ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Πορτοκάλια: Κραυγή αγωνίας - Δεν κινείται το εμπόριο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:06:00 μ.μ. |
Πορτοκάλια
Συνεχίζονται τα προβλήματα στην χώρα μας με τα αδιάθετα πορτοκάλια, ενώ παράλληλα συνεχίζουμε να κάνουμε εισαγωγές πορτοκαλιών από Αίγυπτο σε χαμηλές τιμές που δεν μπορεί να ανταγωνιστεί η εγχώρια παραγωγή.

Οι παραγωγοί ζητούν να υπάρξουν έλεγχοι στις εισαγωγές για υπολείμματα και να γίνει καμπάνια για αύξηση των εξαγωγών. Αλλιώς αν το ελληνικό κράτος θέλει να «στηρίξει» την οικονομία της Αιγύπτου τότε θα πρέπει παράλληλα να ενισχύσει τους Έλληνες παραγωγούς για την απώλεια εισοδήματος.

Ο κ. Γιάννης Καραγιάννης, παραγωγός εσπεριδοειδών πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Κορίνθου, «αυτή την περίοδο έχει «παγώσει» το εμπόριο πορτοκαλιών. Στην περιοχή έχουμε Μέρλιν αλλά είναι κυριολεκτικά στα αζήτητα. Τα προβλήματα ξεκινούν από τις εξαγωγές που δεν υπάρχει ενδιαφέρον λόγω του ανταγωνισμού από την Αίγυπτο.

Γίνονται όμως και εισαγωγές στην Ελλάδα από την Αίγυπτο και αυτό είναι εξωφρενικό να συμβαίνει σε μια χώρα που δεν μπορεί να απορροφήσει την εγχώρια παραγωγή. Έχουμε μεγάλη προσφορά και δεν υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον. Δεν γίνονται κοπές και τα πορτοκάλια κινδυνεύουν να μείνουν άκοπα στα χωράφια».

Από την πλευρά του ο Βασίλης Δεληκωνσταντίνου, παραγωγός εσπεριδοειδών από την Σκάλα Λακωνίας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «μας λένε ότι το εμπόριο είναι ελεύθερο αλλά αυτό δεν ισχύει στην πράξη.

Έχουμε πολιτικές αποφάσεις που βάζουν εμπόδια στη διακίνηση των τροφίμων. Είχαμε τα προβλήματα από το ρώσικο εμπάργκο τώρα έχουμε τα προβλήματα από τις εισαγωγές χωρίς δασμούς των εσπεριδοειδών από τη βόρεια Αφρική.

Έρχονται ευρωεκλογές και ακούμε υποσχέσεις αλλά ρωτάμε τι κάνουν όλοι αυτοί όταν στην ΕΕ εισάγονται από τρίτες χώρες χωρίς ελέγχους για υπολείμματα.

Τους Έλληνες παραγωγούς πορτοκαλιών δεν τους απασχολεί αν δεν μπορούν οι Αιγύπτιοι να κάνουν εξαγωγές στην Ασία λόγω των Χούτι. Αν η Κομισιόν και η κυβέρνηση μας θέλουν να στηρίξουν τις εξαγωγές τη Αιγύπτου να προχωρήσουν και σε στήριξη των παραγωγών του ευρωπαϊκού νότου.

Επιτέλους οι παραγωγοί εσπεριδοειδών της χώρας μας πρέπει να ξυπνήσουν δεν γίνεται να μένουν άκοπα τα πορτοκάλια μας πάνω στα δέντρα και να έχουμε τόσο υψηλό κόστος παραγωγής και διαβίωσης. Πρέπει άμεσα να σταματήσουν οι εισαγωγές από Αίγυπτο και να αποζημιωθεί ο Έλληνας παραγωγός για τα προϊόντα του που δεν συγκομίζονται. Πρέπει να διεκδικήσουμε άμεσα μέτρα από την Κομισιόν. Αποζημιώση μέχρι 30 λεπτά το κιλό που είναι το κόστος διαβίωσης στην χώρα μας.

Αυτή την περίοδο στην Σκάλα η τιμή παραγωγού (καθαρά) στα πορτοκάλια Βαλέντσια είναι από 18 έως 20 λεπτά. Τα Νάβελ που έχουν μείνει είναι στα 20 έως 25 λεπτά. Στον χυμό έχει μειωθεί η τιμή του αλλά εκτιμώ ότι θα ανέβει ξανά γιατί κάνουν για χυμό τα Βαλέντσια και θα αυξηθεί η ζήτηση.

Όμως αδιάθετα μένουν και τα μανταρίνια. Τα Ορτανίκ αυτή την περίοδο για χυμό μικτά είναι στα 10 λεπτά, αυτό σημαίνει ότι αν αφαιρέσεις κοπτικά στον παραγωγό θα μείνουν 2 - 3 λεπτά. Τα νωπά Ορτανίκ για την καλή ποιότητα η τιμή παραγωγού είναι στα 11 λεπτά. Το πρόβλημα είναι ότι τα Ορτανίκ όσο μένουν στα δέντρα αυξάνει το μέγεθος και δεν τα θέλουν μεγάλα οι καταναλωτές.

Πρέπει το ΥπΑΑΤ να πάψει να είναι απλός παρατηρητής και να αναλάβει πρωτοβουλίες. Άμεσα θα πρέπει να ξεκινήσει καμπάνια προώθησης στο εξωτερικό για το ελληνικό πορτοκάλι. Ας πάψουν να δίνουν κονδύλια μόνο για τον τουρισμό πρέπει να κάνουν εκστρατείες προώθησης και για τα αγροτικά προϊόντα όπως κάνουν και οι Ισπανοί.

Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τους Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024, που θα γίνουν στη Γαλλία και θα διαρκέσουν από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου 2024. Θα πρέπει να διαφημίσουμε το ελληνικό πορτοκάλι σε όλη τη διάρκεια των αγώνων. Πρέπει να υπάρχει συνεργασία με την Ελληνική Πρεσβεία στο Παρίσι και επιτέλους να λειτουργήσουν οι εμπορικοί ακόλουθοι και το διπλωματικό σώμα».

Παϊσιάδης Σταύρος
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ