσοφία επί της οποίας δομήθηκε.
· Άραγε, δεν έχετε λάβει κανένα μάθημα από τις οξύτατες κρίσεις και φυσικές καταστροφές των τελευταίων ετών; Η πολιτική προστασία δεν αποτελεί μία συνηθισμένη δημόσια υπηρεσία και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με την στενή λογική ενός υπηρεσιακού παράγοντα.
· Συνιστά ένα πλέγμα δομών, συναρμόδιων φορέων, επιχειρησιακών μηχανισμών, που πρέπει να βρίσκονται σε απόλυτη συνέργεια, συνεργασία και σύμπλευση, με σκοπό την άμεση επέμβαση σε περίπτωση κρίσης και όχι με τη λογικήτης μετάθεσης ευθυνών.
· Το πιο αδύναμο σημείο των διατάξεων που καλούμαστε να συζητήσουμε είναι ότι μόνο κατ’ επίφαση περιλαμβάνει την πρόληψη. Πρόληψη στο στάδιο της ετοιμότητας δε νοείται.
· Δυστυχώς, στο παρόν σχέδιο νόμου παίζετε με τις λέξεις και προσπαθείτε να δημιουργήσετε εντυπώσεις περί δήθεν ενίσχυσης της πρόληψης, όταν αυτό δεν προκύπτει από καμία διάταξη του.
· Με μία απολύτως ανεπαρκή αιτιολόγηση στην Αιτιολογική Έκθεση του σχεδίου νόμου, έρχεστε να ποδηγετήσετε, να χειραγωγήσετε και να τιμωρήσετε την επιστημονική κοινότητα γιατί έχει εκθέσει ανεπανόρθωτα στην κοινή γνώμη την ανεπάρκεια σας.
· Όταν μετά από κάθε καταστροφικό συμβάν, τα κυβερνητικά στελέχη αναζητούσαν άλλοθι σε δήθεν λανθασμένες ή αργοπορημένες ειδοποιήσεις των επιστημονικών φορέων, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών υπεραμύνθηκε των πορισμάτων και ενεργειών του – κάτι που από ό,τι αποδείχθηκε δεν του συγχωρέσατε.
· Η νομοθετική σας βιασύνη να μεταφέρετε ΤΟ Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών όπως – όπως στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης με πρόσχημα την κλιματική κρίση προκαλεί σωρεία ερωτημάτων.
· Ομοίως, πρόχειρα και βεβιασμένα νομοθετείτε την μεταφορά της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης.
· Ένα ακόμα σημαντικό κεφάλαιο του σχεδίου νόμου είναι η συμπλήρωση του Εθνικού Μηχανισμού Εναέριας Διάσωσης με τις αεροδιακομιδές.
· Ουδεμία αντίρρηση μπορεί να εκφραστεί αναφορικά με τη ανάγκη δημιουργίας μίας δημόσιας δομής, ενός κρατικού μηχανισμού εναέριας διάσωσης, όμοιου με αντίστοιχους που λειτουργούν στις άλλες χώρες της Ευρώπης εδώ και πολλές δεκαετίες.
· Στη χώρα μας είμαστε στα σπάργανα, όμως έστω και με αφορμή το τραγικό ατύχημα του Θεοφάνη – Ερμή Θεοχαρόπουλου στα Τζουμέρκα τον Γενάρη του 2022 ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε με ταχύτατους ρυθμούς στην κατεύθυνση αυτή.
· Αν και τα 4,5 τελευταία χρόνια που είσαστε κυβέρνηση δεν κάνατε τίποτα σε αυτόν τον τομέα.
· Το προσωπικό της ΕΜΑΚ και του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και οι πιλότοι των Ενόπλων Δυνάμεων μπορούν να δημιουργήσουν αυτές τις ομάδες που θα εξασφαλίζουν την ασφαλή και έγκαιρη αεροδιακομιδή. Αυτό που χρειάζεται είναι συνεχόμενη εκπαίδευση και πιστοποίηση.
· Προς τι λοιπόν, ανοίγετε την πόρτα στους ιδιώτες επιτρέποντας την σύναψη συμβάσεων για την παροχή υπηρεσιών διάσωσης με ιδιώτες παρόχους που θα προσφέρουν εναέρια ιδιωτικά μέσα και προσωπικό;
· Με ποια εχέγγυα καλής εκτέλεσης, αξιοπιστίας και αίσθησης καθήκοντος θα αναλάβουν ιδιώτες το κρίσιμο αυτό έργο της διάσωσης και με ποιο κόστος σε χρήμα εις βάρος του προϋπολογισμού του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης; Μπορούμε να το διακινδυνεύσουμε όταν υπάρχει η προηγούμενη εμπειρία των ατυχημάτων;
· Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της κυβέρνησης, του δόγματος της ατομικής ευθύνης και της διάχυσης των ευθυνών. Δεν διασφαλίζει καμία αποτελεσματικότητα, καμία επιχειρησιακή επάρκεια, καμία ταχύτητα στις παρεμβάσεις κατά το χρόνο εξέλιξης των συμβάντων.
· Οι πολίτες δεν μπορούν να είναι καθησυχασμένοι ότι αυτό το νομοθετικό πόνημα θα έχει τον οποιοδήποτε θετικό αντίκτυπο στη διαφύλαξη των ζωών και των περιουσιών τους σε περίπτωση πραγματικής κρίσης.
Δείτε παρακάτω το βίντεο: