ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2024

Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδας: 4 Φεβρουαρίου Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:04:00 π.μ. | | |
4 Φεβρουαρίου Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου
Η 4η Φεβρουαρίου καθιερώθηκε από τη Διεθνή Ένωση για τον Έλεγχο του Καρκίνου (Union for International Cancer Control-UICC) ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου. Η σημερινή ημέρα μας καλεί να είμαστε ενήμεροι και να συστρατευτούμε στη μάχη ενάντια στη νόσο.

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ογκολογίας το έτος 2020 στην Ευρώπη καταγράφηκαν 4.400.000 νέα κρούσματα καρκίνου και 1.955.000 θάνατοι. Ο καρκίνος έχει αυξητικές τάσεις σε όλες τις χώρες του κόσμου και υπολογίζεται ότι μέχρι το 2035 θα αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου αφήνοντας πίσω τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Το 2018 καταγράφηκαν παγκοσμίως 18 εκατομμύρια νέα κρούσματα, ενώ εκτιμάται ότι το 2025 θα φθάσουν στα 19,3 εκατομμύρια. Υπολογίζεται ακόμη ότι οι θάνατοι από καρκίνο παγκοσμίως πλησιάζουν τα 10 εκατομμύρια ετησίως.

Στην Ελλάδα σχεδόν το ένα τέταρτο των θανάτων οφείλεται στον καρκίνο. Κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περίπου 67.000 νέα κρούσματα καρκίνου και καταγράφονται 32.000 θάνατοι από τη νόσο. Ακόμα και σήμερα, ο καρκίνος αποτελεί για τη χώρα μας τη δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Αποτελεί, όμως, την πρώτη αιτία θανάτου για την ηλικιακή ομάδα από 65 μέχρι 74 ετών.

Η πρόληψη του καρκίνου με την έγκαιρη διάγνωση και τη σωστή θεραπεία μπορούν να σώσουν πολλούς συνανθρώπους μας από το θάνατο. Έχει υπολογιστεί ότι το 40-50% των καρκίνων μπορεί να προληφθεί με μέτρα όπως η υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής, αποφυγή-διακοπή του καπνίσματος, του αλκοόλ και της ζάχαρης, η μεσογειακού τύπου διατροφή σε συνδυασμό με τη σωματική άσκηση και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και ο εμβολιασμός έναντι ιών (ηπατίτιδας B και C, ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV).

Η χώρα μας πρέπει να ολοκληρώσει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο, στο οποίο κύριοι στόχοι του πρέπει να είναι:

•Η ανάδειξη της αξίας της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης για την αντιμετώπιση της νόσου.

•Η ανάπτυξη και εισαγωγή στην κλινική πράξη διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων και κατευθυντήριων οδηγιών, ώστε να εξασφαλιστεί η ενιαία παροχή φροντίδας υγείας προς τους πολίτες.

•Η πιστοποίηση δομών και υπηρεσιών.

•Η εξασφάλιση των προϋποθέσεων για μείωση της νοσηρότητας και θνησιμότητας του καρκίνου.

•Η ολοκλήρωση του εθνικού αρχείου νεοπλασιών για τη συστηματική καταγραφή και μελέτη του καρκίνου.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδας συνεχίζει να είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών σε θέματα πρόληψης και προαγωγής της Δημόσιας Υγείας και τονίζει την ανάγκη υιοθέτησης προληπτικού διαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο. Δεν ξεχνάμε, δεν αμελούμε τις ετήσιες προληπτικές εξετάσεις (μαστογραφία και τεστ ΠΑΠ για τις γυναίκες, PSA για τους άνδρες) αλλά και κολονοσκόπηση μετά τα 55 έτη, την εξέταση κάθε νέου δερματικού ευρήματος και φυσικά ενημερώνουμε τον οικογενειακό μας ιατρό για οποιοδήποτε νέο σύμπτωμα μας απασχολεί.


ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΙΣΑ,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 
ΚΩΝ/ΝΟΣ Ε. ΚΑΤΣΑΡΟΣ 

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΔΩΡΟΒΙΝΗΣ

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ