Η επίσκεψη αυτή έγινε στα πλαίσια της επιδίωξης του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Αργολίδας για εξωστρέφεια, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο την δυνατότητα στους μαθητές και μαθήτριές του να έρθουν σε επαφή με σημαντικά πρόσωπα που προέρχονται από τον χώρο του Πολιτισμού και της Τέχνης, παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα να διευρυνθούν οι πνευματικοί ορίζοντες τους, αναγνωρίζοντας ότι η Τέχνη καλλιεργείται μέσα από την ελευθερία και τη διαφορετικότητα των απόψεων.
Οι μαθητές και μαθήτριες της Εικαστικής Κατεύθυνσης του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Αργολίδας, μίλησαν με τον κ. Morettiγια θέματα και προβληματισμούς που άπτονται της σύγχρονης Τέχνης, η οποία όπως διαπίστωσαν είναι προϊόν της ίδιας της εμπειρίας της ζωήςκαι δεν μπορεί παρά να εκφράζει την σύγχρονη κοινωνία και τους φιλοσοφικούς, κοινωνικούς και πολιτικούς προβληματισμούς της.
Πιο συγκεκριμένα ο κ.FrancescoMoretti,αναφέρθηκε στη συνεργασία του με τον Αμερικανό καλλιτέχνη της Ποπαρτ και ακτιβιστή KeithHaring, (1958 – 1990), ο οποίος έγινε ευρέως γνωστός από τα κατ’ αρχάς παράνομα γκράφιτι του στα τραίνα της Νέας Υόρκης, ώσπου να καταξιωθεί παγκοσμίως στη συνείδηση του κόσμου ως streetartκαλλιτέχνης της ανεξάρτητης Τέχνης, που στόχο είχε να προκαλέσει σκέψεις και αντιδράσεις στο κοινό για επίκαιρα θέματα της κοινωνίας,(όπως στο τέλος της δεκαετίας του 80 για την κατάργηση του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική, για την εγκληματικότητα και τις κοινωνικές ανισότητες και άλλα επίκαιρα θέματα της εποχής του).Οι μεγαλύτεροι μαθητές του Σχολείου της Γ’ τάξης του Γυμνασίου συζήτησαν με τον κ. Moretti για την αλληλεπίδραση Τέχνης και κοινωνίας και για την εξέλιξη της Τέχνης μέσαστον χρόνο και τις ιστορικές εξελίξεις.
Τους μαθητές της Α’ τάξης οι καλλιτέχνεςFrancescoMorettiκαι η συνεργάτιδά του κ. ΛένιαΧρυσικοπούλου,εισήγαγανστη Χαρακτική Τέχνη. Πιο συγκεκριμένα, ο Ιταλός καλλιτέχνης, (ο οποίος φοίτησε και αυτός στα μαθητικά του χρόνια σε Καλλιτεχνικό Γυμνάσιοκοντά στη γενέτειρά του Πίζα), με τη βοήθεια της συνεργάτιδάς του, δίδαξε τους μαθητές και μαθήτριές τις βασικές αρχές της Χαρακτικής και πραγματοποίησε ένα υποδειγματικό εργαστηριακό μάθημα Χαρακτικής σε λινόλεουμ εμπνευσμένο από τα κινεζικά τάνγκραμ. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν από αυτή τη μοναδική εμπειρία και δημιούργησαν εξαιρετικά χαρακτικά έργα.
Το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αργολίδας δεν μπορεί παρά να εκφράσει θερμές ευχαριστίες στον κύριο Morettiκαι στην κ. Χρυσικοπούλου για την ενεργή υποστήριξη τους με την παρουσία τους στο Σχολείο μας, που χρόνο με το χρόνο το βλέπουμε να ανθίζει καλλιτεχνικά δίνοντας δυνατότητα στα παιδιά που φοιτούν σε αυτό να εκφράζονται δημιουργικά,συμπλέοντας ενεργά μέσα στην κοινωνία στην οποία ζουν και στην οποία απευθύνονται.
Κείμενο – φωτογραφίες: Μάγδα Μάρα.
Κείμενο – φωτογραφίες: Μάγδα Μάρα.