V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ

Σελίδες

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Ο λόφος του Προφήτη Ηλία στο Άργος με τη ματιά ενός παλαιού αυτοδιοικητικού

Πευκόφυτη περιοχή
Κύριε Δήμαρχε , παρακολούθησα χθες στο ρεπορτάζ τοπικού καναλιού για τον Προφήτη Ηλία τις εξαγγελθείσες βεβαιώσεις σας και τις μελλοντικές προσδοκίες για την προστασία και την ανάδειξή του.


Βεβαίως αναφερθήκατε σε παλαιότερες δράσεις στον Προφήτη Ηλία , όμως προφανώς , λόγω ηλικίας , αγνοείτε την πραγματικότητα .

Ο Προφήτης Ηλίας συνολικά δενδροφυτεύθηκε μεταξύ 1955 – 1962 από τους μαθητές ( Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεις ) του Γ ΄ Δημοτικού Σχολείου Άργους , στεγαζομένου τότε στο μίσθιο Μπαντουβάνου επί της Τσώκρη ( διασώζεται ακέραιο ) και στο έξοχο πέτρινο μίσθιο Βύρλου επί της οδού Γούναρη 6 ( κατεδαφίσθηκε δυστυχώς κατά την ολέθρια περίοδο καταστροφής των νεοκλασσικών του Αρχοντομαχαλά και όχι μόνο , γενομένης μεταξύ 1968 μέχρι 1994 ) .

Οι μαθητές λοιπόν του σπουδαίου αυτού σχολείου ( ανέδειξε μεγάλους επιστήμονες , επιχειρηματίες , καλλιεργητές γης , κατασκευαστές επίπλων σιδηρουργούς , κ.α. ) υπό τον αείμνηστο διευθυντή Ανδρέα Κατσούλο , κάθε Σάββατο και εννοώ ΚΑΘΕ ΣΑΒΒΑΤΟ , μετά την πρώτη ώρα διδασκαλίας ( ερμηνεία Ευαγγελίου της επόμενης Κυριακής ) με ένα σκεπάρνι ή μικρό κασμά ανά χείρας φυτεύαμε συνεχώς μικρά δενδράκια , πεύκα και άλλα , συνεχώς και αδιαλείπτως επί μακρά σειρά ετών , ώστε ο λόφος καλύφθηκε , πλην της βόρειας – βορειοδυτικής πλευράς , όπου υπήρχαν υπόγειες τσιμέντινες κρύπτες με δυναμίτες διαχειριζόμενες από την επιχείρηση Χ. Καρυώτη - Αφοί Πέππα , οικονομικούς υπολόγους του Ελληνικού Μονοπωλίου .

Έγιναν αγώνες για να απομακρυνθεί η ενεργός ύπαρξη τεράστιου κινδύνου εκτίναξης απειλούσας συνολικά την Πόλη .

Είμαι σε θέση και σήμερα να αναγνωρίσω και εντοπίσω με συγκίνηση τα δένδρα που φύτεψα τότε ως μαθητής ( 1961 – 1962 ) , μάλιστα κατά την εκσκαφή βρίσκαμε συχνά μικρά πήλινα μυροδοχεία ( ; ) και θραύσματα μαρμάρου σμιλεμένα , τα οποία παραδίδαμε στον Δάσκαλο και αυτός στην Εφορεία Αρχαιοτήτων .

Μεταξύ των μηνών Μάρτη - Απρίλη κάθε χρόνου τις Κυριακές , ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ , μετά την Θεία Λειτουργία , όλοι μας υπό τον αξέχαστο Ανδρέα Κατσούλο φυτεύαμε λουλούδια στην βόρεια πλευρά του προαυλίου του Αγιάννη για τον Επιτάφιο και την Ανάσταση , ευλογούμενοι από τον άγιο Παπά Μάνθο .

Όμως δεν περιοριζόμασταν στη δενδροφύτευση , γιατί τα μικρά δενδράκια έπρεπε να ποτισθούν , γι’ αυτό ανεβαίναμε με κουβάδες και πήλινες στάμνες από το μονοπάτι της Αρβανιτιάς , το μονοπάτι από τις Πορτίτσες και το δυσκολότερο μονοπάτι από το λατομείο του Ζαχαράκη .

Μας βοηθούσε όμως και ο Δήμος Άργους επί δημαρχίας αειμνήστου Δημάρχου Στάθη Μαρίνου ( περίπου στα τελευταία 2 χρόνια της δημαρχίας του έχοντας κόψει και τα δύο πόδια του σε τροχαίο και νοσηλευόταν , δημαρχεύων δημοτικός σύμβουλος στο Άργος ήταν ο παλιός εξόριστος Ευάγγελος Αναγνωστόπουλος του Κωνσταντίνου και της Παναγούλας ) .

Έστελνε λοιπόν κοντά στα σημεία ανόδου πολύ συχνά και ιδιαίτερα στο τέλος της άνοιξης και το καλοκαίρι την παλιά πανέμορφη κόκκινη καταβρεχτήρα ( υπάρχει στη δημοτική αγορά χονδρικής Άργους ή στις αποθήκες της οδού Κορίνθου , δεν γνωρίζω και πρέπει αφού βαφτεί στα παλιά της χρώματα και αναγραφεί και απ’ τις δυο πλευρές της το Δ.Α. να τοποθετηθεί κάπου στο Άργος ) και με λάστιχα γεμίζαμε τις κανάτες και τους κουβάδες μας και εμείς πάντοτε με τον Ανδρέα Κατσούλο ποτίζαμε να νέα φυτά ( για τον Προφήτη Ηλία δεν είχαμε διακοπές , ούτε εμείς , ούτε ο Δάσκαλός μας ) .
Σαφώς θα ήταν μεγίστη παράλειψη εάν λησμονηθεί η ακούραστη μέριμνα επιμέλεια και συνέχιση της δενδροφύτευσης και του καθαρισμού της Ασπίδας από τον πολύτιμο για την πόλη Σύλλογο Φιλοδένδρων Άργους υπό τον αξέχαστο Δημήτρη Αργυρόπουλο .

Χωρίς καμιά βοήθεια από τον Δήμο , συνεχώς επέβλεπε , καθάριζε δενδροφύτευε , μάλιστα επιτρέψατέ μου μια προσωπική λεπτομέρεια και μαρτυρία : το απόγευμα της 14ης Οκτώβρη 1982 απέστειλε σε μένα το Δ.Σ. του Συλλόγου Φιλοδένδρων Άργους έγγραφο ενσφράγιστο και ενυπόγραφο ( υπάρχει στο αρχείο μου ) , όπου ανέφερε τις συνεχείς εκκλήσεις του προς τον Δήμο επί 4ετία ( 1979 – 1982 ) , όμως ο τότε Δήμαρχος , συγχωρεμένος και αυτός ουδέποτε βοήθησε στο παραμικρό , γιατί είχε την εδραία άποψη ότι ... δεν χρειάζονται δένδρα στο Άργος , γιατί « περιβάλλεται βορείως , ανατολικώς και νοτίως με χιλιάδες εσπεριδοειδή και δυτικώς με ελαιόδενδρα ! ! ! » , άλλωστε και για τον λόγο αυτό κατέκοψε και τους 11 μεγάλους ευκαλύπτους βόρεια των Στρατώνων ! ! !

Ανέγνωσα τούτο το έγγραφο του Σ.Φ.Α. αυτολεξεί στην κεντρική προεκλογική ομιλία μου στην πλατεία Αγίου Πέτρου .

Όσον αφορά τώρα στο δημοτικό περίπτερο της Ασπίδας : είναι ένα οικοδομικό τέρας , επικαλύπτον το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία .

Είχαμε προτείνει ως ΑΛΛΑΓΗ στο Άργος ( Η. Κιβεριώτης , Ν. Κλουτσουνιώτης Π. Ριμπάς , Ρ. Αναγνωστόπουλος ) την κατασκευή μικρότερου περιπτέρου επικλινούς , σύμφωνα με τις κλιτύες του λόφου , κατασκευασμένου από πωρόλιθο ίδιου χρώματος με τις αρχαιότητες και βεβαίως να μην γίνονται εκεί τραπέζια γάμων και βαπτίσεων , γιατί η πολυκοσμία και ο συνωστισμός πολλών ανθρώπων μεταξύ των οποίων και καπνίζοντες , εν συνδυασμώ με τους στενούς δρόμους , σε περίπτωση πυρκαγιάς θα επακολουθούσε ολοκαύτωμα .

Για τους ίδιους λόγους ως παράταξη και ως πολίτες , φροντίζαμε την 19η και 20η κάθε Ιουλίου να βρίσκονται στην άνοδο ένα πυροσβεστικό όχημα και στην κάθοδο δεύτερο πυροσβεστικό όχημα και δύο μεγάλα βυτία νερού ελκυόμενα εθελοντών ψηφοφόρων μας , αναμενόντων και διανυκτερευόντων .

Δεν εισακουσθήκαμε για το περίπτερο , παρά την συνεχή προσπάθειά μας μάλιστα κρυφό και μυστικό συνεπίκουρο είχαμε τότε και τον αείμνηστο Πρόεδρο του Δ.Σ. και εν συνεχεία Δήμαρχο Δημήτρη Παπανικολάου , ο οποίος έθετε το θέμα ( τη δική μας πρόταση ) εμμέσως , προτείνοντας σε μένα να υποβαθμισθεί το θέμα ως δική μου πρόταση και να εμφανισθεί ως πρόταση της πλειοψηφίας , αλλά και των ελασσόνων μειοψηφιών , αφού « ότι προτείνει ο Ρήγας απορρίπτεται από τους λοιπούς πλειοψηφούντες –μειοψηφούντες , πλην του Γ. Πλατή » .

Ατυχώς δεν πέρασε τούτο και ο Δημήτρης Παπανικολάου περιοριζόταν τηλεφωνικά να μου λέει : « τι περιμένεις ρε μανάρι από γιουρούκια ; » .

Καταλήγων προσθέτω και την εξής συμβουλή , για την οποία βέβαια θα ενημερωθείτε και από τους γεωπόνους του Δήμου .

Πρέπει σε όλο το λόφο και ειδικά ανάμεσα από τα μεγάλα πεύκα και όχι κοντά στους δρόμους του λόφου , να φυτευθούν εκατοντάδες – χιλιάδες φαραωσυκιές – φραγκοσυκιές .

Φυτεύονται φθινόπωρο και άνοιξη με τον εξής απλό τρόπο : σκάβουμε ακόμα και σε πετρώδες έδαφος και σε βάθος περίπου 20 πόντων . Στη μικρή λακκούβα φυτεύουμε μισό φύλλο φραγκοσυκιάς ( στην τομή της βάζουμε λευκή σκόνη - ορμόνη ριζοβολίας και ποτίζουμε με δυο ποτήρια νερό ) . Αναπτύσσεται ταχύτατα είναι πανέμορφη όταν ανθίζει , βλαστάνει και καρπίζει και κυρίως ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΥΣΤΗ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΦΥΤΟ ΚΑΙ Ο ΠΕΡΙΓΥΡΟΣ ΤΟΥ , ΚΑΘΙΣΤΩΝΤΑΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΑΚΑΥΣΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΦΑΠΤΟΜΕΝΑ ΔΕΝΔΡΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ .

Εν παρόδω σημειώνω ότι τούτο πρέπει να γίνει και 20 – 30 μέτρα από τις παρυφές των τειχών της Λάρισας , όπου σημειώθηκαν σχετικά πρόσφατα 3 πυρκαγιές , που ασβεστοποιούν τα θεμέλια των τειχών .

Εύχομαι αληθινά να πραγματοποιήσετε τις υποσχέσεις σας τα επόμενα χρόνια της θητείας σας , υλοποιώντας τις προσδοκίες μας και μην ξεχάσετε : η άνοδος πρέπει να ονοματισθεί : ΟΔΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΤΣΟΥΛΟΥ και η κάθοδος ΟΔΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΟΔΕΝΔΡΩΝ ΑΡΓΟΥΣ .

Ρήγας Αναγνωστόπουλος του Ευαγγέλου
Δημότης Άργους – παλαιός αυτοδιοικητικός


ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ