Oι υγρότοποι συνθέτουν μερικά από τα ομορφότερα τοπία της χώρας μας και αποτελούν περιοχές με σπουδαία αξία και σημασία, τόσο για τη φύση όσο και για τον άνθρωπο. Επιτελούν μια σειρά από πολύτιμες οικολογικές λειτουργίες: φιλοξενούν πλούσια βιοποικιλότητα, συγκρατούν το νερό της βροχής και προστατεύουν από τις πλημμύρες, αμβλύνουν τις ακραίες θερμοκρασίες, βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα, αποθηκεύουν άνθρακα, σε ποσότητα μεγαλύτερη από ότι τα δάση και στηρίζουν ένα μεγάλο εύρος ανθρώπινων δραστηριοτήτων.
Κι όμως, παρά την μεγάλη τους αξία, ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων βρίσκει και πάλι υγροτόπους να απειλούνται και να εξακολουθούν να δέχονται πολλές πιέσεις. Όπως ο δικός μας, ο Υγρότοπος Καλύβια, στην παραλιακή οδό Ναυπλίου -Νέας Κίου.
Με τη εκλογή των νέων δημοτικών αρχών, πιστεύουμε και είναι αναγκαίο να αφήσουμε πίσω μας τις λογικές των ψευτο-αντιθέσεων τωνδύο πόλεων. Μπορεί και πρέπει να υπάρχει μια συνεργασία για το καλό της περιοχής μας και της ζωή μας. Ένα σημείο αναφοράς για μια τέτοια συνεργία είναι η προστασία, ανάδειξη, αξιοποίηση του υγροτόπου της παραλιακής ζώνης Ναυπλίου Ν Κίου.
Μια περιοχή με το θεσμικό πλαίσιο προστασίας(ΖΟΕ ΦΕΚ 396/Δ/8-6-1999) που δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει η ανάλογη ευαισθησία για έναν πνεύμονα ζωής της περιοχής μας από τους φορείς.Υπάρχουν προτάσεις που άμεσα έπρεπε εδώ και χρόνια να είχαν υλοποιηθεί και σκέψεις και έναν σχεδιασμό συνολικής πρότασης προστασίας και ανάδειξης της περιοχής (Δήμοι- Περιφέρεια).
Άμεσα μέτρα που μπορούν «αύριο» να υλοποιηθούν.
1. Πινακίδες που να επισημαίνουν τη σημασία του υγροτόπου, το νομικό καθεστώς προστασίας καθώς και κανόνες σωστής συμπεριφοράς στον υγρότοπο(π.χ. σκυλιά συντροφιάς που κυνηγούν τα πουλιά, χρήση drone ή τηλεκατευθυνόμενων ιπτάμενων αντικειμένων, παράνομο κυνήγι ή ψάρεμα, παράνομο camping ή στάθμευση αυτοκινούμενων τροχόσπιτων)
2. Την ελεγχόμενη πρόσβαση αυτοκίνητων στην περιοχή προστασίας για να μην έχουμε ανεξέλικτηαπόρριψησκουπιδιώνκαι μπαζών στην περιοχή.
3. Δημιουργίασημείων παρουσίασης της μεγάλης βιοποικιλότητας στην περιοχή (χλωρίδας και πανίδας).
4. Ενημέρωση στους βοσκούς της περιοχής ότι ο υγρότοπος χωρίς άδεια και όποια εποχή θέλουν δεν είναι βοσκότοπος.
5. Άμεση κοινή συνάντηση των εκπροσώπων των δυο δημοτικών επιχειρήσεωνύδρευσης αποχέτευσης (ΔΕΥΑΝ-ΔΕΥΑΡΜ)με τους Δημάρχους Ναυπλιέων, Άργους-Μυκηνών και τον αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας προκειμένου να δουν τι γίνεται με το βιολογικό. Δεν μπορεί η απορροή του βιολογικού εδώ και χρόνια να γίνεται στην ακτή,να είμαστε όλοι ευχαριστημένοι και να το αποδεχόμαστε. Δεν μπορεί οι σωλήνες για την ολοκλήρωση του έργου της απορροής του βιολογικού να είναι επί δύο χρόνια στην παραλία. Τι γίνεται με την αναβάθμιση της λειτουργίας του βιολογικού; Δεν μπορεί να διαψεύδουμε την πραγματικότητα με δηλώσεις καλής λειτουργίας χωρίς κανένα στοιχείο, καμία μέτρηση.
Να δούμε όμως και θέματα που μπορούμε να δρομολογήσουμε.
Ας παλέψουμε όλοι μαζί για να μπει σε δημόσιο διάλογο και να γίνει μελέτη εφαρμογής στην προμελέτη που έχει εδώ και χρόνια εκπονήσει το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο(μετά από ανάθεση της αντιπεριφέρειας Πελοποννήσου την περίοδο του κ. Χειβιδόπουλου) και προβλέπει ήπιες παρεμβάσεις με δημιουργία πεζόδρομου,ποδηλατόδρομου και παρατηρητήρια πουλιών στο παραλιακό μέτωπο. Ας αποφασίζουμε να προστατεύσουμε, να μελετήσουμε και να αξιοποιήσουμε το εξαιρετικό περιβάλλον που μας προσφέρει ο υγρότοπος της περιοχής μας και ο εξαιρετικός βιότοποςτου Ερασίνου ποταμού.
Ο υγρότοπος Ναυπλίου- Ν. Κίου μπορεί και πρέπει να είναι το σημείο συνάντησης για κοινό σχεδιασμό των δυο Δήμων.