ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024

Πότε περιμένουμε το φυσικό αέριο σε Άργος και Ναύπλιο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:34:00 π.μ. | | |
Πάνω από 110.000 νέες συνδέσεις προβλέπει η εταιρεία σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία, Μακεδονία, Θράκη, Πελοπόννησο, Ήπειρο και Δυτική Ελλάδα. Σκιάθος, Σκόπελος, Αλόννησος τα πρώτα νησιά που θα αποκτήσουν πρόσβαση στο καύσιμο, σχέδιο για δίκτυα αερίου και σε Ηράκλειο, Χανιά στην Κρήτη.


Στα 770 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι επενδύσεις που προγραμματίζει έως το 2028 η enaon EDA, θυγατρική της Italgas, για την επέκταση της χρήσης του φυσικού αερίου στην ελληνική επικράτεια. Όπως προκύπτει από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης της εταιρείας για την περίοδο 2024-2028, το οποίο τέθηκε σε διαβούλευση από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), με τις επενδύσεις αυτές θα αναπτυχθούν 2.600 χιλιόμετρα περίπου νέων δικτύων χαμηλής και μέσης πίεσης.

Χάρις στις νέες υποδομές που θα κατασκευαστούν, η εταιρεία εκτιμά ότι θα πραγματοποιηθούν πάνω από 110.000 καινούριες συνδέσεις. Μάλιστα, το πλάνο της enaon EDA είναι μέσα στην τρέχουσα 5ετία να αποκτήσουν πρόσβαση στο αέριο και τα πρώτα ελληνικά νησιά – και πιο συγκεκριμένα η Σκιάθος, η Σκόπελος και η Αλόννησος. Παράλληλα, στα σχέδια της εταιρείας είναι η χρήση του φυσικού αερίου να επεκταθεί και στην Κρήτη, με την έναρξη κατασκευής το 2028 απομακρυσμένων δικτύων στα Χανιά και το Ηράκλειο.

Το Πρόγραμμα Ανάπτυξης καλύπτει 10 Περιφέρειες (Αττική, Θεσσαλία, Αν. Μακεδονία – Θράκη, Δυτική Μακεδονία, Πελοπόννησος, Στερεά Ελλάδα, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρο, Δυτική Ελλάδα και Κρήτη) καθώς και τη Μητροπολιτική Ενότητα της Θεσσαλονίκης.

Ψηφιακοί μετρητές


Εκτός από την επέκταση των δικτύων, η εταιρεία προγραμματίζει και ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ψηφιοποίησης των υποδομών διανομής αερίου, με κεντρικό «πυλώνα» την αντικατάσταση των υφιστάμενων συμβατικών «ρολογιών» με ψηφιακούς μετρητές.

Όπως επισημαίνει, στο πλαίσιο της ενοποίησης των τριών Διαχειριστών (ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας, ΔΕΔΑ), και ενσωματώνοντας παράλληλα τις βέλτιστες πρακτικές της Italgas για την επίτευξη υψηλότερης απόδοσης, θα ολοκληρώσει την πλήρη αντικατάσταση των υφιστάμενων συμβατικών μετρητών σε πιο σύντομο χρονικό ορίζοντα 4 ετών σε σύγκριση με το ήδη εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα των 10 ετών, προκειμένου να επιταχυνθεί η επίτευξη των αναμενόμενων οφελών για τη δραστηριότητα διανομής και κατ’ επέκταση για τους τελικούς πελάτες.

Επιπλέον, πρόσφατα ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι δραστηριότητες έρευνας, σχεδιασμού και ανάπτυξης του νέου έξυπνου μετρητή Nimbus της Italgas. Αυτός ο μετρητής, εκτός από μια σειρά από ιδιαιτερότητες που τον καθιστούν μοναδικό προϊόν στο είδος του, είναι ικανός να δέχεται, να διανέμει και να μετράει πολλαπλούς τύπους αερίων ακόμη και σε ανάμειξη μεταξύ τους, συμπεριλαμβανομένου του υδρογόνου. Οι πρώτες εγκαταστάσεις Nimbus έχουν ήδη ξεκινήσει στην Ιταλία στα τέλη του 2023 και βρίσκεται σε εξέλιξη μια δοκιμαστική φάση για να εξεταστεί η απόδοσή του, η οποία θα ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους.

Για τους ως άνω λόγους κατά το τρέχον έτος 2024, θα εγκατασταθούν διορθωτές όγκου (ΡΤΖ) σε μετρητές μεγάλου διαμετρήματος που αφορούν κυρίως σε σημεία παράδοσης με εμπορική χρήση, ενώ κατά τα επόμενα 3 έτη (2025–2027) θα εγκατασταθούν έξυπνοι μετρητές Nimbus στα υπόλοιπα σημεία παράδοσης.

Αττική, Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία

Στην περίπτωση της Αττικής, προγραμματίζονται επενδύσεις 175 εκατ. ευρώ την τρέχουσα 5ετία. Όσον αφορά την κατασκευή νέων αγωγών χαμηλής και μέσης πίεσης, στόχος είναι περισσότερο η «πύκνωση» του υφιστάμενου δικτύου, με τις νέες περιοχές στις οποίες θα φτάσει το φυσικό αέριο να περιλαμβάνονται το Μαρκόπουλο και τα Μέγαρα – Νέα Πέραμος.

Πρόκειται να κατασκευασθούν 498 χιλιόμετρα αγωγών μέσης και χαμηλής πίεσης. Μέχρι το 2028, εκτιμάται ότι η καταναλωτική βάση των χρηστών αερίου θα αυξηθεί κατά 24.000 περίπου ενεργές συνδέσεις.

Την κατασκευή 277 χιλιομέτρων νέων δικτύων σχεδιάζει η εταιρεία για τη Θεσσαλονίκη, για την οποία θα αξιοποιηθεί μεγάλο μέρος των 129 εκατ. ευρώ προβλεπόμενων επενδύσεων. Οι νέες συνδέσεις έως το 2028 εκτιμώνται στα επίπεδα των 10.500.

Η επέκταση των δικτύων και στις Σπόραδες, όπως προαναφέρθηκε, αποτελεί βασικό «πυλώνα» του Προγράμματος Ανάπτυξης για τη Θεσσαλία. Επίσης, πρόσβαση στο αέριο θα αποκτήσει το νότιο Πήλιο, ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα και ο Δήμος Ζαγοράς Μουρεσίου. Το αέριο θα «φτάσει» σε Σκιάθο, Σκόπελο και Αλόννησο το 2028, έτος κατά το οποίο θα έχει επεκταθεί η πρόσβαση στο αέριο και στους 25 Καλλικρατικούς Δήμους της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Οι επενδύσεις θα ανέλθουν σε 105 εκατ. και οι νέες συνδέσεις σε 10.400.

Μακεδονία, Θράκη και Στερεά Ελλάδα

Στην περίπτωση της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προβλέπονται επενδύσεις 64 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο μερίδιο των οποίων προορίζεται για την κατασκευή αγωγών μέσης και χαμηλής πίεσης συνολικού μήκους 332 χιλιομέτρων. Οι νέες συνδέσεις έως το 2028 προβλέπονται σε 14.850.

Όσον αφορά την Κεντρική Μακεδονία, σχεδιάζεται η κατασκευή 326 χιλιομέτρων νέων δικτύων, με επενδύσεις που θα ανέλθουν σε 72 εκατ. ευρώ. Οι νέες συνδέσεις εκτιμώνται σε 15.300.

Στη Δυτική Μακεδονία, προβλέπεται η «πύκνωση» του δικτύου σε Καστοριά, Γρεβενά, Φλώρινα και Άργος – Ορεστικό, καθώς και η ανάπτυξη δικτύου σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα. Οι επενδύσεις θα ανέλθουν σε 58,5 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή 237 χιλιομέτρων νέων δικτύων, που θα «φέρουν» 8.500 νέες συνδέσεις.

Στη Στερεά Ελλάδα, προβλέπεται η «αεριοποίηση» της Στυλίδας, όπως και η κατασκευή 196 χιλιομέτρων νέων δικτύων. Οι επενδύσεις θα ανέλθουν σε 51.000 εκατ., ενώ οι νέες συνδέσεις σε 14.000.

Πελοπόννησος

Η περίοδος 2024-2028 αποτελεί ορόσημο για την «άφιξη» του φυσικού αερίου στην περιοχής αδείας της aenaon Eda στην Περιφέρεια της Πελοποννήσου, όπου αυτή τη στιγμή πρόσβαση έχει μόνο το διυλιστήριο της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους. Η «άφιξη» του καυσίμου αφορά το Άργος και το Ναύπλιο.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα κατασκευαστεί νέο δίκτυο μέσης πίεσης συνολικού μήκους 15 χιλιομέτρων, ξεκινώντας τις εργασίες κατασκευής από τον Δήμο Άργους-Μυκηνών, όπου θα τροφοδοτηθεί από το δίκτυο μεταφοράς ΔΕΣΦΑ, καταλήγοντας στο δήμο Ναυπλιέων. Το 2024 θα κατασκευαστεί δίκτυο διανομής Χαμηλής Πίεσης στη Δημοτική ενότητα Άργους.

Το 2025 θα συνεχιστεί η πύκνωση στη Δημοτική Ενότητα Άργους, παράλληλα με την κατασκευή του δικτύου διανομής Χαμηλής Πίεσης στη δημοτική ενότητα Ναυπλιέων. Προβλέπονται επενδύσεις 17 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή 75 χιλιομέτρων δικτύου έως το 2028, με τις συνδέσεις να φτάνουν τις 2.100 το 2028.

Ήπειρος, Δυτική Ελλάδα

Όσον αφορά την Ήπειρο, θα τροφοδοτηθούν και οι τέσσερις πρωτεύουσες των περιφερειακών ενοτήτων που αποτελούν τα κυριότερα αστικά κέντρα της Περιφέρειας. Πιο συγκεκριμένα, το 2024 προβλέπεται η σύνδεση και η ενεργοποίηση της ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων, ενώ παράλληλα η επέκταση και η πύκνωση του δικτύου στις πόλεις των Ιωαννίνων (που αυτή τη στιγμή υπάρχει δίκτυο μόνο μέσης πίεσης), της Άρτας, της Πρέβεζας και της Ηγουμενίτσας. Το 2025 προβλέπεται η σύνδεση και η ενεργοποίηση και των τεσσάρων πόλεων. Θα επενδυθούν 43 εκατ. για 183 χιλιόμετρα δικτύων, με εκτιμήσεις για 4.200 νέες συνδέσεις.

Στην περίπτωση της Δυτικής Ελλάδας, το 2024 προβλέπεται η σύνδεση της ΒΙ.ΠΕ. Πατρών και εντός του 2025 της πόλης της Πάτρας και των πόλεων του Αγρίνιου και του Πύργου. Τα έτη 2025-2028 θα εκτελεστούν έργα επέκτασης και πύκνωσης του δικτύου διανομής σε αυτές τις τρεις πόλεις καθώς και συνδέσεις καταναλωτών. Οι επενδύσεις θα ανέλθουν σε 51 εκατ. έως το 2028, για 215 νέου δικτύου και 9.000 εκτιμώμενες νέες συνδέσεις.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ