ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2024

Μνημόσυνο στο Ναύπλιο για τον Καποδίστρια από τον Μητροπολίτη Αχαΐας (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:10:00 μ.μ. | | |
Δεσπότης
Στην πανηγυρική θεία λειτουργία της Συνάξεως Ιωάννου του προδρόμου ,στον ιστορικό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, εκεί που άφησε την τελευταία του πνοή ο Ιωάννης Καποδίστριας , προεξήρχε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Αχαΐας Αθανάσιος ,ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο. 
Ο μητροπολίτης Αθανάσιος με την άδεια του Μητροπολίτη Αργολίδας Νεκταρίου ,μετά το τέλος της θείας λειτουργίας, μίλησε με ευλάβεια και αγάπη για τον πρώτο κυβερνήτη της ελεύθερης Ελλάδος ,Ιωάννη Καποδίστρια. 
Τόνισε για όνειρο ζωής που είχε από μικρό παιδί αλλά και κατόπιν ως Ιερέας να έρθει μία μέρα και να λειτουργήσει στο ναό όπου άφησε το αποτύπωμα του αλά και την ζωή του ο Καποδίστριας. Στο τέλος της θείας λειτουργίας μαζί με τον εφημέριο του Μητροπολιτικού Ιερού ναού του Αγίου Γεωργίου , πρωτοπρεσβύτερο π. Παναγιώτη Κιντή ,τέλεσαν το ιερό μνημόσυνο για την μνήμη του μεγάλου Έλληνα Ιωάννη Καποδίστρια.
Ο μητροπολίτης βρίσκεται στην Αργολίδα για τριήμερο όπου τα θεοφάνεια τέλεσε την θεία λειτουργία στον Ιερό ναό του Αγίου Βασιλείου στο Λυγουριό και το απόγευμα μίλησε σε μία κατάμεστη αίθουσα στο πνευματικό κέντρο του ναού , με θέμα: '' Από το σκοτάδι στο Φώς ''. Κατά τις Ιερές ακολουθίες στον ιερό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα ,έψαλλαν ο πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ιερού ναού του Αγίου Γεωργίου Δημήτριος Καρκαλάτος και ο λαμπαδάριος του ναού κ. Γκολέμης.
ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ

Ο μεταβυζαντινός αυτός ναός ανεγέρθηκε το 1702, κατά την δεύτερη Eνετοκρατίας του Ναυπλίου, με έξοδα της Ναυπλιακής Αδελφότητας των Ορθοδόξων Ελλήνων (όπως μαρτυρεί εντειχισμένη αναμνηστική πλάκα). Ο ναός είναι μονόχωρος σε σχήμα εγγεγραμμένου σταυρού με μεγάλο οκτάγωνο τρούλο και ημιεξάπλευρη κόγχη, ενώ το καμπαναριό του ανεγέρθηκε αρκετά χρόνια αργότερα, το 1853. Η τοιχογραφία που απεικονίζει την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο στην Νίκαια συνδέεται με τη συμμετοχή σε αυτήν του Αγίου Σπυρίδωνος, ως επισκόπου Τριμυθούντος.
Η πρώτη ανέγερση του Ναού είχε γίνει κατά την περίοδο της πρώτης Ενετοκρατίας του Ναυπλίου. Στην περίοδο της πρώτης τουρκοκρατίας που ακολούθησε και κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού της πόλης από τους Ενετούς το 1686, ο ναός καταστράφηκε σχεδόν εντελώς πριν ανεγερθεί εκ θεμελίων στην σημερινή του μορφή.ς». Το ότι ο ναός είναι αφιερωμένος στον Άγιο Σπυρίδωνα, πολιούχο Άγιο της Κέρκυρας, ήταν και ο λόγος που εκκλησιαζόταν εδώ κάθε Κυριακή ο ευσεβής πρώτος Κυβερνήτης της ελεύθερης πλέον Ελλάδος, ο Ιωάννης Καποδίστριας.
Στις 27 Σεπτεμβρίου του 1831, μπροστά στην κύρια είσοδό του ναού δολοφόνησαν εν ψυχρό τον άνθρωπο που έβαλε τα θεμέλια για να καταστεί ο Αγώνας βιώσιμος και επιτυχής, τον Ιωάννη Καποδίστρια. Ήταν οι Γεώργιος και Kωνσταντίνος Mαυρομιχάλης, γιος και αδερφός αντίστοιχα του Πετρόμπεη, ανδριάντας του οποίου στολίζει την κεντρική πλατεία της Αρεόπολης στη Μάνη.
«Στις έξι το πρωί ήρθαν οι «δικιωτές» οι Μανιάτες, οι Μαυρομιχάληδες και πιάσανε ζερβόδεξα τις παραστάδες της θύρας, κάνοντας πρώτα το σταυρό τους κι ανάβοντας κερί ευλαβικά, ντυμένοι τα καλά τους, κρυμμένα τα όπλα τους, για τρίτη φορά – στις 20, στις 26, στις 27 Σεπτεμβρίου 1831 – αποφασισμένοι. Κι εκείνος, ο Κυβερνήτης, ήρθε στα εθνικά τα χρώματα, στα κυριακάτικα του.
Στο αντίκρυσμά τους όλα τα κατάλαβε, μα δεν αλλαξοδρόμησε. 
Το στερνό βήμα του Καποδίστρια πάνω σε τούτο το κατώφλι κι ο στερνός χαιρετισμός του προς τον Κωνσταντή, τον ίδιο του το δολοφόνο, πού τον άρπαξε από το λαιμό και του έριξε με τη δίβολη πιστόλα στο κεφάλι… όταν την ίδια σχεδόν στιγμή ο Γιώργης Μαυρομιχάλης κάρφωσε το μαυρομάνικο μαχαίρι του στη δεξιά βουβώνα του Καποδίστρια. Και τα δυό κτυπήματα θανατηφόρα». O K. Mαυρομιχάλης καταδιώχθηκε από το μανιασμένο πλήθος και θανατώθηκε. Ο Γ. Mαυρομιχάλης εκτελέστηκε λίγες ημέρες αργότερα.
Η δολοφονία του Κυβερνήτη προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση. H σορός του ταριχεύτηκε και εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στο Κυβερνείο. Η κηδεία του έγινε στις 18 Οκτωβρίου 1831 με μεγαλοπρέπεια στο ναό του Αγίου Γεωργίου ενώ λέγεται, ότι τα σπλάχνα του τοποθετήθηκαν σε πολυτελή θήκη και θάφτηκαν κάτω από το Ιερό Βήμα στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα. Ο Ιερός Ναός Αγίου Σπυρίδωνος εορτάζει κάθε χρόνο στις 12 Δεκεμβρίου, ημέρα εορτασμού της μνήμης του Αγίου.
Επίσης, στις 11 Αυγούστου εορτάζεται και η ανάμνηση του θαύματος της σωτηρίας της Κέρκυρας από την τουρκική επιδρομή του 1716.
Ο Μητροπολίτης Αχαΐας Αθανάσιος Χατζόπουλος είναι Έλληνας εφησυχάζων ιεράρχης, Μητροπολίτης Αχαΐας και είχε διετελέσει Διευθυντής του Γραφείου της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1950. Αποφοίτησε από το Β' Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών. Έλαβε πτυχίο από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1972 και το πτυχίο του από τη Θεολογική Σχολή του ίδιου ιδρύματος το 1976. 
Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Ρώμης. Το 1984, έλαβε διδακτορικό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με ειδίκευση στην Ελληνική Πατερική Παράδοση. Έλαβε υποτροφία από την Ποντιφική Επιτροπή για την Ενότητα των Χριστιανών από το 1977 έως το 1980 και ήταν επιμελητής χειρογράφων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος από το 1983 έως το 1994. Διετέλεσε καθηγητής του Οικουμενικού Πανεπιστημίου του Μποσσύ κατά την περίοδο από το 1994 έως το 1997, του Ινστιτούτου Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Γενεύη, καθώς επίσης και επισκέπτης καθηγητής των Πανεπιστημίων της Γενεύης και του Φριβούργου από το 1997 έως το 2000. Από το 1993 έως το 1994, δίδαξε σε διάφορα ιδρύματα, όπως αυτό της Θεολογικής Ακαδημίας στην Αλβανία.
Στις 11 Οκτώβριου 2000, εξελέγη από την Ιεραρχία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Βοηθός Επίσκοπος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών με τον τίτλο του Επισκόπου Αχαΐας και διορίσθηκε διευθυντής του Γραφείου της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις 5 Αυγούστου 2007 η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος τον ανύψωσε, τιμής ένεκεν, σε Μητροπολίτη Αχαΐας. Στις 10 Οκτωβρίου 2022 παραιτήθηκε από τη Θέση του Διευθυντού του Γραφείου της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις 4 Οκτωβρίου 2023, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, αποδέχθηκε τη παραίτηση του από βοηθού επισκόπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ