ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024

Ένα όχι και τόσο γνωστό δημοψήφισμα το 1862 - Τι έγινε στο Ναύπλιο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:51:00 π.μ. | |
Γκραβούρα
Του Μπάμπη Αντωνιάδη:

Την έξωση από την Ελλάδα του Όθωνα, τον Οκτώβριο του 1862, ακολούθησε δημοψήφισμα, που ανακοινώθηκε αιφνίδια στις 19/11/1862 και διήρκεσε δέκα ημέρες. Το δημοψήφισμα είχε σκοπό την εξεύρεση νέου βασιλιά.

Το ερώτημα που τέθηκε στο δημοψήφισμα ήταν «ποιον επιθυμείτε για βασιλιά». Οι πολίτες παρουσιάζονταν στο Δημαρχείο, όπου ανέγραφαν το όνομα του υποψηφίου της αρεσκείας τους σε ένα λευκό χαρτί. Δεν υπήρχαν συγκεκριμένοι υποψήφιοι. 

Ο κάθε ψηφοφόρος καλούταν να γράψει το όνομα του εκλεκτού του για τον βασιλικό θρόνο και στη συνέχεια να υπογράψει. Η ψηφοφορία ήταν φανερή! Δικαίωμα ψήφου είχε κάθε άρρεν Έλληνας πολίτης που είχε συμπληρώσει το 20ο έτος της ηλικίας του. 

Το δημοψήφισμα ξεκίνησε την 1η Δεκεμβρίου 1862, ημέρα Δευτέρα, με το παλιό ημερολόγιο. Την ευθύνη διεξαγωγής ανέλαβαν οι Δήμοι.
 
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ανακοινώθηκε από την Εθνοσυνέλευση τον Φεβρουάριο του 1863 (ΦΕΚ 28-2-1863), Ψήφισαν συνολικά 241.202 πολίτες. Ο πρίγκιπας Αλφρέδος της Αγγλίας, δευτερότοκος γιος της βασίλισσας Βικτόρια, πήρε 230.016 ψήφους. Καθώς ήταν γεννημένος το 1844, τον καιρό που ψηφίστηκε ήταν 18 χρονών! Μόλις 2.400 ψήφισαν τον Ρώσο δούκα, Νικόλαο του Λόιχτενμπεργκ, ο οποίος πήρε τη δεύτερη θέση. 93 άτομα έγραψαν στο χαρτί τους «Δημοκρατία» ενώ ένας και μοναδικός ψήφισε την επιστροφή του Όθωνα. Συνολικά υπήρχαν 27 διαφορετικές αναγραφές στα ψηφοδέλτια. Ο πρίγκιπας Γουλιέλμος της Δανίας πήρε έξι ψήφους. Ωστόσο, αποδείχθηκαν αρκετές για να γίνει ο επόμενος βασιλιάς της Ελλάδας!!!!!! Και ήταν μόλις 17 ετών, όταν εξελέγη βασιλιάς.

Στις 9 Απριλίου 1863, ο Γουλιέλμος της Δανίας αναγορεύτηκε με ΦΕΚ νέος βασιλιά της Ελλάδας. 

Ήταν δεύτερος γιος του Χριστιανού Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόντερμπουρκ-Γκλύξμπουρκ και της Λουίζας της Έσσης-Κάσσελ. Ήλθε στην Ελλάδα με το ελληνοποιημένο όνομα Γεώργιος.
Το δημοψήφισμα στο Ναύπλιο

Το Ναύπλιο, που είχε πρωταγωνιστήσει στην έξωση του Όθωνα με τη Ναυπλιακή Επανάσταση της 1ης Φεβρουαρίου 1862, αμέσως με την απομάκρυνση του, ιδρύει, στις 15 Νοεμβρίου 1862, σύλλογο με την επωνυμία «ο Αλφρέδος». Πρόεδρος του Συλλόγου ήταν ο δικηγόρος Αν. Δημητριάδης. Επανεκδίδεται η εφημερίδα ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝ (10 Νοέμβριου 1862) που η κυκλοφορία της είχε διακοπεί με το τέλος της Ναυπλιακής Επανάστασης (9 Μαρτίου 1862). 

Ο Σύλλογος διοργανώνει συγκεντρώσεις υπέρ της υποψηφιότητας του Αλφρέδου. Ο δικηγόρος Ι Κοντολέων, μέλος του συλλόγου, σε ομιλία του αναφέρει πως σε περίπτωση αποτυχίας εκλογής του Αλφρέδου έπρεπε να εγκαθιδρυθεί δημοκρατία. Μάλιστα, και το δημοτικό συμβούλιο του Ναυπλίου, με δήμαρχο τον Κ.Δ. Ευθυμιόπουλο, σε συνεδρίαση του στις 12/1/1862 ευχήθηκε όπως εκλεγεί ο Αλφρέδος.
Στο Ναύπλιο συμμετείχαν στο δημοψήφισμα 2.000 πολίτες και ψήφισαν όλοι υπέρ του Αλφρέδου, εκτός από δύο ψήφους (εφ. ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝ).
Φωτο 1 : Αποτελέσματα δημοψηφίσματος στο Ναύπλιο από ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΕΛΛΗΝΑ.
Φωτο 2 : Η ίδρυση συλλόγου στο Ναύπλιο για τον Αλφρέδο από το ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΕΛΛΗΝΑ.
Φωτο 3 : Το ΦΕΚ με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος.
Φωτο 4 : Το ΦΕΚ αναγόρευσης του Γεωργίου Α

Βιβλιογραφία
ΦΕΚ
ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝ
Θ Γιαννακόπουλος ΝΑΥΠΛΙΩΤΙΔΕΣ
Ευχαριστίες οφείλω για την βοήθεια στον κ. Τριαντάφυλλο Ε. Σκαλβενίτη, Ιστορικό, Ομότιμο Διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών,
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ