ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 13 Μαΐου 2024

Έρχονται ριζικές αλλαγές στο ερασιτεχνικό ψάρεμα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:42:00 π.μ. |
Ερασιτέχνης ψαράς
Αλλάζουν όλα στο ερασιτεχνικό ψάρεμα, καθώς συστήνεται Μητρώο Άδειας για τους ερασιτέχνες αλιείς.

Ο Τάσος Χάλαρης εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ερασιτεχνικής Αλιείας ενημέρωσε μέσω social media, για τα όσα προέκυψαν για τον κλαδο μετά τη συνάντηση που είχε με τον γενικό γραμματέα του αρμόδιου υπουργείου Ναυτιλίας κ. Στρατάκο.

Όπως αναφέρει ο Τάσος Χάλαρης το σημαντικό είναι ότι συστήνεται Μητρώο Άδειας. Όπως είπε το Μητρώο Άδειας θα αφορά σε όλους τους ερασιτέχνες αλιείς.

Το κόστος θα είναι γύρω στα 10-15 ευρώ, ανέφερε, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα ενώ συζητείται να δοθεί η δυνατότητα τμηματικά για άδεια μικρότερης χρονικής διάρκειας άρα και μικρότερου κόστους. Το μητρώο, όπως είπε θα είναι πανελλαδικού χαρακτήρα.

Ένα δεύτερο σημαντικό βήμα, είναι η ιχνηλασιμότητα. Αυτό το βήμα βρίσκεται σε στάδιο διεργασίας, ωστόσο θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους.

Oι ερασιτέχνες αλιείς που ψαρεύουν συγκεκριμένα είδη θα πρέπει να καταχωριστούν σε ηλεκτρονικό σύστημα και να καταγράφουν τα αλιεύματά τους, σύμφωνα με τους νέους κανόνες για την πρόληψη της υπεραλίευσης στην Ε.Ε.

Πρόκειται για ένα από τα μέτρα που προβλέπει η πολιτική συμφωνία μεταξύ του Συμβουλίου της Ε.Ε. και της Ευρωβουλής, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του τρόπου ελέγχου των αλιευτικών δραστηριοτήτων εντός των ευρωπαϊκών χωρικών υδάτων.
Ανακοινώθηκε η επαναφορά της άδειας για ερασιτεχνική αλιεία με την τήρηση ηλεκτρονικού μητρώου

Κλειδί για την προστασία της αλιείας θεωρεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, την εξάλειψη της ψευτοερασιτεχνικής αλιείας και την παροχή αντισταθμιστικών οφελών από εκείνους που απολαμβάνουν σημαντικά έσοδα από τη χρήση του θαλάσσιου χώρου προς τους αλιείς.

Όπως ανακοινώθηκε, σε παρέμβασή του στο Συνέδριο «Γαλάζιοι Ορίζοντες» με θέμα την αλιεία, την υδατοκαλλιέργεια και τον θαλάσσιο τουρισμό, ο Θόδωρος Σκυλακάκης επισήμανε ότι οι δραστηριότητες που επιβαρύνουν το περιβάλλον, άρα και την αλιεία, θα πρέπει να αντισταθμίζουν αυτήν την επιβάρυνση με θετικά περιβαλλοντικά μέτρα, όπως επίσης και να παρέχεται αντισταθμιστικό όφελος σε αλιείς στις περιοχές που εγκαθίστανται ανεμογεννήτριες.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ο χώρος της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων, στο συνέδριο «Γαλάζιοι Ορίζοντες» που διοργανώνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Ελευσίνα.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε από τον ΥπΑΑΤ Λευτέρη Αυγενάκη, η επαναφορά της άδειας για ερασιτεχνική αλιεία με την τήρηση ηλεκτρονικού μητρώου από το ΥΠΑΑΤ, το οποίο όπως σημείωσε ο ΓΓ Γιώργος Στρατάκος, δεν θα εκχωρηθεί στο λιμενικό, όπως είχε γίνει παλαιότερα. Η άδεια θα έχει κλίμακες που θα αφορούν χωρο-χρονικές δυνατότητες. Στόχος επαναφοράς της άδειας ερασιτεχνικής αλιείας είναι να καταπολεμηθεί η παράνομη αλιεία και η «μαύρη αγορά» στον κλάδο.

«Η Ερασιτεχνική Αλιεία απαιτεί την υιοθέτηση βιώσιμων πολιτικών και ειδικών μέτρων διαχείρισης, αφενός ώστε να εξασφαλιστούν τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά πλεονεκτήματα που προέρχονται από την Ερασιτεχνική Αλιεία, και αφετέρου για να προστατευθούν οι θαλάσσιοι πόροι από την υπεραλίευση», επισήμανε στην τοποθέτησή του ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στρατάκος.

Ο Γ.Γ τόνισε επίσης ότι : «Πρέπει να αναπτυχθεί και στη χώρα μας μια αειφόρος Ερασιτεχνική Αλιεία, η οποία θα κινείται μέσα σε ορθά περιβαλλοντικά πλαίσια και δεν θα προκαλεί προβλήματα σε άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες της αλιείας.

Τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο διαχρονικά εχουν θεσπιστεί αυστηροί κανόνες για την άσκηση της Ερασιτεχνικής Αλιείας, που στόχο έχουν να παρέχουν εφόδια στα κράτη- μέλη ώστε αυτά με τη σειρά τους να διασφαλισουν ότι η ερασιτεχνική αλιεία διεξάγεται κατά τρόπο συμβατό προς τους στόχους της ΚΑΛΠ.

Σήμερα, σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση του εθνικού θεσμικού πλαισίου, είναι σε εξέλιξη από την αρμόδια Υπηρεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η επεξεργασία νομοθετικής ρύθμισης, για την επαναφορά της άδειας ερασιτεχνικής αλιείας.

Μας βάζουν να καταγράφουμε τα ψάρια που πιάνουμε

Νέα… ήθη κι έθιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το ψάρεμα, καθώς οι ερασιτέχνες αλιείς που ψαρεύουν συγκεκριμένα είδη θα πρέπει να καταχωρηθούν σε ηλεκτρονικό σύστημα και να καταγράφουν τα αλιεύματά τους, σύμφωνα με τους νέους κανόνες για την πρόληψη της υπεραλίευσης.

Πρόκειται για ένα από τα μέτρα που προβλέπει η πολιτική συμφωνία μεταξύ του Συμβουλίου της Ε.Ε. και της Ευρωβουλής, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του τρόπου ελέγχου των αλιευτικών δραστηριοτήτων εντός των ευρωπαϊκών χωρικών υδάτων.

Σύμφωνα με τη σουηδική προεδρία (εκπροσώπησε τα κράτη-μέλη στη διαπραγμάτευση με τους ευρωβουλευτές), η υπεραλίευση αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες απειλές για το θαλάσσιο περιβάλλον, ενώ βλάπτει και τους βιοτικούς πόρους των παράκτιων κοινοτήτων της Ε.Ε.

Η συμφωνία επικαιροποιεί το 70% των κανόνων για έλεγχο των αλιευτικών σκαφών, με στόχο να κάνει πιο βιώσιμη την αλιεία της Ε.Ε.

Οι αλλαγές που συμφωνήθηκαν προβλέπουν, μεταξύ άλλων:

Συστήματα παρακολούθησης σκαφών (VMS): Για να εξασφαλιστεί συμμόρφωση με την Κοινή Αλιευτική Πολιτική, όλα τα αλιευτικά σκάφη θα παρακολουθούνται μέσω του VMS (για κάποια μικρότερα σκάφη, οι κανόνες θα εφαρμοστούν από το 2029) και θα υποχρεούνται να καταγράφουν τα αλιεύματά τους με ηλεκτρονικά μέσα.

Ερασιτεχνική αλιεία: Οι ερασιτέχνες αλιείς που ψαρεύουν συγκεκριμένα είδη θα πρέπει να εγγραφούν σε καταλόγους και να καταγράφουν και να αναφέρουν τα αλιεύματά τους μέσω ηλεκτρονικού συστήματος.

Υποχρέωση εκφόρτωσης: Θα χρησιμοποιούνται ηλεκτρονικά εργαλεία παρακολούθησης εξ αποστάσεως, για να διασφαλιστεί ότι ανεπιθύμητα αλιεύματα μεταφέρονται στην ξηρά.

Αναθεώρηση του συστήματος επιβολής κυρώσεων:
Θα καθοριστούν τα ελάχιστα κοινά επίπεδα διοικητικών οικονομικών κυρώσεων για σοβαρές παραβάσεις των κανόνων της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (εναλλακτική στις ποινικές κυρώσεις), ενώ θα συμφωνηθεί κατάλογος κοινών κριτηρίων για ορισμένες από τις καταχωρισμένες σοβαρές παραβάσεις.

Βελτιωμένη ιχνηλασιμότητα σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού:
Θα είναι ευκολότερο να εντοπίζονται νωπά προϊόντα αλιείας και υδατοκαλλιέργειας (περιλαμβανομένων μεταποιημένων προϊόντων μετά από μελέτη της Επιτροπής και πενταετή μεταβατική φάση).

Επιπλέον, υπάρχουν νέοι κανόνες για το περιθώριο ανοχής ή σφάλματος κατά την εκτίμηση των αλιευμάτων, οι οποίοι θα συμβάλουν στην αποφυγή ανακριβών αναφορών, ενώ θα ενισχυθεί η συλλογή δεδομένων περί ερασιτεχνικής αλιείας.

Τέλος, κάποια μεγαλύτερα σκάφη θα είναι εξοπλισμένα με συσκευή που να μετρά την ισχύ των μηχανών, ώστε να διασφαλίζεται ότι η αλιευτική τους ικανότητα παραμένει εντός των ορίων.

Οι νέοι κανόνες θα αρχίσουν να ισχύουν δύο έως τέσσερα έτη από την έγκρισή τους, δίνοντας έτσι αρκετό χρόνο προσαρμογής στις νέες απαιτήσεις.

Για τα εισαγόμενα προϊόντα θα θεσπιστεί ψηφιακό σύστημα πιστοποίησης αλιευμάτων για την παράνομη, λαθραία και άναρχη αλιεία, ώστε να διασφαλιστεί ότι η διαχείριση των πιστοποιητικών αλιευμάτων και άλλων σχετικών εγγράφων θα γίνεται σε ενιαίο ψηφιακό περιβάλλον σε επίπεδο Ε.Ε., βελτιώνοντας την ικανότητα των Αρχών να εντοπίζουν προϊόντα που προέρχονται από παράνομη αλιεία.

Η Ε.Ε. είναι η μεγαλύτερη αγορά θαλασσινών στον κόσμο, ενώ η αλιεία παίζει σημαντικό οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό ρόλο σε πολλές χώρες της Ε.Ε. Η πολιτική συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί και τυπικά από το Συμβούλιο, ενώ στη συνέχεια θα δημοσιευτεί στην επίσημη εφημερίδα της Ε.Ε. και θα τεθεί σε ισχύ.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ