ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Τετάρτη 10 Απριλίου 2024

Στρατηγικό Επιχειρησιακό Σχέδιο για τον Τουρισμό από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:19:00 π.μ. | |
Τουρίστες
Το Περιφερειακό Ταμείο Πελοποννήσου αποφάσισε την κατάρτιση Στρατηγικού Επιχειρησιακού Σχεδίου στο οποίο μεταξύ άλλων θα υπάρχει ειδική αναφορά για τον τουρισμό. Σύμφωνα με το Ταμείο, η τουριστική αξιοποίηση και προβολή της Περιφέρειας συνολικά αποτελεί κρίσιμο τομέα για την περαιτέρω ενίσχυση της οικονομίας της περιοχής.

Όπως αναφέρεται σχετικά, η Περιφέρεια Πελοποννήσου διαφαίνεται ότι έχει μεγάλη αναπτυξιακή δυναμική, η αξιοποίηση της οποίας μπορεί να επιτευχθεί μέσα από μία στοχευμένη περιφερειακή πολιτική που θα συμβάλει στην ώθηση της ανταγωνιστικότητάς της, βελτιώνοντας ταυτόχρονα το βιοτικό επίπεδο των πολιτών της και αμβλύνοντας τις διαπεριφερειακές και ενδοπεριφερειακές ανισότητες.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά χαρακτηριστικά της, η Περιφέρεια χαρακτηρίζεται από έναν ισχυρό πρωτογενή τομέα που εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό ΑΕΠ στη χώρα κι από έναν σημαντικό δευτερογενή τομέα όπου κατέχει την τρίτη θέση στη χώρα. Επιπλέον σημαντικό προτέρημα αποτελεί η άμεση γειτνίαση της Περιφέρειας Πελοποννήσου με την Αθήνα, σε συνδυασμό με τις μικρές αποστάσεις των αστικών και ημιαστικών κέντρων όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων με την έδρα της Περιφέρειας, την Τρίπολη, λόγω του εκτεταμένου οδικού δικτύου που διαθέτει. Επιπρόσθετα παρουσιάζει υψηλή εξειδίκευση στους τομείς της Γεωργίας και της Μεταποίησης και έχει σημαντικές ευκαιρίες για την περαιτέρω ψηφιοποίηση των εν λόγω κλάδων, ενώ η πράσινη ενεργειακή μετάβαση, εν μέσω απολιγνιτοποίησης της Μεγαλόπολης, αποτελεί σημαντική ευκαιρία ανάπτυξης για την Περιφέρεια.

Στον αντίποδα, παρά τα ιδιαίτερα εγγενή χαρακτηριστικά της, η Περιφέρεια αντιμετωπίζει μία σειρά προκλήσεων που δρουν ανασταλτικά για την κάλυψη των αναπτυξιακών αναγκών και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της.

Μία σημαντική πρόκληση είναι η δημογραφική γήρανση και οι ποικίλες κοινωνικές ανισότητες που παρατηρούνται (π.χ. ανισότητες στην εκπαίδευση, ανεργία και μειωμένα εισοδήματα). Επιπλέον, ο βασικός επιχειρηματικός ιστός της Πελοποννήσου κυριαρχείται από επιχειρήσεις μικρού και πολύ μικρού μεγέθους, το παραγωγικό δυναμικό χαρακτηρίζεται από χαμηλό βαθμό εξειδίκευσης σε Έρευνα και Ανάπτυξη και το επίπεδο παραγωγικότητας στην Πελοπόννησο κατέχει την 6η θέση μεταξύ των ελληνικών Περιφερειών. Οι διοικητικές αδυναμίες της Περιφέρειας, που απορρέουν πρωτίστως από την απουσία εξειδικευμένου προσωπικού και την έλλειψη ψηφιακών δεξιοτήτων, προκαλούν μία σειρά δυσλειτουργιών σε νευραλγικές υπηρεσίες της.

Στο πλαίσιο αυτό, με το προτεινόμενο έργο, επιδιώκεται η υποστήριξη του αναπτυξιακού σχεδιασμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου, μέσα από τη διαμόρφωση ενός πολυεπίπεδου στρατηγικού πλάνου που θα αγγίζει τις συνολικές αναπτυξιακές επιλογές της οικονομίας και της κοινωνίας της Περιφέρειας.

Σε ό,τι αφορά τον Τουρισμό θα δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη πολιτιστικών διαδρομών σε συνδυασμό με διαδρομές – εμπειρίες γευσιγνωσίας με στόχο την ενίσχυση και τον εμπλουτισμό του παρεχόμενου τουριστικού προϊόντος της Περιφέρειας.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ