ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 16 Μαΐου 2024

Καιρός: Έρχεται σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας με αφρικανική σκόνη

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:33:00 μ.μ. | |
Χάρτης
Σύμφωνα με την πρόγνωση καιρού, ιδιαίτερα ζεστή μέρα θα είναι η Κυριακή όπου η μίξη ζέστης και αφρικανικής σκόνης θα κάνουν έντονη την παρουσία τους. 

Περιοχές όπως η Χαλκίδα και γενικότερα η Στερεά Ελλάδα, οι νοτιότερες περιοχές και η Κρήτη θα... στείλουν κόσμο στις παραλίες για μπάνιο καθώς η θερμοκρασία θα ξεπεράσει και τους 35 βαθμούς.

Το ίδιο φαίνεται και την Δευτέρα. Στην Στερεά Ελλάδα, την Κρήτη και νότια Ελλάδα η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα φτάσει τους 35 βαθμούς ενώ τοπικά μπορεί να τους ξεπεράσει. 

Με αυτό συμφωνεί και το meteo, το οποίο προβλέπει την Κυριακή 34αρι για την Αττική.

Και για την Κυριακή και για την Δευτέρα, υψηλές θερμοκρασίες θα έχουν καθ' όλη την διάρκεια του μεσημεριού, δηλαδή μεταξύ 1 μμ και 4 μμ.

Ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας, σε ανάρτησή κάνει λόγο για άφιξη σκόνης με «δύο εξάρσεις», τονίζοντας ότι τις επόμενες ημέρες η συγκέντρωση αφρικανικής σκόνη στη χώρα αναμένεται να παρουσιάσει νέα έξαρση.

Τα δύο νέα κύματα θα αρχίσουν να εκδηλώνονται στη χώρα από σήμερα Τετάρτη μέχρι και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Επίσης συνιστά μεγάλη προσοχή στις ευπαθείς ομάδες.

Το φαινόμενο που μας «απειλεί» ονομάζεται «υποτροπικόw αεροχείμαρρος» τον οποίο εξηγεί αναλυτικά ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας με ανάρτησή του στο Facebook.

«Ο υποτροπικός αεροχείμαρρος (ποτάμι αέρα στην ανώτερη ατμόσφαιρα) φέρνει αξιόλογη ζέστη με διάρκεια, και σημαντικά ποσά αφρικανικής σκόνης στην περιοχής μας».

Πιο αναλυτικά, η κυκλοφορία της ατμόσφαιρας στην περιοχή μας από την Τετάρτη 15/5 και μετά ευνοεί τη μεταφορά σκόνης και θερμών αερίων μαζών από τις ακτές τις Αφρικής προς την περιοχή μας.

Το θερμό αυτό κύμα δεν αποκλείεται να διαρκέσει μέχρι και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας με τον υδράργυρο να εκτοξεύεται από την Παρασκευή και μετά 10 με 12 βαθμούς πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Οι περιοχές που θα επηρεάσει το κύμα αυτό αρχικά είναι η δυτική και νότια Ελλάδα με τη θερμοκρασία λίγο πιο πάνω από τους 30 βαθμούς και από το Σάββατο 18/5 και μετά τις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές με θερμοκρασίες πάνω από 35 βαθμούς όπως η Κρήτη (κυρίως) ,η Βοιωτία, η Φθιώτιδα η Αχαΐα, η Ηλεία, η Αργολίδα, τα Δωδεκάνησα.

Στην Αττική, το Σαββατοκύριακο θα ξεπεράσουμε τους 30 βαθμούς, ενώ στη Θεσσαλονίκη τους 27».

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Πολύ θερμή αέρια μάζα θα χτυπήσει τη χώρα

Θερμές αέριες μάζες θα πλησιάσουν τη χώρα μας από την Παρασκευή σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη.

Πολύ θερμή αέρια μάζα από τις ακτές της βόρειας Αφρικής θα προσεγγίσει τη χώρα μας, ιδιαίτερα μέσα στο Σαββατοκύριακο και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα συναντήσουμε τοπικά θερμοκρασίες κοντά στους 33 με 36 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη η θερμή μεταφορά θα συνοδεύεται από συννεφιές και από αφρικανική σκόνη αλλά και από λίγες τοπικές βροχές.

Αυτό σημαίνει ότι γενικά δεν θα καταφέρει αυτή η πολύ θερμή αέρια μάζα να καλύψει στο σύνολο τη χώρα μας.

Οι πιο υψηλές θερμοκρασίες θα αφορούν κυρίως περιοχές της Πελοποννήσου, της Κρήτης και του βορειανατολικού Αιγαίου διότι λίγο πιο βόρεια προς τη Λαμία θα βλέπουμε συννεφιές και σαφώς πιο χαμηλές θερμοκρασίες με λίγες πρόσκαιρες βροχές.

Δεν είναι ένα ακραίο επεισόδιο αφρικανικής σκόνης, ωστόσο πρέπει να το λάβουμε υπόψιν μας γιατί σε συνδυασμό με την αυξημένη υγρασία αλλά και με τις αρκετά αυξημένες θερμοκρασιακές τιμές θα κάνουν κάπως πιο αποπνιτική ατμόσφαιρα προς την κεντρική και νότια Ελλάδα.

Ο υποτροπικός αεροχείμαρρος ουσιαστικά θα σπρώξει πιο θερμές αέριες μάζες από την Αφρική προς την περιοχή μας.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ