V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024

Ανδρέας Πουλάς: Απαράδεκτες οι συνθήκες παραμονής των ασθενών σε ράντζα στα Νοσοκομεία

Ανδρέας Πουλάς
Ερώτηση σχετικά με τις απαράδεκτες συνθήκες παραμονής των ασθενών σε ράντζα στα Νοσοκομεία κατέθεσε ο βουλευτής Αργολίδας, Ανδρέας Πουλάς στη Βουλή μαζί με άλλους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής προς τον Υπουργό Υγείας από τον οποίο ζητούν να προβεί σε άμεσες και αποτελεσματικές ενέργειες για τη βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς

Τον Υπουργό Υγείας κ. Σπυρίδωνα-Άδωνι Γεωργιάδη

Θέμα: «Οι απαράδεκτες συνθήκες παραμονής των ασθενών σε ράντζα στα Νοσοκομεία, χρήζουν άμεσων και αποτελεσματικών ενεργειών»

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα και με τις επιταγές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αποτελεί την ραχοκοκαλιά του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Στο πρωτοβάθμιο όμως σύστημα υγείας της χώρας μας , τα δεδομένα είναι

o ότι διαθέτουμε αναλογικά τους λιγότερους γενικούς γιατρούς από όλες τις χώρες της ΕΕ,

o δεν λειτουργεί ακόμα ο θεσμός του οικογενειακού ιατρού,

o το 80% των πρωτοβάθμιων αναγκών υγείας καλύπτονται από τον ιδιωτικό τομέα,

o και ένας στους τέσσερεις Έλληνες δηλώνει δυσκολία πρόσβασης στις αναγκαίες υγειονομικές υπηρεσίες,

Η έκθεση όμως του ΟΟΣΑ , για το προφίλ της υγείας το 2023 στην Ελλάδα, είναι αποκαρδιωτική. Για την προσβασιμότητα και το κόστος των υπηρεσιών υγείας ισχύουν τα παρακάτω

Προσβασιμότητα, Τα ποσοστά των αναφερόμενων μη ικανοποιούμενων αναγκών για ιατρική περίθαλψη στην Ελλάδα ανέρχεται στο 9,0%, το οποίο είναι σημαντικά υψηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι στο 2,2%.

Κόστος, Οι μη ικανοποιούμενες ανάγκες που αναφέρονται από νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος είναι υπερδιπλάσιες (14,3%) από εκείνες που αναφέρονται από ομάδες υψηλού εισοδήματος (4,3%).

Οι κυριότεροι λόγοι μη ικανοποιούμενων αναγκών ιατρικής περίθαλψης:

§ Κόστος

§ Απόσταση που πρέπει να διανυθεί

§ Χρόνος αναμονής

Αν σε όλα τα παραπάνω προστεθούν οι ελλείψεις σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, τα καθημερινά ‘’εντέλλεσθε’’ που αφήνουν ακάλυπτες καίριες οργανικές θέσεις, η εξουθένωση του προσωπικού και οι ελλείψεις σε υποδομές, η κατάσταση που προκύπτει είναι απάνθρωπη και επικίνδυνη τόσο για τους ασθενείς όσο και για το προσωπικό.

Στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα της χώρας , ιδιαίτερα σε περιόδους έξαρσης ιώσεων και λοιπών λοιμώξεων, προστρέχουν λόγω και του ελλιπούς συστήματος ΠΦΥ , χιλιάδες συμπολίτες που δεν δύναται να εξυπηρετηθούν αλλιώς.

Αυτό έχει ως συνέπεια και την εκτεταμένη χρήση ράντζων τα οποία θίγουν την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας που λαμβάνουν οι ασθενείς. Οι εικόνες που ήρθαν στο φώς της δημοσιότητας για μια ακόμη φορά τις τελευταίες μέρες, ύστερα από δημοσίευμα της εφημερίδας ‘ΤΑ ΝΕΑ’, πλήττουν βάναυσα το ΕΣΥ και υποτιμούν τους Έλληνες πολίτες.

Στα μεγάλα Νοσοκομεία, κυρίως της Αττικής, όπως το ‘ΑΤΤΙΚΟΝ’, το ‘Γεωρ. Γεννηματάς’, το Γ.Ν.Νίκαιας, η χρήση ράντζων είναι θλιβερή πραγματικότητα για κάθε εφημερία.

Δεδομένου ότι οι βασικές αρχές που διέπουν την δημόσια υγεία είναι αυτές της ισότητας, της καθολικής προσβασιμότητας, της βιωσιμότητας, της αλληλεγγύης, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων,

Δεδομένου ότι η χρήση ράντζων διευρύνει τις ανισότητες,

Δεδομένου ότι οι αρμόδιες ενώσεις όπως η ΕΙΝΑΠ, ΟΕΝΓΕ ΠΟΕΔΗΝ, έχουν επανειλημμένα τοποθετηθεί αρμοδίως για τις τραγικές αυτές συνθήκες,


Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Είστε ενήμερος για την κατάσταση που επικρατεί σχετικά στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα;

2. Πως προτίθεστε να αντιμετωπίσετε την απαράδεκτη αυτή συνθήκη;

3. Αποτελεί δείκτη αξιολόγησης των Διοικήσεων των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων η ύπαρξη ράντζων;

4. Με ποιους συγκεκριμένους τρόπους θα διαρθρώσετε την ΠΦΥ και πότε ;



ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ