ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Παρασκευή 24 Μαΐου 2024

Κάμπος της Αργολίδας: Το μεγαλύτερο μποστάνι της Ελλάδας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:54:00 μ.μ. |
Κάμπος της Αργολίδας
 Στρίβοντας στον κόμβο των Μυκηνών, αφήνοντας πίσω τη Νεμέα, με κατεύθυνση προς το Ναύπλιο, προστατευμένος από το αρκαδικό όρος Τραχύ και τα άλλα μικρότερα βουνά Λύρκειο, Αρτεμίσιο, Κτενιάς, Ολίγυρτος, Αραχναίο, Δίδυμο και Αδέρες, απλώνεται ο Αργολικός κάμπος που σβήνει στον γαλάζιο ορίζοντα του Αργολικού κόλπου. 

Δύο λόφοι που εισχωρούν στην εύφορη γη, η Ασπίδα και η Λάρισα με την αρχαία ακρόπολη προσθέτουν πολυπλοκότητα στο ανάγλυφο επεμβαίνοντας στον αέρα και στο φως, δημιουργώντας ξεχωριστές συνθήκες και διαφορετικά μικροκλίματα.

Στην πεδιάδα, οι μικροί αγροτικοί κλήροι σχηματίζουν καμβά, ζωγραφισμένο με τις πιο ζωντανές αποχρώσεις της ελληνικής εξοχής. Από ψηλά, ο μπλε ουρανός, σπάνια συννεφιασμένος, φωτίζει το καλλιεργημένο παζλ, σε αυτό το εύκρατο μεσογειακό περιβάλλον με τα θερμά καλοκαίρια, τους ήπιους χειμώνες και τις ελάχιστες βροχοπτώσεις.

Ο Άγγελος Τερζάκης, περιγράφει στην Πριγκηπέσσα Ιζαμπώ: «σαν προσπεράσει της Νεμέας τις σκυθρωπές κλεισούρες και τις λαγκαδιές, βλέπει σε λίγην ώρα ν’ ανοίγεται μπροστά του, φαρδύς κι ολόφωτος, ένας μεγάλος κάμπος καρπερός. Κάτω από τον πλατύστερνο θόλο τ’ ουρανού, που πριν από λίγο τον λιβάνιζε ερημικά με τον ανασασμό του το θυμάρι, τώρα μια βλάστηση χαρούμενη απλώνεται. Είναι μια χώρα ήμερη, με γη αφράτη και παχιά, σάρκα όλο χυμό, που στέκεται παραδομένη ολοχρονίς, ατάραχα, στη μυστική κυοφορία. Η ευλογημένη τούτη χώρα είναι ο κάμπος ο αργολικός».

Όπου υπάρχει νερό, υπάρχει τροφή


Περισσότερες από 10 πηγές, μεγάλες ή μικρότερες, τροφοδοτούν τον υδροφόρο ορίζοντα. Οι πηγές της Αμυμώνης, τροφοδοτούν με πόσιμο νερό το Άργος, το Ναύπλιο και τους γύρω οικισμούς. Οι πηγές των Μύλων ή της Λέρνης, γνωστές από αρχαιοτάτων χρόνων, η πηγή του Αγίου Γεωργίου που είναι σειρά παράκτιων και υποθαλάσσιων καρστικών πηγών. Οι πηγές της Κρόης, η πηγή Κεφαλαρίου, που αναβλύζει από ρωγμές ασβεστόλιθων που βρίσκονται σε επαφή με τον παλαιότερο στρωματογραφικά φλύσχη (λιθολογικό σχηματισμό) σχηματίζει τις πηγές του Ερασίνου ποταμού. Η πηγή Μηλιώνη, η πηγή των Μυκηνών που υδρεύει τις Μυκήνες. Οι μικρότερες πηγές Νεοχωρίου, Καπαρελίου και Δούκα που τροφοδοτούν τον Ίναχο και υδρεύουν τους οικισμούς Λύρκεια και Στέρνα και άλλες μικρότερες πηγές βρίσκονται στα όρη Στεφανή, Αγ. Δημητρίου, Αγιονόρι και στην περιοχή Μαλανδρή.

Διαβάστε τη συνέχεια στο cantina.protothema.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ