ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 22 Απριλίου 2024

Κάτοικοι περιοχής του Ναυπλίου: Ζημιά στο φυσικό περιβάλλον - Απέτυχε η προσπάθεια διάνοιξης της κοίτης του Ραμαντάνι

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:09:00 μ.μ. | |
Χείμαρρος
Κοινό Δελτίο τύπου των Συλλόγων των Κατοίκων: Παλαιών - Νέων Εργατικών Κατοικιών και Γλυκειάς Ναυπλίου.

Ο χείμαρρος Ραμαντάνι δεν επιτελεί εδώ και χρόνια τη φυσική του λειτουργία κι αποστολή, λόγω του υδραυλικού φραγμού της κοίτης του.
Η κοίτη του χειμάρρου Ραμαντάνι στα τελευταία 150 μέτρα προ της εκβολής στη θάλασσα παραμένει ολοσχερώς φραγμένη-μπαζωμένη, μη επιτρέποντας και αποκλείοντας τα ύδατα να καταλήξουν στη θάλασσα. Αυτά έχουν ως συνέπεια, τα τελευταία χρόνια ο χείμαρρος να μην επιτελεί τη φυσική του λειτουργία κι αποστολή, που προβλέπονται από το 24ο άρθρο του Συντάγματος και τις ισχύουσες διατάξεις για τα υδατορέματα - ποταμούς - χειμάρρους, που επιτάσσουν τα ύδατα να κυλούν ανεμπόδιστα προς τους αποδέκτες τους λίμνες ή θάλασσα.
Επειδή αυτό είναι αδιανόητο να συμβαίνει σε ένα συντεταγμένο κι ευνομούμενο κράτος, τι είναι αυτό που αναγκάζει τους εδώ αρμοδίους της Περιφέρειας Πελοποννήσου – Π.Ε. Αργολίδας επί χρόνια να ολιγωρούν και να μην αποκαθιστούν τη φυσική λειτουργία του χειμάρρου ; Γνωρίζουμε ότι και μηχανικά μέσα διαθέτουν και χρηματοδοτήσεις υπάρχουν από την Πολιτεία γι αυτό το σκοπό όλα αυτά τα χρόνια. Τι μεσολάβησε , μήπως εμποδίζονται από κάποιους ; Οι συναρμόδιες υπηρεσίες ρωτήθηκαν ;
Απέτυχε η προσπάθεια διάνοιξης της φραγμένης κοίτης στην εκβολή του Ραμαντάνι.

Το σκαπτικό περιστροφικό μηχάνημα που στάλθηκε από τον αντιπεριφεριάρχη Γιάννη Μαντζούνη και την Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας, την 10-4-2024/ 1η ημέρα καθάρισε καλάμια στο ανατολικό τμήμα της κοίτης προς την γέφυρα ( δηλαδή στο τμήμα που είχε καθαριστεί παλαιότερα το 2018) , ενώ την 11-4-2024/ 2η ημέρα στραπατσάρησε καλάμια στην παρόχθια ζώνη της εκβολής για να δημιουργήσει καλύτερη έδραση στο μηχάνημα. Δυστυχώς στη συνέχεια όταν επιχείρησε, να διανοίξει τη φραγμένη κοίτη, αυτό κόλλησε στο εκεί λασπώδες έδαφος της παρόχθιας ζώνης κι έφυγε άπρακτο ( δεν καθάρισε ούτε μέτρο από τα 150 μέτρα μήκους της φραγμένης κοίτης του χειμάρρου ). Επιβεβαιώθηκαν τα όσα κατά καιρούς έχουμε αναφέρει και επισημάνει στους αρμοδίους για την επικρατούσα εκεί κατάσταση.

Οι δυσμενείς επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον εντείνονται από τα στάσιμα ύδατα, που συνεχώς τροφοδοτούνται από τον υπερχειλιστήρα του Αναβάλου/ Γ.Ο.Ε.Β.

Τα στάσιμα νερά παραμένουν στην κοίτη του χειμάρρου Ραμαντάνι εγκλωβισμένα, τόσο ανατολικά της φραγμένης κοίτης, όσο και ανατολικά της γέφυρας για άλλα 250 μ ( μάλιστα ξεπερνούν το εκεί Κέντρο Φυσικής Προστασίας Αργολίδας), δημιουργώντας τεράστια ζητήματα : Α) βλάβη- αλλοίωση του τοπικού φυσικού περιβάλλοντος , Β) υπερκορεσμό του εδάφους εκατέρωθεν της κοίτης του χειμάρρου/ μόνιμη υγρασία/ στάσιμα νερά, Γ) κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών και μολύνσεων από τα κουνούπια για τους κατοίκους τόσο των εγγύς περιοχών Παλαιάς Τίρυνθας - Εργατικών Κατοικιών Ναυπλίου - Γλυκειάς , όσο και των συνδημοτών μας της ευρύτερης περιοχής της πόλης του Ναυπλίου ( η ευθεία απόσταση μέχρι το δημαρχείο Ναυπλίου είναι μόλις 2 km).
Οι επισημάνσεις μας στους αρμοδίους της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας

Επανειλημμένα επισημάναμε τα τελευταία 10 χρόνια στους αρμοδίους αντιπεριφερειάρχες και Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας ( τα 3 πρώτα με προφορικές παρεμβάσεις μας και τα 7 τελευταία με έγγραφά μας) : 1) τη λειτουργία του υπερχειλιστήρα του αγωγού άρδευσης του Ανάβαλου/Γ.Ο.Ε.Β. διά του οποίου απορρίπτονται με τεχνητό τρόπο μεγάλες ποσότητες υδάτων στην κοίτη του χειμάρρου ( στη θέση Κατεβασιά Τίρυνθας ), 2) το σταδιακό φράξιμο- μπάζωμα της κοίτης του χειμάρρου στο δυτικό τμήμα της εκβολής του. Καταθέσαμε χάρτες Google – ορθοφωτοχάρτη του Υπουργείου Γεωργίας - αεροφωτογραφίες – φωτογραφίες- ΦΕΚ με τοπογραφικά διαγράμματα αποτύπωσης του εύρους της κοίτης έτους 2005- χάρτη Γ.Υ.Σ. με τα υψομετρικά του φυσικού εδάφους στα τελευταία 800μέτρα του ρου του χειμάρρου προ της εκβολής του ( 500μ. ανατολικά της γέφυρας και 300μ. δυτικά της γέφυρας) δηλαδή προς τη θάλασσα , 3) τον οριστικό φραγμό της κοίτης που προκάλεσε υδραυλικό φραγμό με σοβαρές βλάβες στο φυσικό περιβάλλον και την κατάργηση της λειτουργίας του χειμάρρου ένεκα αυτού, 4) την αδυναμία των υδάτων που κατακλύζουν την περιοχή να καταλήξουν στη θάλασσα λόγω του υπάρχοντος αμμώδους αναχώματος σε ολόκληρο τα θαλάσσιο μέτωπο, που δημιουργείται από τους ισχυρούς δυτικούς ανέμους , 5) το ισχύον καθεστώς της περιοχής, στην οποία δεν υπάρχει καμιά περιοχή απολύτου προστασίας και περιοχή Natura, όπως εσφαλμένα και ψευδώς επιχειρούν κάποιοι εδώ και 10ετίες να περάσουν στους αρμοδίους, τις υπηρεσίες και την κοινή γνώμη.

Τους αποστομώνει ο επίσημος γεωχωρικός χάρτης του Υ.Π.ΕΝ. που ορίζει το νότιο όριο της προστατευόμενης ζώνης 5 – 5α της Ζ.Ο.Ε. ( ως προστασίας της φύσης κι όχι ως απολύτου προστασίας ) στα νότια όρια του πρώην δήμου Μιδέας και φυσικά δεν συμπεριλαμβάνει σπιθαμή γης της Νέας Τίρυνθας ( το όριο είναι η οδός ευκαλύπτων ). Κι όλα αυτά σε εφαρμογή του νόμου 3937/2011 « διατήρηση της βιοποικιλότητας » του αρμόδιου υπουργείου Περιβάλλοντος. Οι εδώ αρμόδιοι οφείλουν να τον λάβουν υπόψη τους.

Τέλος, η όποια προσπάθεια σύνδεσης του θέματος Ραμαντάνι με τα πουλιά είναι άστοχη. Ρωτάμε το πιο απλό, υπάρχει στο παραλιακό μέτωπο θεσμοθετημένη περιοχή πουλιών ; Υπάρχει ( Σ.Σ.Π. ) σημαντική περιοχή πουλιών ; ΟΧΙ σε όλα. Μήπως οι χαϊδεύοντες αυτούς για φιλοοικολογικό προφίλ , από αφέλειά τους εγκλωβίστηκαν ;

Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Αποφασιστικότητα χρειάζεται από τους εδώ αρμοδίους για να διανοιχθεί η φραγμένη κοίτη. Αν δεν τα καταφέρουν, ζητάμε την παρέμβαση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κυρίου Δημήτρη Πτωχού, ώστε να επιλυθεί το χρονίζον πρόβλημα με τις δικές του εντολές.
Ζητάμε σε εφαρμογή της νομιμότητας την άμεση διάνοιξη της φραγμένης κοίτης, ώστε να στραγγίσουν τα ύδατα που βρίσκονται στην κοίτη και να μπορούν τα επιπλέον όμοια που έρχονται από τον αγωγό Ανάβαλου / ΓΟΕΒ να πηγαίνουν στη θάλασσα. Το καλοκαίρι να γίνει η διάνοιξη της κοίτης στο εύρος και βάθος που είχε στα ΦΕΚ 533/Δ/1989 και ΦΕΚ 842/Δ/2006. Να ακολουθήσουν η οριοθέτηση και τα αναγκαία έργα διευθέτησης, για να λυθεί ορθολογικά το ζήτημα και να αρθούν οι περιβαλλοντικές βλάβες που έχουν συντελεστεί στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής.

Ναύπλιο 22-4-2024 '

Οι Πρόεδροι των Συλλόγων :
Γεώργιος Ντόκος-Πανοβράκος 
Παναγιώτης Μιχαλέας 
Γιάννης Κολιόπουλος
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ