Στην Αργολίδα, όπως εξηγεί ο παραγωγός Θωμάς Φάκλαρης, «αυτήν τη στιγμή, τα Lane κινούνται στα 30-35 λεπτά και τα Μέρλιν, αδυνατώντας να βρουν αγορά, φεύγουν για χυμοποίηση. Όπως όλα δείχνουν, μέχρι να ολοκληρωθεί η περίοδος, θα πάνε και άλλες ποσότητες». Οι αδιάθετες ποσότητες είναι πολλές και, σύμφωνα με τον κ. Φάκλαρη, «ίσως να ξεπερνούν το 50% της συνολικής παραγωγής. Όσα βρίσκονται σε άριστη κατάσταση, πάνε από 18 έως 25 λεπτά».
Παρόμοια είναι η κατάσταση και στη Λακωνία, με τον παραγωγό Στέλιο Σαρρή να επιβεβαιώνει το δυσάρεστο κλίμα που επικρατεί. «Τα Μέρλιν, στη συντριπτική τους πλειονότητα, κατευθύνθηκαν στη χυμοποίηση. Τα Lane, αυτήν τη στιγμή, δουλεύουν υποτονικά, τα μανταρίνια χάλια και οι Ναβαλίνες κινούνται στα 20 λεπτά», σημειώνει. Και συμπληρώνει: «Η τιμή στα Lane είναι στα 30 λεπτά, αλλά η ζήτηση φέτος δεν συγκρίνεται με την αντίστοιχη περσινή. Η ζημιά οφείλεται κυρίως στα αιγυπτιακά πορτοκάλια, που έχουν κατακτήσει τις ευρωπαϊκές αγορές, αλλά και στην οικονομική δυσκολία που αντιμετωπίζει ο κόσμος».
Κάνοντας λόγο για τα Βαλέντσια, ο κ. Σαρρής αναφέρει ότι η τιμή ξεκίνησε στα 20-22 λεπτά, όταν την αντίστοιχη περίοδο πέρσι ήταν στα 30-35 λεπτά. Όλα δείχνουν ότι ο Μάιος θα είναι κρίσιμος μήνας για τους παραγωγούς των Βαλέντσια.
Γιώργος Αργυρίου