ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Πελοπόννησος: 400 καταγγελίες ενδοοικογενειακής βίας το 2023 - 60 υποθέσεις μέσα σε δύο μήνες το 2024

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:59:00 π.μ. | |
ενδοοικογενειακή βία
Μόνο ενθαρρυντικοί και αισιόδοξοι δεν μπορούν να χαρακτηριστούν οι αριθμοί των συγκεκριμένων περιστατικών στην περιφέρειά μας...

Το φαινόμενο -δυστυχώς- είναι πανελλαδικό με τον χάρτη της ενδοοικογενειακής βίας, όπως παρουσιάστηκε από την "Καθημερινή" να μαρτυρά, διπλασιασμό των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας στο διάστημα από το 2020 μέχρι σήμερα!

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη η επιδείνωση των δεικτών αποδίδεται στην έξαρση των κρουσμάτων βίας, αλλά και στην αύξηση του αριθμού των θυμάτων που αποφασίζουν να καταγγείλουν τα περιστατικά στις διωκτικές Αρχές. Εξάλλου, τα πρώτα 6 γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας ιδρύθηκαν το 2021, με τον αριθμό τους να φθάνει τα 18 στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει μέχρι σήμερα.

Ειδικότερα, για την Περιφέρεια Πελοποννήσου τα στοιχεία δείχνουν ότι το 2023 οι καταγγελίες ήταν 398, ενώ μόνο για το δίμηνο από 1/1/2024 μέχρι 29/2/2024 έφτασαν τις 60!

Το 2020, ενδεικτικά, σχηματίστηκαν από τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας συνολικά 5.413 δικογραφίες για το αδίκημα της ενδοοικογενειακής βίας. Το 2021 ο αριθμός τους ανέβηκε σε 8.776, ενώ πέρυσι οι υποθέσεις ανήλθαν σε 11.589.

Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στις μεγάλες πόλεις της χώρας. Πέρυσι το 40% των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, ήτοι 4.782 συμβάντα, καταγγέλθηκε σε αστυνομικές υπηρεσίες της Αττικής. Αντίστοιχα, το 10% των υποθέσεων εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη, ενώ σημαντικός αριθμός δικογραφιών σχηματίστηκε σε Κρήτη (902) και Πάτρα (896).

Να σημειωθεί ότι στις αρχές Μαρτίου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ανακοίνωσε τη δημιουργία ακόμη 45 γραφείων για την ενδοοικογενειακή βία, ούτως ώστε να λειτουργεί τουλάχιστον ένα σε κάθε Αστυνομική Διεύθυνση. Είχε ακόμη προαναγγείλει την επέκταση του λεγόμενου panic button ή κουμπιού πανικού, εφαρμογής που εγκαθίσταται στο κινητό τηλέφωνο με τρόπο τέτοιο ώστε το θύμα να μπορεί να ενημερώνει την Αστυνομία ότι βρίσκεται σε κίνδυνο με το πάτημα ενός κουμπιού. Σήμερα η σχετική εφαρμογή λειτουργεί σε Αττική και Θεσσαλονίκη και σύντομα πρόκειται να επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ