Ο ιστορικός ναός του Αγίου Σπυρίδωνα έμελε να συνδέετε με ένα τραγικό γεγονός της Ιστορίας μας, με την δολοφονία του πρώτου κυβερνήτη της Ελεύθερης Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια.
Ο εφημέριος του ναού πρωτοπρεσβύτερος π. Παναγιώτης Κιντής ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη και τους Ιερείς που τέλεσαν τη θεία λειτουργία καθώς και τους πιστούς που συμμετείχαν με ευλάβεια στις Ιερές ακολουθίες .
Άγιος Σπυρίδωνας
Ο Άγιος Σπυρίδωνας είναι μια από τις σημαντικότερες εκκλησίες μέσα στην παλιά πόλη του Ναυπλίου στην Αργολίδα , σε μια πλατεία που έχει πάρει το όνομά της από τον ομώνυμο ναό.
Ο Άγιος Σπυρίδωνας είναι μια από τις σημαντικότερες εκκλησίες μέσα στην παλιά πόλη του Ναυπλίου στην Αργολίδα , σε μια πλατεία που έχει πάρει το όνομά της από τον ομώνυμο ναό.
Η εκκλησία είναι ευρύτερα γνωστή γιατί στο σημείο της εισόδου της, στη σημερινή οδό Καποδιστρίου, εκτυλίχθηκε μία από τις μελανότερες σελίδες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Στις 27 Σεπτεμβρίου του 1831 πέφτει νεκρός ο Ιωάννης Καποδίστριας από τους Γεώργιο και Kωνσταντίνο Mαυρομιχάλη, την ώρα που πήγαινε να εκκλησιαστεί στο ναό του Aγίου Σπυρίδωνα, όπως συνήθιζε κάθε Κυριακή.
Τα σπλάχνα του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας τοποθετήθηκαν σε πολυτελή θήκη κάτω από το ιερό του ναού του Γιου Σπυρίδωνα.
Ο Άγιος Σπυρίδωνας χτισμένος κατά την περίοδο της πρώτης Ενετοκρατίας, μετά από βομβαρδισμούς της πόλης, έπαθε μεγάλες ζημιές και το 1702 ξαναχτίστηκε πάλι από την αρχή, με έξοδα της αδελφότητας των ορθοδόξων Ελλήνων του Ναυπλίου.
Ο μεταβυζαντινός ναός του Αγίου Σπυρίδωνα έχει σχήμα εγγεγραμμένου σταυρού με οκτάγωνο τρούλο και ημιεξάπλευρη κόγχη ιερού. Η ανέγερση του κωδωνοστασίου έγινε το 1853.
Στον τοίχο στην είσοδο της εκκλησίας, ο επισκέπτης μπορεί να δει τη γυάλινη προθήκη, η οποία υποδεικνύει τη μοιραία σφαίρα που αφαίρεσε τη ζωή του Καποδίστρια.
Μπαίνοντας στο ναό, ο επισκέπτης εντυπωσιάζεται από τις εικόνες και την μεγαλοπρέπεια της εκκλησίας, ενώ στρέφοντας το βλέμμα δεξιά του ιερού, υπάρχει η τοιχογραφία με την πρώτη οικουμενική σύνοδο στην Νίκαια.