Στην βόρεια πλευρά των τειχών της Ακροναυπλίας, ερμητικά κλειστή παραμένει η Πύλη του Σαρέδου, που αποτέλεσε στρατηγικής σημασίας έργο κατά την δεύτερη περίοδο της Βενετοκρατίας (1686-1715).
Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Πέγκυ Μπρούσαλη, πάντα σε αναζήτηση των ιστορικών σημείων ανέβηκε τις επικίνδυνες κλίμακες που οδηγούν στην ωραιότερη θέα του Ναυπλίου
Ήταν ο Βενετός Προβλεπτής της Θαλάσσης, Αυγουστίνο Σαγρέδο, που άφησε έντονο το σημάδι του στο Ναύπλιο, μεταξύ άλλων και με την κατασκευή της πύλης το 1713, που οδηγούσε στο εσωτερικό του Kάστρου της Aκροναυπλίας, το οποίο λειτουργούσε ως φρούριο και στρατώνας. Μπορεί η οικογένεια Σαγκρέδο να εξέλιπε, αλλά το αποτύπωμά της έμεινε.
Ο Κώστας Καράπαυλος αντιδήμαρχος πολιτισμού του δήμου Ναυπλιέων, εξηγεί πως επί δεκαετίες η πύλη παρέμεινε σφραγισμένη, παρά την βούληση των τοπικών αρχών να γίνει προσβάσιμη στον κόσμο.
Τι κρύβει η πύλη; Το ερώτημα θα απαντηθεί με το άνοιγμα της, ελπίζεται μόλις ολοκληρωθούν οι αναγκαίες εργασίες. Ωστόσο, όπως όλα τα κάστρα έχασαν την εσωτερική τους λάμψη και βρέθηκαν στο έλεος εισβολέων και κατακτητών έτσι και στο Ναύπλιο τα τείχη, η θέα και η ιστορία θα ανταμείψουν τους επισκέπτες.
Έπειτα από πολλές δράσεις για τον καθαρισμό της περιοχής και την παρέμβαση του Υπουργείου Πολιτισμού η Πύλη επαναλειτουργούσα θα αναδείξει το σύνολο του αρχαιολογικού χώρου και την σύνδεσή του με την πόλη του Ναυπλίου, τονίζει ο κ. Καράπαυλος.
Το κάστρο ένα εξαιρετικό αρχιτεκτόνημα, περιλαμβάνει μνημεία από την αρχαιότητα έως την σύγχρονη εποχή. Άλλωστε η Αργολίδα είναι ένας μοναδικός τόπος. Κάθε βήμα και ένας ανεκτίμητος θησαυρός. Αόρατοι φρουροί οι πολεμιστές του Ριάτσε φυλάττουν τον απόκρημνο βράχο από επιβουλές.
Η πύλη κακοποιημένη από την κακοτεχνία εκείνων που αδυνατούν να εκτιμήσουν τον πολιτισμό περιμένει τις ενέργειες των αρμοδίων για να απαλλαγεί από το θλιβερό γκράφιτι και τον βανδαλισμό.