ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Πέμπτη 11 Απριλίου 2024

Οι Αιγύπτιοι έβγαλαν εκτός αγορών το πορτοκάλι της Αργολίδας - Πτώση τιμών - Πάγωμα του εμπορίου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:32:00 π.μ. | |
Orange
Σε κάθετη πτώση βρίσκονται οι εξαγωγές πορτοκαλιών της χώρας μας, κάτι που δημιουργεί μεγάλες «πιέσεις» στις τιμές παραγωγού και πάγωμα του εμπορίου.

Πρόβλημα όμως έχει αρχίσει να υπάρχει και στην εγχώρια αγορά λόγω των πορτοκαλιών της Αιγύπτου.

Από την πλευρά του το ΥπΑΑΤ δεν φαίνεται να δείχνει κάποιο ενδιαφέρον για να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Όπως έχουμε γράψει πρώτοι στον ΑγροΤύπο, οι Αιγύπτιοι λόγω των προβλημάτων στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν σταματήσει τις εξαγωγές προς Ασία και έχουν «πλημμυρίσει» τις ευρωπαϊκές αγορές με τα πορτοκάλια τους.

Στην Ισπανία έχουν ξεσηκωθεί όλες οι οργανώσεις αγροτών και ζητάνε έρευνα για τις εισαγωγές από Αίγυπτο.

Στην Ελλάδα έχει αρχίσει να φαίνεται το πρόβλημα και υπάρχει μεγάλη αναστάτωση στην εγχώρια αγορά αλλά και στις εξαγωγές μας.

Στην Αργολίδα ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει οι κοπές στα Βαλέντσια επειδή υπάρχουν ποσότητες από άλλες πρωιμότερες ποικιλίες.

Στην Λακωνία οι κοπές στα Βαλέντσια γίνονται με αργούς ρυθμούς γιατί υπάρχει ελάχιστο εμπορικό ενδιαφέρον.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Μιχάλης Καρούνης, παραγωγός από τους Μολάους, «αυτή την εποχή έχουμε λίγες κοπές πορτοκαλιών ποικιλίας Βαλέντσια. Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχει ελάχιστο εμπορικό ενδιαφέρον. Οι τιμές παραγωγού έχουν πέσει κάτω από τα 20 λεπτά το κιλό. Είμαστε στα μέσα Απριλίου και δεν φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον από την αγορά. Επίσης τα πορτοκάλια όσο περνά ο καιρός και μένουν στο δέντρο θα αρχίσουν να έχουν προβλήματα ποιότητας».

Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Σκάλκος, παραγωγός από την Σκάλα και πρώην πρόεδρος του Λεήμονα Λακωνίας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «στα πρώιμα Μέρλιν οι μεγάλες ποσότητες πήγαν για χυμοποίηση με τιμή παραγωγού στα 18 λεπτά το κιλό (μικτά). Αυτή την εποχή είναι στα αζήτητα τα μανταρίνια Ορτανίκ. Τα καλής ποιότητας Βαλέντσια έχουν τιμή από 18 έως 21 λεπτά αλλά είναι πολύ λίγες ποσότητες. Η τιμή στον χυμό έπεσε στα 15 λεπτά το κιλό. Η εικόνα στην Σκάλα στα πορτοκάλια αυτή την περίοδο είναι τραγική. Πέρσι τα χαλαζόπληκτα πορτοκάλια τα δίναμε στα 30 έως 32 λεπτά και τα κανονικά στα 42 λεπτά. Φέτος δεν μπορούμε να πουλήσουμε την παραγωγή μας και κανείς δεν ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με το πρόβλημα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, που σας παρουσιάζει αποκλειστικά ο ΑγροΤύπος, από τις αρχές της φετινής εμπορικής περιόδου (Οκτώβριος 2023) έως τέλη Μαρτίου 2024 έχουν γίνει συνολικά στην ΕΕ εισαγωγές 201.400 τόνων πορτοκαλιών από την Αίγυπτο. Μόνο τον μήνα Μάρτιο είχαμε εισαγωγές από Αίγυπτο συνολικά 70.605 τόνων στην αγορά της ΕΕ.

Στην Ελλάδα έχουμε στοιχεία για το πρώτο δίμηνο (Ιανουάριος - Φεβρουάριος) του 2024 που κάναμε εισαγωγές ποσότητας 450 τόνων πορτοκαλιών από Αίγυπτο, με αξία 221.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι τα αιγυπτιακά πορτοκάλια είχαν μέση τιμή CIF (λιμάνι Πειραιά) στα 47 λεπτά το κιλό πορτοκάλια τυποποιημένα - συσκευσμένα.

Την ίδια περίοδο τα ελληνικά πορτοκάλια με μεσοσταθμική τιμή παραγωγού στα 25 λεπτά το κιλό, με συσκευασία και μεταφορικά έφταναν στην Λαχαναγορά να έχουν τιμή στα 70 λεπτά για τα Lane Late και στα 55 λεπτά για τα ομφαλοφόρα.

Επίσης, μέσα Μαρτίου και Απρίλιο, είχαμε συνεχόμενες υποτιμήσεις του νομίσματος της Αιγύπτου, με αποτέλεσμα σήμερα η μέση τιμή CIF των πορτοκαλιών που φτάνουν στον Πειραιά να κυμαίνεται κάτω από τα 40 λεπτά.

Με αυτές τις τιμές όλοι μπορούν να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τα αιγυπτιακά τα ελληνικά πορτοκάλια, ούτε στην εγχώρια αγορά ούτε στο εξωτερικό. Αρκεί να αναφέρουμε ότι πριν λίγες ημέρες έφτασε ένα φορτίο με πορτοκάλια από Αίγυπτο στην Κωνστάντζα και αμέσως είχαμε «φρένο» στις ελληνικές εξαγωγές προς την Ρουμανία. Και ακόμη είμαστε στον Απρίλιο.

Παϊσιάδης Σταύρος
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ