V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024

Πρόταση ανέγερσης στο Άργος μνημείου προς τιμήν της Δημοκρατίας της Αϊτής

Σημαία
Η Δημοκρατία της Αϊτής είναι μικρή χώρα στις Αντίλλες της Καραϊβικής . Το χερσαίο τμήμα της καλύπτει μόνο το δυτικό τμήμα του νησιού Ισπανιόλα , ενώ το υπόλοιπο και μεναλύτερο τμήμα του νησιού , αποτελεί τη Δομινικανή Δημοκρατία . 

Ανακαλύφθηκε το 1492 από τον Κολόμβο και από τα μέσα του 16ου αιώνα οι Ισπανοί εξόντωσαν συνολικά τους γηγενείς και διεμόρφωσαν μεγάλες φυτείες ζαχαροκάλαμου , όπου με αλυσίδες στα πόδια δούλευαν αφρικανοί σκλάβοι. Πειρατές της Καραϊβικής αντιπάλευαν με ευρωπαίους αποικιοκράτες , ενώ το 1697 επικυρώνεται επίσημα στη Γαλλία . 

Μετά την γαλλική επανάσταση αναπτύσσεται ισχυρό αντιαποικιακό κίνημα , το οποίο προσπάθησαν οι ευρωπαίοι να συνθλίψουν . «Κατασκεύασαν» εμφυλίους (σας θυμίζει κάτι; ) και εν τέλει ελευθερώθηκε και έγινε ανεξάρτητη το πρώτον το 1803 - 1804 , μετά από ένοπλο αγώνα κατά των αποικιοκρατών και αφού κατεστάλησαν και άλλοι εμφύλιοι - κατασκευές ευρωπαίων πρακτόρων, τελικά απελευθερώνεται και πάλι το 1820 . 

 Ήταν η δεύτερη χώρα στο δυτικό ημισφαίριο του πλανήτη που ελευθερώθηκε , μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πάμφτωχος λαός ήταν τότε και είναι και τώρα . Η πιο φτωχή χώρα του δυτικού ημισφαιρίου . Στην πρωτεύουσά τους Port-au-Prince υπάρχουν σύγχρονα κτίρια , όμως ο κυρίως αγροτικός τους πληθυσμός ζει σε ξύλινα καλύβια . 

Ωστόσο την 15η Ιανουάριου 1822 ΕΓΙΝΕ Η ΠΡΩΤΗ ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ , Η ΟΠΟΙΑ ΑΝΕΓΝΩΡΙΣΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΩΣ ΕΜΠΟΛΕΜΗ ΜΕΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΕ ΠΟΛΙΤΕΙΑ .

 Τούτο ήταν τεράστιο γεγονός , με απίστευτης σπουδαιότητας θετικές συνέπειες για τον Εθνικό μας Αγώνα. Γιατί η αναγνώρισή μας από την Αϊτή ΗΤΑΝ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ , ΠΗΓΑΙΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΑΝΥΣΤΕΡΟΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΑΠΡΟΫΠΟΘΕΤΗ , όταν μάλιστα θυμηθούμε την υστεροβουλία των άλλων μεγάλων δυνάμεων σε βάρος μας , την συνεχιζομένη και μέχρι σήμερα . 

Οι άγγλοι επιζητούσαν τη ναυτική κυριαρχία και στο Αιγαίο , ενώ μέσω των δανείων απετέλεσαν τους μεγάλους τοκογλύφους σε βάρος μας, προστατεύοντας την επένδυσή τους . 

Οι ρώσοι απέβλεπαν στο πέρασμά τους από τα Δαρδανέλια και από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας προς την Ασπρη Θάλασσα, ενώ στο βάθος εγκυμονούσε ο πανσλαβισμός . 

Οι γάλλοι, με την ενορχήστρωση του Metternich , στόχευαν εναγωνίως στην παλινόρθωση μειζόνων μοναρχικών οίκων και κυρίως του δικού τους , σε συνδυασμό και με την εγκατάσταση ελασσονών μοναρχικών οικίσκων , τύπου Wittelsbach και Gliicksburg ( οι Αργείοι βέβαια δεν λησμονούν την 4-1-1833 , ούτε τον στρατηγό Μαιζών , τον συνταγματάρχη Στόϊφελ και τον ταγματάρχη Νώδ ). Οι αυστριακοί διαμορφώνουν το φοβερότερο αστυνομικό κράτος πρακτόρων και κατασκόπων του Metternich ( στα ίχνη του αργότερα η Οταθ/ιθημθ - Οχράνα , η NDKD , η KGB , η ΜΙΤ η Mossad , η Stasi, η υπηρεσία διώξεως κομμουνισμού Μανιαδάκη , η SIS , η Μ 15 , η Μ 16 , η CIA , το ελληνικό υποκατάστημα της , η ΚΥΠ , κ.ο.κ. ) , για να πλήξουν τους καρμπονάρους , όπως αποκαλούσαν και μας , ενώ με τα πλοία τους στο Αιγαίο πραγματοποιούν νηοψίες στα ελληνικά μπρίκια και τις γολέτες μας και συχνά καταβυθίζουν τα σκάφη μας . « Αναγνωρίζεται » απ' αυτούς και τους άλλους το Ηνωμένον Κράτος των Ιονίων Νήσων , υπό την « προστασία » της Αγγλίας , ώστε να εμπεδώσουν στους πάντες ότι τα Ιόνια δεν είναι ελληνικά . 

Οι πρωσογερμανοί αμετακίνητοι στο Deutschland Liber alles , παραμένουν σταθερά φιλότουρκοι από τότε και μέχρι σήμερα . Ο «αλάθητος» του Βατικανού πειθαναγκάζει τους φραγκοσυριανούς και επιτυγχάνει την απουσία της Σύρου , η οποία μόνη αυτή δεν συμμετέχει στον Εθνικό Αγώνα . ΜΟΝΟΝ ΟΙ ΑΪΤΙΝΟΙ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝ , ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ , ΑΛΛΑ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ . Είχε προηγηθεί η περίφημη « Προειδοποίησις » της Μεσσηνιακής Συγκλήτου , γραφείσα την 30-3-1821 διά χειρός κυρού Γερασίμου Παγώνη , μετέπειτα Μητροπολίτου Αργολίδος ( 1852 - 1867 ) « Προειδοποίησα; προς τας ευρωπαϊκός αυλός εκ μέρους του φιλογενούς στρατηγού των Σπαρτιατικών στρατευμάτων Πέτρου Μαυρομιχάλη και της Μεσσηνιακής Συγκλήτου

 ... Ο ανυπόφορος ζυγός της οθωμανικής τυραννίας εις το διάστημα ενός και επέκεινα αιώνος κατήντησε εις μιαν ακμήν , ώστε να μη μείνει άλλο εις τους δυστυχείς Πελοποννησίους Γραικούς ειμή μόνον φωνή και αυτή διά να ωθή κυρίως τους εγκαδίους αναστεναγμούς των. Εις τοιαύτην όντες αθλίαν κατάστασιν, στερημένοι από όλα τα δίκαιά μας , με μίαν γνώμην ομοφώνως απεφασίσαμεν να λάβωμεν τα όπλα και να ορμήσωμεν κατά των τυράννων ...Διό παρακαλούμεν την συνδρομήν όλων των εξευγενισμένων ... γενών, ώστε να δυνηθώμεν να φθάσωμεν ταχύτερον εις τον ιερόν και δίκαιον σκοπόν μας και να λάβωμεν τα δίκαιά μας και να αναστήσωμεν το ταλαιπωρημένον ελληνικό γένος μας. Δικαίω τω λόγω η μήτηρ μας Ελλάς , εκ της οποίας και σεις εφωτίσθητε, απαιτεί όσον τάχιστα την φιλάνθρωπον συνδρομήν σας και διά χρημάτων και δι' όπλων και διά συμβουλών των οποίων είμεθα ευέλπιδες ότι θα αξιωθώμεν και ημείς θέλομεν σας ομολογεί άκραν υποχρέωσιν και εν καιρώ θέλομεν δείξει και πραγματικούς την υπέρ της συνδρομής σας ευγνωμοσύνην μας ... Εκ του Σπαρτιατικού στρατοπέδου της Καλαμάτας τη ( ;) Μαρτίου 1821 πρώτον έτος της ελευθερίας » .

 Την 23-3-1821 2.000 Μανιάτες με τους αρχηγούς τους αυτοαποκαλούμενοι « Σπαρτιάτες » ελευθερώνουν την Καλαμάτα και τελούν την μεγάλη δοξολογία στον ιστορικό Ναό των Αγίων Αποστόλων. Μέχρι τότε τα καράβια του στόλου μας , υδρέϊκα , σπετσιώτικα , κασιανά , ψαριανά γαλαξιδιώτικα , παρά την συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή , αν και ύψωναν για την προστασία τους την ρώσικη σημαία , εντελώς παράνομα και παρά τους ισχύοντες τότε διεθνείς ναυτικούς 6 I κανόνες , ήσαν αναγκασμένα να δέχονται νηοψίες εν πλω , κυρίως από τους στόλους των εχθρικών 1 αυστρογερμανών, των Ολλανδών και άλλων . 0 άγγλος αρμοστής των Ιονίων Νήσων δεν επιτρέπει έστω και τον προσωρινό ελλιμενισμό ί των καραβιών του στόλου μας στα λιμάνια της Ζακύνθου , της Κέρκυρας , της Κεφαλονιάς , της | Λευκάδας και σπανιότερα και των Κυθήρων ; ενώ οι διωκόμενοι πελοποννήσιοι και ρουμελιώτες I υπό τον φόβο της οθωμανικής και τουρκοαλβανικής μαχαίρας , κρυφά έφταναν στον Κάλαμο ή στα ! παράλια των Ιονίων . Φτάνοντας , εάν ξέφευγαν , γλύτωναν , αλλιώς η εγγλέζικη ειρκτή τους ! περίμενε. 

Ημέρεψαν για λίγο , όταν οι εγγλέζοι τοκογλύφοι, μετά το πρώτο εθνικό δάνειο απεφάσισαν I να μην εξοντώσουν τα θύματα της τοκογλυφίας τους και τα ληστρικά « μνημόνιά » τους , γιατί οι ΐ νεκροί και οι φυλακισμένοι δεν πληρώνουν δανεικά. Στο μεταξύ η αναγνώρισή μας από την Αϊτή βόηθησε αποφασιστικά να φουντώσει i ο αμερικανικός φιλελληνισμός και ο ευρωπαϊκός φιλελληνισμός , όμως οι Αϊτινοί αναγνώρισαν εμάς ί ως πάσχοντες ανθρώπους και αγωνιστές , ενθυμούμενοι και ωθούμενοι από τον δικό τους ί απελευθερωτικό αγώνα , ενώ η πλειονότητα των ευρωπαίων ήλθε εδώ παρακινουμένη από τον | δυτικό διαφωτισμό , τον εμμένοντα στην Αρχαία Ελλάδα, στις τέχνες της και στη φιλοσοφία της. 

Πλείστοι όσοι , φτάνοντας εδώ , ομιλούσαν περιφρονητικά για τους «αγράμματους» και ί «άξεστους» Έλληνες . Ήθελαν να βρουν εδώ στο χειμαζόμενο και τετρακόσια χρόνια σκλαβωμένο ! πληθυσμό μας τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη . Ήθελαν να κόψουν το νήμα που συνέδεε τους νέους έλληνες με τους αρχαίους και ί υπονοούσαν συνεχώς ότι πουθενά δεν έχει επιβιώσει τίποτα το αρχαιοελληνικό , πέρα από κείμενα « και ερείπια και μαρμάρινα θραύσματα ( όσα δεν έκλεψαν ) , διαμορφώνοντας αργότερα την i πεπατημένη του Fallmerayer. Η πρωτοπόρα αναγνώριση λοιπόν της Αϊτής , οι φιλέλληνες και οι οικονομικοί πόροι από τους ί Ομογενείς της Οδησσού , της Μασσαλίας , της Τεργέστης , του Λονδίνου , του Παρισιού , του • Βαρβάκη , των Υδραίων εφοπλιστών και άλλων , βόηθησαν το στόλο μας να εξοπλιστεί με βαρύτερα Ι κανόνια και μεγαλύτερα σκάφη και πληρώματα και πλέον με τις δικές μας νησιώτικες σημαίες ; αντέστρεψαν τον κανόνα και υποχρέωναν κυρίως τους γερμανοαυστριακούς να υφίστανται νηοψίες ; από μας και να αφαιρούνται πολεμοφόδια , οδηγούμενα από τους ξένους προς τους Τούρκους ή και ί να βυθίζουν τα εχθρικά καράβια και των ευρωπαίων . J 

Υπήρχαν όμως ακόμα αρκετοί Έλληνες σκεπτικιστές και άπραγοι προς τους οποίους οι Αϊτινοί την 15-1-1822 κραυγάζουν καλβικά : Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται ζυγόν δουλειάς ας εχωσι. Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθέρια . Και ενθυμούμενοι τους δικούς τους εμφυλίους υπενθυμίζουν σολωμικά : Η διχόνοια που κρατάει ένα σκήπτρο η δολερή, καθενός χαμογελάει, πάρ' το λέγοντας κι εσύ . Για τους λόγους αυτούς απευθυνθήκαμε προς τον Πρέσβυ της Δημοκρατίας της Αϊτής στην Ιταλία, διαπιστευμένο Πρέσβυ και στην Ελλάδα και ζητήσαμε, αναμένοντας να αποσταλεί στο Δήμο Άργους - Μυκηνών , επίσημο αντίγραφο του θεσπίσματος της 15ης Ιανουάριου 1822 της αϊτινής εθνοσυνέλευσης - γερουσίας . Αναμένουμε . Απευθυνθήκαμε επίσης και προς τον ... Πρέσβυ της Ελλάδος στη Βενεζουέλα , διαπιστευμένο Πρέσβυ της Ελλάδος και από την Αϊτή , όμως άγνωστος ευγενέστατος υπάλληλος απέστειλε από κει ηλεκτρονικό μήνυμα και ενημερώνει ότι με εντολή της ελληνικής κυβέρνησης καμιά διαδικασία δεν διεκπεραιώνεται. Πληροφορηθήκαμε λοιπόν ότι η ελληνική κυβέρνηση σκόπιμα δεν αντικατέστησε τον τελευταίο έλληνα πρέσβυ κ. Νίκο Κοτροκόη , αποχωρήσαντα από το Καράκας το 2019 , ενώ από την 1η Μάη 2023 ελληνική πρεσβεία δεν υπάρχει, μετατραπείσα άτυπα σε μη στελεχωμένο προξενείο. Δεν μπορούν πλέον να υπηρετηθούν 3.000 Έλληνες της Βενεζουέλας , της Αϊτής και άλλες πολλές χιλιάδες Έλληνες γειτονικών χωρών της Λατινικής Αμερικής .

 Για τους λόγους αυτούς κ.κ. Σύμβουλοι και κ. Δήμαρχε και για όσους σπουδαιότερους λόγους προσθέσετε και Σεις προτείνω να εισαχθεί ως θέμα σε ημερήσια διάταξη , επόμενης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αργους - Μυκηνών, ψήφισμα ώστε : α) να ανεγερθεί μαρμάρινο αναμνηστικό μνημείο προς τιμήν της Δημοκρατίας της Αϊτής , σε επιφανές σημείο του Άργους ( μεριμνήσαμε ήδη για την αναζήτηση υλικών και ειδικών με σκοπό να επιτευχθεί καλαίσθητο αποτέλεσμα με ασήμαντη έως μηδενική επιβάρυνση του χειμαζομένου οικονομικά Δήμου . 

Όταν βρεθούν οι απαντήσεις αμέσως θα ενημερωθούν οι οικονομικοί υπόλογοι του Δήμου και ο κ. Δήμαρχος. Ειδική μνεία : 8 παρακαλούμε θερμά όπως εγκρίνετε την μη αναγραφή επί του μνημείου των ονομάτων Δημάρχου , κατασκευαστού σχεδιαστοό , χορηγών , κλπ , γιατί γέμει η πόλη από ακαλαίσθητες αναγραφές ονομάτων , στοχευουσών στην αρρωστημένη εγωπάθεια και την κενή περιεχομένου υστεροφημία . Μόνον το έτος και τους Αργείους ευγνωμονούντες) , 

β) να αναρτώνται σημαίες και της Αϊτής σε δημοτικά καταστήματα κατά τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου 1821 ( προσφέρω προς τούτο συμβολικά σημαία της Αϊτής , η οποία φέρει δύο ισομεγέθεις παράλληλες κόκκινη και μπλε , το εθνόσημό της και της φράση L' union fait la force - Η ένωση είναι δύναμη ) , 

γ) να ονοματίσετε δρόμο ως « Οδό Δημοκρατίας της Αϊτής » ( υπάρχουν προτάσεις μας για τις οποίες εν καιρώ θα γνωστοποιηθούν στον κ. Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο ) , 

δ) κατά την εγκαινίαση μνημείου και οδού να προσκαλέσουμε τον Πρέσβυ της Δημοκρατίας της Αϊτής να παραστεί ( προς τούτο και η κοινοποίηση ) και 

ε) με κείμενο - εγκύκλιο του κ. Δημάρχου Άργους - Μυκηνών να ενημερωθούν οι Διευθυντές των Δημοτικών , των Γυμνασίων και των Λυκείων του Δήμου μας και της Τουριστικής Σχολής Άργους ώστε στις γιορτές της 25ης Μαρτίου 1821 να αφυπνήσουν τους μαθητές και τους σπουδαστές από την εθνική λήθη , στην οποία καθεύδουν , διδάσκοντας το αντίθετο της λήθης , την ΑΛΗΘΕΙΑ αναφερόμενοι, πλην των άλλων και στον Λαό της Αϊτής και το ψήφισμα της 15ης Ιανουάριου 1822 . Το παρόν αποστέλλεται προς Υμάς ως έχοντες δικαίωμα ψήφου , κοινοποιούμενο βεβαίως και πρωτίστως στον κ. Δήμαρχο Άργους - Μυκηνών . 

Κοινοποιείται επίσης και προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αργολίδος , ώστε να λάβουμε την ευλογία του και να μνημονεύονται οι ψυχές των Αϊτινών Εθνοσυμβούλων - Γερουσιαστών του 1822 στις δοξολογίες της Εθνικής Γιορτής . 

Κοινοποιείται ακόμη και στον Πατέρα Αντώνιο Φιλιππή, Πρόεδρο του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ναού Τίμιου Προδρόμου Άργους , γιατί εκπονείται μελέτη αποκατάστασης ανάδειξης ως ιστορικού μνημείου του Ιερού Ναού του Τίμιου Προδρόμου Άργους και των περιβαλλόντων χώρων αυτού , ώστε η μελέτη να προβλέψει αν είναι δυνατόν και να υποδείξει τον τόπο ανέγερσης του μνημείου , αφού ο Τίμιος Πρόδρομος Άργους αποτελεί το αργειακό σημείο αναφοράς της Επανάστασης του 1821 , άλλως δύναται να τοποθετηθεί στην γειτονική πλατεία τηε Α' Εθνοσυνέλευσης. 

< Ο τοπικός τύπος και η αρχειακή βιβλιοθήκη ας επικοινωνήσει το θέμα, ώστε να διατυπωθούν πληρέστερες θετικές ή αρνητικές προτάσεις . Ευκταία θα είναι η πρωτοβουλία του Δήμου Άργους - Μυκηνών και οφείλετε να ψηφίσετε τούτο ως Δημοτικό Συμβούλιο της Αρχαιότερης και συνεχώς κατοικουμένης Πόλεώς μας . 

Ο κ. Δήμαρχος Άργους - Μυκηνών πρέπει να πεισθεί ότι η πρωτοβουλία επί της δικής του δημαρχίας δεν θα ξεχασθεί, αντίθετα θα πεισθούν και οι ομόλογοί του να ακολουθήσουν τον Δήμο μας επιτέλους ως οδηγητή . 

Ρήγας Αναγνωστόπουλος
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ