ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024

Το Δ.Σ. του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Αργολίδας συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Ναυπλιέων (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:00:00 μ.μ. | |
Δημήτρης Ορφανός
Εθιμοτυπική επίσκεψη στον Δήμαρχο Ναυπλιέων Δημήτριο Ορφανό , πραγματοποίησαν την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024, ο πρόεδρος του Σωματείου Ιεροψαλτών Αργολίδας Δημήτριος Καρκαλάτος με μέλη του συνδέσμου ,με την ευκαιρία της ανάληψης των νέων του καθηκόντων.

Έτυχαν θερμής υποδοχής από το Δήμαρχο ενώ κατά τη συνάντησή τους συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος και αντάλλαξαν απόψεις σε τρέχοντα θέματα πολιτιστικών δράσεων που πρόκειται να οργανώσει το Σωματείο.

Τέλος ευχαρίστησαν τον Δήμαρχο για τον χρόνο που τους αφιέρωσε και του ευχήθηκαν καλή δύναμη και να έχει αδιάλειπτη την ευλογία του Θεού στα νέα καθήκοντά του.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΙΕΡΟΨΑΛΤΩΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ


Ο Σύνδεσμος Ιεροψαλτών Αργολίδας «ΙΑΚΩΒΟΣ ΝΑΥΠΛΙΩΤΗΣ» ιδρύθηκε το έτος 1979 (σχετ. 114/1979 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ναυπλίου) με πρωτοβουλία του τότε πρωτοψάλτη του Ι.Ν.Αγ.Πέτρου Άργους Αλέξανδρου Μπιτζή και ορισμένων ιεροψαλτών της Ι.Μ. Αργολίδας. Κύριος σκοπός του Συνδέσμου είναι η επίτευξη της αποστολής των Ιεροψαλτών της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδας και η όσο το δυνατό τελειότερη μουσική και πνευματική κατάρτιση των Ιεροψαλτών με στόχο τη διάσωση, διάδοση και προβολή της παραδοσιακής βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής, με τη συγκρότηση πρότυπου βυζαντινού χορού και οργάνωση δημοσίων εμφανίσεων και συναυλιών, διαλέξεων, εορτών κ.λ.π

Η χορωδία του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Αργολίδας, που φέρει το όνομα του Συνδέσμου «ΙΑΚΩΒΟΣ ΝΑΥΠΛΙΩΤΗΣ» συγκροτήθηκε το έτος 1979, όταν ιδρύθηκε και ο Σύνδεσμος Ιεροψαλτών Αργολίδας από τον τότε πρωτοψάλτη του Ι.Ν.Αγ.Πέτρου Άργους κ.Αλέξανδρο Μπιτζή, αποτελούμενη από μαθητές του, ιεροψάλτες και φιλόμουσους συνολικά περί τα 40-45 μέλη. 

Ο κ. Αλέξανδρος Μπιτζής διεύθυνε με μεγάλη επιτυχία τη χορωδία από το έτος 1979 μέχρι και το έτος 1991. Η χορωδία έχει λάβει μέρος σε πολλές πανηγύρεις ιερών ναών του νομού Αργολίδας, έχει πραγματοποιήσει πολλές συναυλίες βυζαντινής μουσικής, αλλά και διάφορες κατά καιρούς μουσικολογικές εκδηλώσεις, με επίκαιρες ομιλίες και παρουσίαση βυζαντινών ύμνων και δημοτικών τραγουδιών, με μεγάλη επιτυχία, ικανοποιώντας πλήρως το ακροατήριο. 
 Έχει ψάλλει σε επίσημες εορτές και πανηγύρεις, όπως του Αγίου Πέτρου πολιούχου Άργους, του Αγίου Αναστασίου πολιούχου Ναυπλίου, Ευαγγελιστρίας Ναυπλίου, Αγίας Τριάδος Ναυπλίου και Αγ. Τριάδος Μιδέας. Έχει ψάλλει σε δοξολογίες εθνικών εορτών, και ιδιαίτερα στις κατ’ έτος εορτές του Αγ.Πέτρου όπου η χορωδία λάμβανε μέρος σε εορταστικές εκδηλώσεις του Συλλόγου Αργείων «Ο ΔΑΝΑΟΣ». Μία δε από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις αλλά και η τελευταία εμφάνιση ως χοράρχη του κ. Αλέξανδρου Μπιτζή ήταν στις 1 Δεκεμβρίου 1991 στο πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ναυπλίου, όπου πραγματοποιήθηκε μεγάλη μουσικοφιλολογική εκδήλωση εις μνήμη και τιμή του Πέτρου Πελοποννησίου με συντονιστή και ομιλητή τον καθηγητή βυζαντινολογίας και αρχαιολογίας κ.Σάββα Σάββα. 

Επίσης, ο κ.Αλέξανδρος Μπιτζής πέραν από τα καθήκοντα του ως χοράρχη της Βυζαντινής Χορωδίας Ιεροψαλτών Αργολίδας, δίδαξε την βυζαντινή μουσική, εντελώς δωρεάν, σε παραρτήματα βυζαντινής Σχολής της Ι.Μ. Αργολίδας στο Άργος και στο Ναύπλιο καθώς και στο Σύλλογο Αργείων «Ο ΔΑΝΑΟΣ». Ακόμη μετέφερε από το πεντάγραμμο της Ευρωπαϊκής Μουσικής τον ύμνο του Συλλόγου «Ο ΔΑΝΑΟΣ» στην βυζαντινή σημειογραφία, προς διευκόλυνση των μελών της χορωδίας κατά την απόδοση του ύμνου αυτού. 

Για την προσφορά του αυτή τιμήθηκε από το Σύλλογο «Ο ΔΑΝΑΟΣ» και κηρύχθηκε επίτιμο μέλος. Πολλοί από τους μαθητές του σήμερα κοσμούν τα ιερά αναλόγια όχι μόνο της Ι.Μ. Αργολίδας αλλά και άλλων πόλεων όπως των Αθηνών, Πειραιώς αλλά και του εξωτερικού. Άλλοι δε εξ αυτών εισήλθαν στον ιερό κλήρο.
Στις αρχές του έτους 1992 ο κ. Αλέξανδρος Μπιτζής παραιτήθη από χοράρχης για λόγους υγείας και η διεύθυνση της χορωδίας ανατέθηκε με απόφαση του τότε Δ.Σ. του Συνδέσμου στον καθηγητή κ.Γεώργιο Καραγιάννη. Η χορωδία αριθμεί σήμερα 35-40 μέλη που είναι ιεροψάλτες της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδας αλλά και φιλόμουσοι.

Επίσης, έχει εμφανισθεί σε τοπικούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, παρουσιάζοντας ύμνους Χριστουγέννων, Θεοφανείων, Μεγάλης Εβδομάδας, Τριωδίου, Αναστάσεως και Πεντηκοσταρίου. Έχει εμφανισθεί στην κρατική τηλεόραση ΕΡΤ-2. Έχει λάβει μέρος, δύο φορές κατά τα έτη 1993 και 1995, σε φεστιβάλ βυζαντινών χορωδιών που οργάνωσε ο Σύλλογος Φίλων Βυζαντινής Μουσικής Αθηνών, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, στην αίθουσα του κινηματοθεάτρου «ΠΑΛΛΑΣ» των Αθηνών, με ιδιαίτερη διάκριση μεταξύ και άλλων χορωδιών από όλη την Ελλάδα. Έχει προσκληθεί από τον Δήμο Αταλάντης του νομού Φθιώτιδος σε διήμερο εορταστικών εκδηλώσεων, όπου παρουσίασε και ερμήνευσε ύμνους του Πεντηκοσταρίου.

Στις 5 και 6 Απριλίου 1997, οργάνωσε από κοινού με την ΔΕΠΟΑΡ του Δήμου Άργους το 1ο ΔΙΗΜΕΡΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ, όπου έλαβαν μέρος επτά (7) χορωδίες, οι οποίες παρουσίασαν βυζαντινούς ύμνους και παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια με συνοδεία παραδοσιακών οργάνων.

Στις 24 και 25 Απριλίου 1999 συνδιοργάνωσε στο Ναύπλιο από κοινού με το Δήμο Ναυπλίου το 2ο ΔΙΗΜΕΡΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ, όπου έλαβαν μέρος 6 χορωδίες . Στην εκδήλωση αυτή τιμήθηκε από το Σύνδεσμο Ιεροψαλτών Αργολίδας, το Σύλλογο Ιεροψαλτών Τριπόλεως, το Σύνδεσμο Ιεροψαλτών Ν.Λακωνίας και το Δήμο Ναυπλίου ο άρχων πρωτοψάλτης εκ Θεσσαλονίκης κ.Αθανάσιος Καραμάνης.

Στις 17 και 18 Μαρτίου 2001 συνδιοργάνωσε στο Άργος από κοινού με την Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού Άργους (ΔΕΠΟΑΡ) το 3ο ΔΙΗΜΕΡΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ, όπου έλαβαν μέρος 6 χορωδίες και παρουσίασαν βυζαντινούς ύμνους και παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια. Στην εκδήλωση αυτή τιμήθηκε από το Σύνδεσμο Ιεροψαλτών Αργολίδας και το Δήμο Άργους ο διακεκριμένος πρωτοψάλτης κ. Μανώλης Χατζημάρκος.
- Στις 5 Απριλίου 2003 Ο Σύνδεσμος Ιεροψαλτών Αργολίδας, σε συνδιοργάνωση με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αργολίδας πραγματοποίησαν εκδήλωση με βυζαντινούς ύμνους με τη χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Σερβίων και Κοζάνης που φέρει και αυτή την επωνυμία «ΙΑΚΩΒΟΣ ΝΑΥΠΛΙΩΤΗΣ», κατά την οποία τίμησαν τον αείμνηστο πρωτοψάλτη της Μ.τ.Χ.Ε. ΙΑΚΩΒΟ ΝΑΥΠΛΙΩΤΗ.

- Στις 9 και 10 Απριλίου 2005 συνδιοργάνωσε στο Άργος από κοινού με την Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού Άργους (ΔΕΠΟΑΡ) το 5ο ΔΙΗΜΕΡΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ, όπου έλαβαν μέρος 6 χορωδίες και παρουσίασαν βυζαντινούς ύμνους και παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια. Στην εκδήλωση αυτή τιμήθηκε από το Σύνδεσμο Ιεροψαλτών Αργολίδας και το Δήμο Άργους ο διακεκριμένος άρχων πρωτοψάλτης της Ι.Μ. Πειραιώς κ. Αθανάσιος Πέττας.

Έχει προσκληθεί από το Μουσικό Σύλλογο Γυθείου Λακωνίας σε συνάντηση βυζαντινών χορωδιών δύο φορές, από το Σύλλογο Ιεροψαλτών Ν. Λακωνίας σε αντίστοιχες συναντήσεις βυζαντινών χορωδιών, έχει εμφανισθεί στο Αίγιο το έτος 2009 (Κυριακή της Ορθοδοξίας), ύστερα από πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιγιαλείας κ.κ. ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ και του Συλλόγου Φίλων Βυζαντινής Μουσικής Αιγιαλείας, όπου έψαλε τον Κατανυκτικό Εσπερινό στον Μητροπολιτικό Ναό του Αιγίου.

Η χορωδία του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Αργολίδας εμφανίσθηκε και στη Νάξο, ύστερα από πρόσκληση του Συλλόγου φίλων Βυζαντινής Μουσικής και Παράδοσης «Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ», προκειμένου να συμμετάσχει στα «ΝΙΚΟΔΗΜΕΙΑ 2009» που ήταν αφιερωμένα στα 200 χρόνια από το θάνατο του Αγ.Νικοδήμου του Αγιορείτου του εκ Νάξου καταγόμενου.

 Στην μουσικοφιλολογική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 10 Ιουλίου 2009 στον πανέμορφο Ι.Ν.του Αγ.Νικοδήμου Χώρας Νάξου, προς τιμήν του αειμνήστου άρχοντος πρωτοψάλτου της Μ.τ.Χ.Ε. Ιακώβου Ναυπλιώτη, καταγόμενου από τη Νάξο, του οποίου το όνομά του φέρει επάξια ο Σύνδεσμος Ιεροψαλτών Αργολίδας και η χορωδία του, αλλά και προς τιμήν και άλλων αειμνήστων ιεροψαλτών της Νάξου, η χορωδία του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Αργολίδας παρουσίασε ύμνους από την ακολουθία του Αγ.Νικοδήμου του Αγιορείτου, ύμνους αναστάσιμους και της Πεντηκοστής και ύμνους που έχει μελοποιήσει ο αείμνηστος άρχοντας πρωτοψάλτης της Μ.τ.Χ.Ε. Ιάκωβος Ναυπλιώτης.

 Η εμφάνιση της χορωδίας, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παροναξίας κ.κ. Καλλινίκου, εντυπωσίασε το φιλόμουσο ακροατήριο της Νάξου, αφήνοντας άριστες εντυπώσεις και γι’ αυτό αξίζουν θερμά συγχαρητήρια τόσο στον χοράρχη – καθηγητή κ. Γεώργιο Καραγιάννη, όσο και στα μέλη της χορωδίας. Ο Μητροπολίτης Παροναξίας κ.κ.ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ, συνεχάρη τον Πρόεδρο, τον χοράρχη και τα μέλη της χορωδίας του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Αργολίδας για τους θεσπέσιους ύμνους που παρουσίασαν αλλά και για την άρτια απόδοση αυτών.

Την Κυριακή, 27 Δεκεμβρίου 2009 στον Ιερό Ναό «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ» Ναυπλίου η χορωδία του Συνδέσμου εμφανίστηκε σε μία πνευματική εκδήλωση με ομιλητή τον κ. Νώντα Σκοπετέα, όπου έψαλε ύμνους της εορτής των Χριστουγέννων, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή και μουσικολόγου κ. Γεωργίου Καραγιάννη και με την παρουσία του Μητροπολίτη Αργολίδας κ.κ.ΙΑΚΩΒΟΥ του Επισκόπου Επιδαύρου κ.κ. ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΥ, του Νομάρχη Αργολίδας, του Δημάρχου, βουλευτών του νομού και πλήθους κόσμου.
Στις 8 και 9 Δεκεμβρίου 2012 ο Δήμος Άργους - Μυκηνών, η Κ.Ε.Δ.Α.Μ, η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας και ο Σύνδεσμος Ιεροψαλτών Αργολίδας συνδιοργάνωσαν στο Άργος το 6ο ΔΙΗΜΕΡΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ και ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ με τη συμμετοχή πέντε (5) χορωδιών και μουσικών σχημάτων, στην αίθουσα του Μπουσουλοπούλειου του Α΄ Γυμνασίου Άργους. Την πρώτη ημέρα τιμήθηκε ο κ. ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΠΑΪΚΟΠΟΥΛΟΣ, πρώην Άρχων Β΄ Δομέστικος της Μ.τ.Χ.Ε., πρωτοψάλτης του Ι.Ν. Αγ.Σπυρίδωνος Αιγάλεω Αθηνών και Χοράρχης της χορωδίας του εν Αθήναις Συλλόγου Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως και την δεύτερη ημέρα τιμήθηκε ο κ. ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, Μουσικοδιδάσκαλος, Συγγραφέας, Πρόεδρος και Χοράρχης του Συλλόγου Φίλων Βυζαντινής Μουσικής Αιγιαλείας.

Ο Σύνδεσμος Ιεροψαλτών Αργολίδας έχει τιμήσει παλαίμαχους ιεροψάλτες όπως τους: Αναστάσιο Καραμάνο, Δημήτριο Δαγρέ, Ευάγγελο Μπεκιάρη, Βασίλειο Γκολέμη, Βασίλειο Τσιράκη, Μιχάλη Κεραμιδά, Ανδρέα Σαγκιώτη, Γεώργιο Μανιάτη, Θεοδόσιο Σταθογιαννόπουλο, Αριστείδη Μπεβάρδο, Νικόλαο Μπολώση κ.α. Έχει τιμήσει τον διακριμένο νομικό και Γ.Γραμματέα του Συλλόγου Φίλων Βυζαντινής Μουσικής Αθηνών κ.Δημήτριο Ρογάρη για την ηθική και υλική στήριξη αυτού προς τον Σύνδεσμο Ιεροψαλτών Αργολίδας και τον έχει κηρύξει επίτιμο μέλος. 

 Επίσης, έχουν τιμηθεί από τον ίδιο Σύνδεσμο αλλά και τον Μητροπολίτη Αργολίδας κ.κ. ΙΑΚΩΒΟ και οι κ.κ. Αλέξανδρος Μπιτζής και Γεώργιος Δαρλάσης για την μεγάλη τους προσφορά τόσο του πρώτου ως ιδρυτή του Συνδέσμου, ως ιδρυτή και πρώτου χοράρχη της χορωδίας, αλλά και δασκάλου της Βυζαντινής Μουσικής διδάξαντος επί πολλά έτη, αφιλοκερδώς, την βυζαντινή μουσική σε νέους μαθητές, όσο και του δευτέρου για την επί πολλά έτη ανιδιοτελή προσφορά του ως γραμματέα και ως προέδρου του Συνδέσμου πρωτοστατούντος σε αξιόλογες και με μεγάλη επιτυχία πλείστες όσες εκδηλώσεις του Συνδέσμου και της χορωδίας.

Σημειωτέον ότι ο Γεώργιος Δαρλάσης ήταν, είναι και θα είναι η ψυχή του Συνδέσμου, γιατί η παρουσία του εγγυάται την ομαλή λειτουργία και συνοχή του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Αργολίδας.

Ο Σύνδεσμος έχει συνεργασθεί πάνω σε πολιτιστικά θέματα και με τους Συλλόγους «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ», «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ», «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΗΡΑΙΟΥ», ΣΥΛΛΟΓΟ «ΠΑΛΑΜΗΔΗ», ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΡΓΕΙΩΝ «Ο ΔΑΝΑΟΣ», ΣΥΛΛΟΓΟ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ, ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΡΜΙΟΝΗΣ καθώς και με το Ιερό Προσκύνημα στη Ζόγγα Αργολίδας "Ο ΑΓΙΟΣ ΙΓΝΑΤΙΟΣ". Έχει προσκαλέσει σε μουσικολογικές εκδηλώσεις στο Άργος και στο Ναύπλιο τους διακεκριμένους πρωτοψάλτες κ.κ. Θεόδωρο Βασιλικό, Γεώργιο Χατζηχρόνογλου, Γρηγόριο Νταραβάνογλου, Χάρη Νταραβάνογλου, Ευάγγελο Γκίκα κ.α. Τέλος, έχει συνεργασθεί κατ’ επανάληψη με τους Δήμους Άργους, Ναυπλίου, Μιδέας και Νέας Κίου, καθώς επίσης και με άλλους Δήμους και Κοινότητες του νομού Αργολίδας, ενοριακούς ναούς καθώς και με την Ι. Μητρόπολη Αργολίδας όπου πραγματοποίησε διάφορες συναυλίες βυζαντινής μουσικής, με ιδιαίτερη επιτυχία και μεγάλη απήχηση στο κοινό. Τέλος ο Σύνδεσμος Ιεροψαλτών έχει τιμηθεί από τον Σύλλογο Αργείων «Ο ΔΑΝΑΟΣ» και από τον Σύλλογο Άργους «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ»
Iάκωβος Ναυπλιώτης (1864-†1942)

Γεννήθηκε (1864) στη Νάξο, αλλά πολύ σύντομα (1870) εγκαταστάθηκε οικογενειακώς στην Κωνσταντινούπολη, όπου και φοίτησε στη Μεγάλη του Γένους Σχολή. Φέρεται ως μαθητής, στη μουσική, πολλών γνωστών δασκάλων, και κυρίως του Νικολάου Νεοχωρίτου, του Γεωργίου Ραιδεστηνού, του Γεωργίου Βιολάκη, του Γερασίμου Κανελλίδου και του τότε Λαμπαδαρίου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Νικολάου Στογιάννη. 

Ενωρίς (1874) προσλήφθηκε ως Α' Κανονάρχης στον Πατριαρχικό ναό, όπου και κατέλαβε, στη συνέχεια, όλα τα ψαλτικά αξιώματα: Α' Δομέστικος (1882-1888), Β' Δομέστικος (1888-1905), Άρχων Λαμπαδάριος (1905-1911) και, τέλος, Άρχων Πρωτοψάλτης (1911-1939). Παράλληλα, δίδαξε ως καθηγητής την εκκλησιαστική μουσική στη Μεγάλη του Γένους Σχολή, στο Ζάππειο Παρθεναγωγείο, στην Μαράσλειο και στη Θεολογική Σχολή Χάλκης (έως το 1928). Ανέδειξε πλειάδα σπουδαίων μαθητών, ανάμεσα στους οποίους ο Πέτρος Μανέας, ο Αθανάσιος Παναγιωτίδης και ο διάδοχός του στην πρωτοψαλτεία Κωνσταντίνος Πρίγγος. 

Στο όνομά του (ως εκκλησιαστικού συνθέτη) σώζονται ελάχιστα μέλη (Λειτουργικά, Άξιον εστίν, και το γνωστό Ήδη βάπτεται κάλαμος ηχ πλ δ'). Υπήρξεν ο εκδότης της γνωστής "Φόρμιγγος" (Κων/πολη 1894, "Συλλογή ασμάτων και ωδών, των μεν μετενεχθέντων εκ της ευρωπαϊκής μουσικής γραφής εις την καθ' ημάς εκκλησιαστική, των δε πρωτοτύπων όλως προς χρήσιν των Δημ. Σχολείων και παντός φιλομούσου") και του Δοξασταρίου του Πέτρου Πελοποννησίου (Κων/πολη 1899, με συνεκδότη τον Κ. Κλάββα) κατά την εξήγηση του Γεωργίου Βιολάκη. 

O ίδιος ψάλλει σε δίσκους 78 στροφών διάφορα εκκλησιαστικά μαθήματα (ηχογραφήσεις 1914-1926 του Μουσικού Συλλόγου Κωνσταντινουπόλεως "Oρφεύς", επανέκδοση ορισμένων σε ψηφιακό δίσκο το 1999 από τον Παγκρήτιο Σύλλογο Φίλων Βυζαντινής Μουσικής "O Όσιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης" σε κακή επεξεργασία και με ισχυρή τονική αλλοίωση, και σήμερα σε πλήρη σειρά 5 ψηφιακών δίσκων, Κων/πολη 2008). 

Ωστόσο, η μεγάλη φήμη (και αξία) του Ιακώβου προέρχεται από τον τρόπο που έψαλλε. Εκκλησιαστικός και ηγεμονικός (κατά τις παλαιότερες μαρτυρίες), με ανάλογο φωνητικό τάλαντο, εξέφραζε καίρια την ηγεμονική Φαναριωτική και Πατριαρχική μουσική παράδοση, με καθολική αποδοχή και απήχηση (και στον ευρύτερο Ελλαδικό χώρο). Η ανάμνηση του τρόπου που έψαλλε παραμένει ζωηρή ακόμη και σήμερα. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους Πατριαρχικους και, γενικότερα, εκκλησιαστικούς ψάλτες του 20ού αιώνα.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ