Το Τμήμα Ασφαλείας Τρίπολης ύστερα από πολύμηνη, συστηματική έρευνα και με τη συνδρομή κι άλλων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ, κατάφερε να ξεσκεπάσει το κύκλωμα των Ρομά και στη συνέχεια συνελήφθησαν τα τέσσερα βασικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ηλικίας από 22 έως 40 ετών.
Οι κατηγορίες που τους αποδίδονται είναι για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, παράβαση νομοθεσίας περί όπλων και πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Μέχρι τώρα έχουν προκύψει τουλάχιστον 60 περιπτώσεις κλοπών, με τη συμμορία να έχει αποκομίσει παράνομο περιουσιακό όφελος ύψους τουλάχιστον 230.000 ευρώ.
Οι διαρρήκτες με ορμητήριο την Καλαμάτα, έχοντας «οργώσει» όλη την Πελοπόννησο, Αρκαδία, Λακωνία, Κορίνθια, Αργολίδα, Αχαΐα και Πύργο Ηλείας, ξεκίνησαν την εγκληματική τους δράση κυρίως με τη διάπραξη κλοπών σε σπίτια και σταθμευμένα αυτοκίνητα που βρίσκονταν σε δημοφιλείς τουριστικές περιοχές.
Τα μέλη της οργάνωσης έχουν πλούσιο ποινικό παρελθόν και «χτυπούσαν» σπίτια μακριά από τις μεγάλες πόλεις αλλά και σταθμευμένα αυτοκίνητα κοντά σε τουριστικές περιοχές.
Για την παραπλάνηση των Αρχών είχαν πολλά διαφορετικά επιχειρησιακά οχήματα, ώστε να είναι δύσκολος ο εντοπισμός τους. Πολλές φορές, μέσω υπηρεσιών leasing, χρησιμοποιούσαν πολυτελή αυτοκίνητα SUV για να περνούν απαρατήρητοι.
Χαρακτηριστικό της μεθόδου που χρησιμοποιούσε η οργάνωση είναι ότι έκλεβαν πινακίδες κυκλοφορίας από άλλα οχήματα, από την ευρύτερη περιφέρεια της Πελοποννήσου, τις τοποθετούσαν στα επιχειρησιακά τους οχήματα και στη συνέχεια με αυτά τα ΙΧ διέπρατταν τις κλοπές. Όταν ολοκλήρωναν τη δράση τους, έκρυβαν όλα τα σύνεργά τους μέσα σε δασικές περιοχές, «καβάτζες», και μετά επέστρεφαν «καθαροί» στη βάση τους.
Χαρακτηριστικό του τρόπου δράσης των μελών ήταν ότι είχαν εξοπλιστεί με φορητούς ασύρματους πομποδέκτες ώστε να έχουν άμεση, ασφαλή και χωρίς παρεμβολές επικοινωνία ενώ απέφευγαν τη χρήση κινητών τηλεφώνων. Φοούσαν καπέλα, χειρουργικές μάσκες covid-19, για να έχουν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, όπως και γάντια. Στις έρευνες που έγιναν, βρέθηκε και συσκευή ανίχνευσης πολυτίμων μέταλλων.
Η λεία τους ήταν χρήματα και χρυσά κοσμήματα. Έμπαιναν μέσα στα σπίτια παραβιάζοντας παράθυρα και μπαλκονόπορτες ενώ υπήρχαν κάποιες περιπτώσεις κατά τις οποίες με περίσσιο θράσος ξεγελούσαν ηλικιωμένα θύματα σε σπίτια απόμερων χωριών της Πελοποννήσου, ενώ οι συνεργοί τους έμπαιναν ανενόχλητοι και «ξάφριζαν» ό,τι χρήματα και κοσμήματα αξίας έβρισκαν.