V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Τρίτη 7 Μαΐου 2024

Παραλίες: Τρέχουν και δεν προλαβαίνουν οι Δήμου για ναυαγοσωστική κάλυψη

Ναυαγοσώστες
Αρκετός κόσμος ξεχύθηκε στις παραλίες και σήμερα δεύτερη ημέρα του Πάσχα μιας και ο καιρός ήταν ιδανικός για να απολαύσουν την θάλασσα και τον ήλιο. 

Δυστυχώς, όμως παρόλο που η Ελλάδα αποτελεί μία από τις χώρες με τα περισσότερα χιλιόμετρα ακτογραμμής, έχει ελάχιστους ναυαγοσώστες για τις πολυάριθμες παραλίες της και οι πνιγμοί εξελίσσονται σε μάστιγα του καλοκαιριού με νέα αρνητικά ρεκόρ κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του 2022, το 62% των θανάτων στη θάλασσα λαμβάνει χώρα σε παραλίες χωρίς ναυαγοσώστη. Αυτό το γεγονός καταδεικνύει τη μεγάλη σημασία της επαρκούς ναυαγοσωστικής κάλυψης των παραλιών, προκειμένου να μειωθούν οι πνιγμοί, καθώς επίσης και τη σημασία της τήρησης των κανόνων ασφαλείας.

Λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου και ενώ μεσολαβούν οι αργίες του Πάσχα, έγινε η κατανομή για το κονδύλι από το υπουργείο Εσωτερικών για τους ναυαγοσώστες στη χώρα μας. Το κονδύλι, το οποίο θα διατεθεί για φέτος είναι μεγαλύτερο από το περσινό 15 εκατομμύρια ευρώ έναντι των 10 εκατ. πέρυσι, ωστόσο δεν καλύπτει τις ανάγκες των 143 δήμων με ακτές, το οποίο εκτιμάται σε 28,5 εκ. ευρώ.

Σε εξέλιξη βρίσκονται αρκετοί διαγωνισμοί τις τελευταίες ημέρες, οι οποίοι οριακά θα προλάβουν το χρονικό περιθώριο της 1ης Ιουνίου. Όμως, για τους παραθαλάσσιους δήμους, περίπου δηλαδή 30 δήμους από το σύνολο, οι οποίοι πρέπει να κάνουν διεθνείς διαγωνισμούς με προϋπολογισμούς άνω των 230.000 ευρώ, τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά καθώς θα πρέπει να έχουν επανδρώσει τους σταθμούς ναυαγοσωστών, κάτι το οποίο είναι μάλλον αδύνατο.

Το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ 71/2020), το οποίο διέπει το ζήτημα της ναυαγοσωστικής κάλυψης, έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις από δήμους, ναυαγοσώστες, λιμεναρχεία, επαγγελματίες της θάλασσας, καθώς μείωσε εγκληματικά τους ναυαγοσώστες στην Ελλάδα, δυσκόλευσε ιδιαίτερα την παραγωγή νέων ναυαγοσωστών, τοποθέτησε άλλους σε άσχετα πόστα, δυσκόλεψε ακόμα περισσότερο την ανανέωση των αδειών στους ήδη υπάρχοντες με αποτέλεσμα να μην ανανεώνουν, ενώ ταυτόχρονα τριπλασίασε το κόστος για τους Έλληνες πολίτες.

Όπως υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της Ένωσης Σχολών και Εκπαιδευτών Ναυαγοσωστικής, Μητριτσάκης Σπύρος:

«Οι πνιγμοί αυξήθηκαν μετά το καινούργιο ΠΔ 71 / 2020, το οποίο ταυτόχρονα υπερτριπλασίασε το κόστος της ναυαγοσωστικής για τους πολίτες! Είναι μοναδικό φαινόμενο αλλά κυρίως πολύ σοβαρό. Πρέπει να αλλάξει οπωσδήποτε κατεπειγόντως το νομικό πλαίσιο. Το απαιτούν όλοι οι αρμόδιοι φορείς. Με το προηγούμενο νομικό πλαίσιο είχαμε περίπου 300 πνιγμούς το χρόνο και πλέον έχουμε σταθεροποιηθεί σχεδόν στους 400. Έχουμε μια αύξηση 30% και, στους πνιγμούς εξαιτίας του νομικού πλαισίου» τόνισε.

Στο σύνολο του, το ΠΔ δεν προσανατολίζεται στην διάσωση και την προστασία της ανθρώπινης ζωής αλλά σε περιττούς, αχρείαστους, κοστοβόρους εξοπλισμούς και διαδικασίες. Η  Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας-ΚΕΔΕ έχει ζητήσει επανειλημμένα τόσο την αντικατάσταση με προηγούμενο όσο την κατάργηση και την άμεση αλλαγή του.

Το ίδιο είχαν ζητήσει σχεδόν όλοι οι σχετικοί φορείς μαζί με την ΚΕΔΕ, όπως οι Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων, οι Ενώσεις ναυαγοσωστών, η Ενωση Σχολών και Εκπαιδευτών Ναυαγοσωστικής Ελλάδας, τα Λιμενικά Ταμεία κ.α

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας-ΚΕΔΕ σε εκτενή μελέτη της μάλιστα αναφέρει ότι «η εκπαίδευση και οι εξετάσεις αυτού του ΠΔ είναι η αιτία για το σοβαρό και τεράστιο πρόβλημα έλλειψης ναυαγοσωστών στην Ελλάδα και αύξησής των πνιγμών». Πριν από περίπου 1,5 χρόνο είχε συγκροτηθεί μία επιτροπή, η οποία θα επανεξέταζε το Π.Δ. Χωρίς όμως έως σήμερα να έχει συγκληθεί ποτέ.
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ