V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ

Σελίδες

Παρασκευή 10 Μαΐου 2024

11 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστευτικών Πτηνών

Φλαμίνγκο
Η Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστευτικών Πτηνών το 2024 θα επικεντρωθεί στη σημασία των εντόμων για τα αποδημητικά πουλιά και θα τονίσει τις ανησυχίες που σχετίζονται με τη μείωση του πληθυσμού των εντόμων.
 
Τα έντομα είναι βασικές πηγές ενέργειας για πολλά είδη αποδημητικών πτηνών, όχι μόνο κατά τις περιόδους αναπαραγωγής αλλά και κατά τη διάρκεια των εκτεταμένων ταξιδιών τους και επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό το χρόνο, τη διάρκεια και τη συνολική επιτυχία των μεταναστεύσεων των πτηνών.
Κατά τη διάρκεια των μεταναστευτικών διαδρομών τους, τα πουλιά αναζητούν ενεργά έντομα σε χωράφια, δάση, υγροτόπους και διάφορα ενδιαιτήματα κατά τη διάρκεια των στάσεων. Η χρονική στιγμή της μετανάστευσης των πτηνών συμπίπτει συχνά με την κορύφωση της αφθονίας των εντόμων σε ενδιάμεσες στάσεις, παρέχοντας τροφή στα πουλιά για να αναπληρώσουν τα ενεργειακά τους αποθέματα πριν συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Η απώλεια και η διαταραχή των πληθυσμών των εντόμων στις τοποθεσίες αναπαραγωγής και κατά μήκος των οδών μετανάστευσης των πτηνών απειλούν την επιβίωση και την ευημερία των πτηνών. Οι φυσικοί χώροι όπως τα δάση και τα λιβάδια που έχουν μετατραπεί ή κινδυνεύουν από την εντατική γεωργία και την αστική ανάπτυξη και οι επιπτώσεις της όπως η φωτορύπανση μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση των πληθυσμών των εντόμων. Τα φυτοφάρμακα και τα ζιζανιοκτόνα που έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν τις καλλιέργειες βλάπτουν τα έντομα στα οποία βασίζονται τα πουλιά για τροφή. Η έλλειψη εντόμων πλούσιων σε ενέργεια και πρωτεΐνες μπορεί να εμποδίσει τη μετανάστευση και την αναπαραγωγή των πτηνών, οδηγώντας σε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, μειωμένη αναπαραγωγική επιτυχία και αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας τόσο για τα ενήλικα πτηνά όσο και για τους απογόνους τους.
 
Τα πουλιά παίζουν κρίσιμους ρόλους στην επικονίαση και τον έλεγχο των παρασίτων, και η έλλειψη εντόμων διαταράσσει αυτές τις λειτουργίες του οικοσυστήματος. Ο υπερπληθυσμός ορισμένων εντόμων, χωρίς φυσικούς θηρευτές από τα πουλιά, μπορεί επίσης να προκαλέσει εστίες που βλάπτουν την υγεία των φυτών και τη γεωργία.

Η εκστρατεία της Παγκόσμιας Ημέρας Μεταναστευτικών Πτηνών το 2024 θα τονίσει την ανάγκη για προληπτικά μέτρα διατήρησης. Αυτό περιλαμβάνει τη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων και, όπου είναι δυνατόν, τη μετάβαση στη βιολογική γεωργία. Άλλα μέτρα περιλαμβάνουν τη διατήρηση και τη σύνδεση περιοχών φυσικής βλάστησης που παρέχουν τροφή και καταφύγιο για πτηνά και άλλα είδη, σε γεωργικά τοπία.
 
Το 2024, η Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστευτικών Πτηνών θα εορταστεί δύο ημέρες, 11 Μαΐου και 12 Οκτωβρίου, ευθυγραμμιζόμενη με την κυκλική φύση της μετανάστευσης των πτηνών σε διαφορετικά ημισφαίρια.
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ