Με αφορμή λοιπόν την ημέρα αυτή το FOUGARO ARTCENTER σε συνεργασία με τις εκδόσεις Πατάκη, τον Μορφωτικό Σύλλογο Νέας Κίου και σχολικές μονάδες της περιοχής – μεταξύ των οποίων και το δικό μας σχολείο – διοργάνωσε την Κυριακή 14 Απριλίου ένα αφιέρωμα στην κα. Μαρία Παπαγιάννη. Οι μικροί καλλιτέχνες του σχολείου μας παρουσίασαν μια δραματοποιημένη αφήγηση του παραμυθιού της ” Τουλάχιστον δύο” . Στο πιάνο συνόδευε η δασκάλα του Ωδείου Άργους, Καίτη Γρατσέα μαζί με μαθητές.
Κατόπιν της εκδήλωσης αυτής η συγγραφέας μας τίμησε με την παρουσία της στο χώρο του σχολείου μας. Η ημέρα λοιπόν αυτή ήταν για τους μαθητές του σχολείου μας μια μέρα γεμάτη πολιτισμό, αφού υποδεχτήκαμε σ’ αυτό τη συγγραφέα κα. Μαρία Παπαγιάννη. Η κα. Παπαγιάννη μίλησε στα παιδιά μας για την αξία του βιβλίου, τα οποία όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και η ίδια είναι ¨παράθυρα¨ για νέους κόσμους. Η δύναμη του αφηγηματικού λόγου της σαγήνευσε τα παιδιά που παρακολουθούσαν την συγγραφέα με έκδηλο ενδιαφέρον. Η ζωντανή γνωριμία με τους συγγραφείς είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για να κινητοποιηθεί το ενδιαφέρον για τη λογοτεχνία και τη φιλαναγνωσία, με σκοπό την εξοικείωση του παιδιού με το βιβλίο και την ανάγνωση, έτσι ώστε να καλλιεργηθεί η αισθητική απόλαυση, η διεύρυνση των οριζόντων του παιδιού, η καλλιέργεια της φαντασίας του και της γλωσσικής του έκφρασης, η ανάπτυξη κριτικής και δημιουργικής αντίληψης και γενικά η δημιουργικότητα.
Η συγγραφέας γνώρισε όλους τους μαθητές μας και τους ταξίδεψε σε φανταστικούς κόσμους. Αρχικά οι μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης γνώρισαν τον ¨Πεσπεσάκι¨ τη μικρή πασχαλίτσα που τρώει …μόνο παραμύθια. Έγιναν φίλοι της και της υποσχέθηκαν να της λένε μια ιστορία καθημερινά. Επίσης τραγούδησαν « Δε με νοιάζει όπως κι αν είσαι…σ’ αγαπώ γι’ αυτό που είσαι» του Θάνου Μικρούτσικου και φώναξαν ότι αυτό που κρύβεται στην ψυχή του καθενός ομορφαίνει τη ζωή του.
Εν συνεχεία οι μαθητές της Γ΄ και Δ΄ τάξης διάβασαν αποσπάσματα από το τελευταίο βιβλίο της κα. Παπαγιάννη « Η Διδώ και η Μαύρη Βίβλος» και με αφορμή την ηρωίδα έκαναν έναν εποικοδομητικό διάλογο, έθεσαν ερωτήσεις και προβληματισμούς και μοιράστηκαν ιδέες για τις λέξεις και τους χώρους από όπου αντλεί έμπνευση και γράφει τα βιβλία της.
Τέλος, η συγγραφέας διάβασε μια ιστορία στους μαθητές της Ε΄ και της ΣΤ΄ τάξης για τις αξίες και την ομορφιά της ζωής και εν συνεχεία συζήτησαν μαζί της για τη ζωή και το έργο της.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαιτέρως την κα. Παπαγιάννη, που με την επίσκεψη της αυτή έδωσε πλούσια ερεθίσματα στη σκέψη και τη φαντασία παιδιών και εκπαιδευτικών, μέσα από βιωματικές δράσεις φιλαναγνωσίας. Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Μορφωτικό Σύλλογο της Νέας Κίου που ήταν η κινητήριος δύναμη για την υλοποίηση αυτών των δράσεων, αλλά και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων που βοήθησε, στήριξε και αγκάλιασε όλη αυτή την προσπάθεια .