Στην παρουσίαση του, ο Στέφανος Λουκάς αναφέρθηκε αναλυτικά στο περιεχόμενο της μελέτης για το ρεμπέτικο τραγούδι που τόσο έχει αγαπηθεί από το λαό, αλλά και έχει κυνηγηθεί από την άρχουσα τάξη .
Ξεκίνησε από τις ρίζες του ρεμπέτικου και την ετυμολογία της λέξης και παρουσίασε την πορεία της εξέλιξής του ως λαϊκή δημιουργία στο πλαίσιο της οικονομικής και κοινωνικής εξέλιξης, της αντίστοιχης πορείας ανάπτυξης του καπιταλισμού, της κοινωνικοταξικής διάρθρωσης και της πάλης των τάξεων.
Μέσα στην πορεία των χρόνων το ρεμπέτικο καταπιάνεται με κάθε πλευρά της ζωής του λαού μας. Στις σελίδες της έκδοσης βλέπουμε μεταξύ άλλων, ζητήματα μουσικολογικά για τις μελωδίες του, τη θέση της εργατικής τάξης αλλά και της γυναίκας σε αυτό, το ρεμπέτικο και το λεγόμενο «περιθώριο», τη σχέση του με τα ναρκωτικά, την αντίληψη του ΚΚΕ μέσα σε όλη αυτήν την περίοδο, αλλά και την επίδραση του ΚΚΕ και του εργατικού - λαϊκού κινήματος σε αυτό.
Στη συνέχεια ακολούθησε πλούσια συζήτηση για σημαντικές πλευρές του ρεμπέτικου τραγουδιού, παραποιήσεις και ιστορικές αναλήθειες που προσβάλλουν και το λαϊκό τραγούδι και τους δημιουργούς του και κυρίως τον ίδιο τον λαό και την πάλη του για μια καλύτερη ζωή.
Τ. Ε. ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ του ΚΚΕ
Τ. Ε. ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ του ΚΚΕ