Σε μόνιμο «πονοκέφαλο» για τους καταναλωτές εξελίσσονται οι ανατιμήσεις βασικών ειδών πρώτης ανάγκης εκτροχιάζοντας τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών επιδεινώθηκε το 2023, ενώ οι προσδοκίες για το μέλλον είναι αρνητικές καθώς περισσότερα από 1 στα 2 νοικοκυριά εκτιμά ότι η κατάστασή του θα επιδεινωθεί το 2024.
Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία έρευνας.
«Σαρώνει» τα νοικοκυριά η ακρίβεια – Έρευνα «σοκ» ΓΣΕΒΕΕ
1 στα 2 νοικοκυριά: Χειρότερα τα οικονομικά τους το 2024
6 στα 10 νοικοκυριά: Σε 19 ημέρες «εξαφανίζεται» το μηνιαίο εισόδημα
8 στα 10 νοικοκυριά: Ανεπαρκή τα μέτρα κατά της ακρίβειας
Αυξήσεις τροφίμων: Αρνητικό αντίκτυπο στο 73% νοικοκυριών
Καταλληλότερα μέτρα κατά ακρίβειας
* Αυξήσεις μισθών – συντάξεων
* Έλεγχος τιμών
* Μείωση φόρων και τελών
Ο πρόεδρος ΕΘΕΑΣ, Παύλος Σατολιάς, μίλησε στο MEGA για την ακρίβεια για την αισχροκέρδεια.
«Μεγαλώσαμε με αυτό το πρόβλημα της διαφοράς από το χωράφι/στάβλο στο ράφι. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν έχουν ακόμα ισχυρούς συνεταιρισμούς για να υπάρχει μία ισορροπία. Έτσι θα μειωθεί η ψαλίδα. Οι έλεγχοι πρέπει να είναι εντατικοί και στοχευμένοι», είπε αρχικά.
«Εμείς έχουμε καλή τιμή, στον παραγωγό γιατί πρέπει να μείνει ο παράγωγος για να έχουμε καταρχάς. η τιμή στο αιγοπρόβειο γάλα σε εμάς παραμένει στο 1,60 ευρώ, στην υπόλοιπη Ελλάδα αρχίζει να πέφτει. Το φρέσκο γάλα το αγελαδινό είναι τα 0,50-0,55 ευρώ από τον παραγωγό και με τα έξοδα τα άλλα φτάνει 1,50 ευρώ», συμπλήρωσε.
Να σημειωθεί πως παρά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για μέτρα κατά της ακρίβειας, οι καταναλωτές θα δουν το πρώτο «κύμα» στα ράφια των σούπερ μάρκετ τις επόμενες δύο εβδομάδες.
Βασικά προϊόντα έχουν προ πολλού «εκτροχιαστεί» και μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου αναμένονται νέες αυξήσεις σε συνολικά 200 κωδικούς προϊόντων.