ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Κυριακή 26 Μαΐου 2024

Ηρακλής Κόλλιας: Με προχειρότητα αντιμετωπίζονται τα σοβαρά προβλήματα στον Δήμο Επιδαύρου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:19:00 μ.μ. | | |
Ηρακλής Κόλλιας
Βρισκόμαστε στον πέμπτο (5)χρόνο όπου η παρούσα δημοτική αρχή με επικεφαλής δήμαρχο τον κύριο Τάσο Χρόνη διοικεί το δήμο Επιδαύρου.

 Όταν ανέλαβε το τιμόνι της διοίκησης του δήμου το 2019 ο κ. Χρόνης έδινε έμφαση στην καθημερινότητα του δημότη ,τη διαφάνεια - νομιμότητα -ισονομία,την ανάπτυξη και την εξωστρέφεια. Ας ‘μετρήσουμε’ όμως γι αυτό το χρονικό διάστημα τα έργα και τις ημέρες της διοίκησης Χρόνη. 

1.Πρόσφατα έκλεισε και τυπικά το υποθηκοφυλακείο Νέας Επιδαύρου, χωρίς ούτε μία ενημέρωση στους δημότες,χωρίς καμία αντίδραση από την πλευρά του δημάρχου,των δημοτικών και τοπικών συμβούλων της δημοτικής αρχής. Στο παρελθόν ο κος Χρόνης ευρισκόμενος τοτε στην αντιπολίτευση εξαπέλυε πυρά προς τον τότε δήμαρχο για αντιστοιχες περιπτώσεις λεγοντας:’δυστυχώς κατώτεροι των περιστάσεων και οι βουβοί δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας,αλλά κυρίως ο δήμαρχος’! Επί ημερών κ.Χρόνη, έκλεισε η τράπεζα Πειραιώς στο Λυγουριό. Η κριτική του που ασκούσε στον προηγούμενο δήμαρχο:’παίζετε με τις λέξεις και μικροπολιτικά συμφέροντα!...έστω και τώρα περιμένουμε μια κινητοποίηση της δημοτικής αρχής,για να μπορέσουμε σε κοινό πνεύμα,να αποφασίσουμε τις περαιτέρω ενέργειες μας,ΕΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΟΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ’!! 

Τα ΕΛΤΑ στο δήμο Επιδάυρου υπολειτουργούν και δεν ξέρουμε αν στο εγγύς μέλλον θα παραμείνουν και αυτά ανοιχτά. Το ΚΕΠ Λυγουριού που έως τώρα συστεγάζεται στο Δημαρχείο,μεταφέρεται προσεχώς στο κεντρικό δρόμο, σε αίθουσα για την οποία ο δήμος θα καταβάλει ενοίκιο! Όλα τα παραπάνω συντελούν στη βελτίωση της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ του δημότη; Τα τελευταία αυτά 5 χρόνια έχουν αυξηθεί τα δημοτικά τέλη κατά 50%,κατά 61% στους επαγγελματικούς χώρους,κατά 88% στα ακίνητα που χρησιμοποιούνται για κοινοφελείς-φιλανθρωπικούς σκοπούς,τα τέλη στην άρδευση κατά 43%, ο δημοτικός φόρος κατά 20%. Ως αντιπολίτευση ο κος Χρόνης κατήγγειλε τέτοιου είδους αυξήσεις….ως ‘αυξήσεις φωτιά’!!! Τώρα; Μήπως όμως οι αντίστοιχες υπηρεσίες του δήμου προς τους δημότες είναι σε εξίσου υψηλό επίπεδο και δεν το πήραμε χαμπάρι;

 2.Η κλιματική αλλαγή σαφώς και έχει αρνητική επίδραση όσον αφορά την ποιότητα αλλά και την ποσότητα του νερού στην ευρύτερη περιοχή και σε όλο τον κόσμο.Αλλά που’κατοικοεδρεύει’ σήμερα η ευαισθησία του δημάρχου, όταν αντιπολιτευόμενος ‘ανέκραζε’:..δεν συζητάω για την ανάγκη νέας γεώτρησης, πρόταση που έχουμε καταθέσει από το 2014 και ακόμα είναι στην σκέψη οι διοικούντες!Μήπως να το πάμε πιο γρήγορα τι περιμένουμε’;(αφορούσε τη γεώτρηση στην Τραχειά). Από το 2019 εσείς τι κάνατε ως δήμαρχος πλέον;

Μήπως προβλέψατε για κάποια μελέτη ανόρυξης γεώτρησης όπου επιβάλλεται,για να προλάβετε αυτά τα οποία προειδοποιούσατε; Για να μην γελιόμαστε στα περισσότερα διαμερίσματα του δήμου,αν όχι σε όλα,οι κάτοικοι πίνουν εμφιαλωμένα νερά.Είναι γνωστό εξ άλλου ,σε όλους, το πρόβλημα που είχε ανακύψει προ 2ετίας στο Λυγουριό, όπου οι κάτοικοι έτρεχαν στα νοσοκομεία από τη γαστρεντερίτιδα που έπαθαν,από την πόση του νερού. Φθάνουμε σε ένα άκρως σοβαρό θέμα σήμερα. Η Αρχαία Επίδαυρος έρχεται αντιμέτωπη με την υφαλμύρωση της υδρευτικής της γεώτρησης στο νερό. 

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΕΠ κ.Παύλου απαντώντας σε ερωτήσεις δημοτικών συμβούλων και κατοίκων,’βαριεστημένα’,θα έλεγα,γιατι ίσως δεν τον καταλαβαίνουμε,απαντά ότι: ‘ποσότητα έχουμε, ποιότητα δεν έχουμε’! Βεβαίως ποσότητα έχουμε, τόση θάλασσα ‘καραδοκεί’ να διεισδύσει μέσα στη γεώτρηση!Στο και 5’ λοιπόν και χωρίς να έχουμε όλοι μας ενημερωθεί,χωρίς να έχουμε ούτε μια ενυπόγραφη και γραπτή έκθεση από κάποιον ειδικό, χωρίς να έχουμε την έντυπη εικόνα των αναλύσεων του νερού, χωρίς να έχουν γίνει δειγματοληψίες από επαρκή αριθμό διάσπαρτων σημείων του δικτύου,έρχεται ως τετελεσμένο και μοναδικό μέτρο αντιμετώπισης του προβλήματος,η αφαλάτωση. 

Μονόδρομος απ’ ότι διαφαίνεται, με τα φίλτρα αντίστροφής όσμωσης, με κόστος 150.000€.Φυσικά το κόστος θα μετακυληθεί στους κατοίκους της Αρχαίας Επιδαύρου. Για την ταμπακιέρα βέβαια τίποτα,γιατί εκτός των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που θα προκύψουν από την υπολειμματικότητα της αφαλάτωσης(που θα διοχετεύονται όλα αυτά τα υλικά?),θα υπάρξει και κόστος από την ηλεκτρική ενέργεια που θα καταναλώνεται,για να γίνει η αφαλάτωση. Το κόστος αυτό θα προστεθεί στο 1.300.000€ που χρωστάει η ΔΕΥΑΕΠ στην ΔΕΗ! Τι μας έλεγε στις 27/7/2017 ο κος Χρόνης για την ΔΕΥΑΕΠ όσον ήταν στην αντιπολίτευση:’πραγματικά ποιος φταίει που έφτασαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές για την ΔΕΗ στην επιχείρηση 316.000€;Ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο για ακόμα μια φορά;Μα φυσικά οι συνεπείς πολίτες!’ Σήμερα άραγε ποιοι θα πληρώσουν; 

3.Ας ρίξουμε μία ματιά στην διαφάνεια, αξιοκρατία,ισονομία.Ο νόμος δίνει το δικαίωμα στον εκάστοτε δήμαρχο να προχωρά σε απευθείας αναθέσεις μέχρι ένα ποσό. Στον δήμο Επιδάυρου παρατηρείται το φαινόμενο των απευθείας αναθέσεων να γίνεται συστηματικά και στα ίδια άτομα.Νόμιμο ναι,ΗΘΙΚΟ όμως όχι, καθώς οι αναθέσεις γίνονται σε υποψηφίους και συγγενικά πρόσωπα αυτών,που πρόσκεινται στον συνδυασμό του κυρίου δημάρχου π.χ. προσλήψεις που γίνονται όπως ει(δικών) συμβούλων, τρίμηνες συμβάσεις στην πυρασφάλεια καθώς και πεντάμηνες συμβάσεις υδρονομέων.

Τελευταίο παράδειγμα η πρόσληψη υδρονομέα στην Δήμαινα, όπου ένας οικογενειάρχης με δύο παιδιά υπηρετούσε επί 14 συναπτά έτη στη θέση αυτή με οκτάμηνη σύμβαση ανά έτος. Δεν εκλέχθηκε, όπως είπε ο κύριος δήμαρχος στο τελευταίο συμβούλιο,παρότι υπήρχε το κριτήριο της εμπειρίας και η καλή γνώση του δικτύου για αυτή τη θέση.

Η πλειοψηφία της δημοτικής επιτροπής έκρινε ότι έπρεπε να προσληφθεί άλλο άτομο καθώς όπως είπε ο κύριος δήμαρχος «και αυτός πριν 14 χρόνια κάποιου άλλου τη θέση πήρε»! Σε πολιτικό επίπεδο αυτό λέγεται «ανθρωποφαγία» και όχι ΑΞΙΟΚΡΑΤΊΑ!Η κοινωνική πολιτική πάει περίπατο καθώς τύχη έχουν μόνο οι ΗΜΕΤΕΡΟΙ, διότι όποιος δεν βρίσκεται στο άρμα του δημάρχου προφανώς δεν έχει καμία τύχη, όσο και να προσπαθεί να μας πείσει για το αντίθετο. Ο κος δήμαρχος ο ίδιος αρκετές φορές στα συμβούλια μας τονίζει ότι κινείται στα όρια της ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ! Αλλο παράδειγμα για το πώς κινείται στα όρια της νομιμότητας η δημοτική αρχή είναι όταν πριν λίγες μέρες έγινε η κοπή-ξερίζωμα ενός πεύκου από το δημοτικό σχολείο της Δήμαινας από την πρόεδρο της κοινότητας χωρίς να υπάρχει καμία άδεια για την ενέργεια αυτή.Στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο ο πρόεδρος του σχολικών επιτροπών κ.ΟΨΙΜΟΥΛΗΣ δεν έδωσε απαντήσεις όσον αφορά την νομιμότητα της συγκεκριμένης ενέργειας. Μάλιστα ανέφερε το ατυχές παράδειγμα ότι” ο κος ΚΟΛΛΙΑΣ μπορεί να πήγε σχολείο στην Δήμαινα, αλλά τα παιδιά του δεν πηγαίνουν τώρα εκεί σχολείο ‘!!! Κάνουμε μια αναδρομή όταν ήταν πάλι αντιπολίτευση ο κος Χρόνης:’…στις 26 Ιουνίου 2018 το πρωί ενημερώθηκε η δημοτική μας παράταξη για την κοπή ενός δένδρου,150 χρονών,σε ρέμα στα Γιαννουλέικα’. Ιδιαίτερη ευαισθησία θα λέγαμε τότε,τώρα άραγε; 

4.Στον τομέα της ανάπτυξης θα λέγαμε ότι δυστυχώς δεν γίνεται τίποτα που θα μπορεί να ανακόψει την ‘μετανάστευση’ των νέων ανθρώπων σε μεγάλα αστικά κέντρα, καθώς υπάρχει έλλειψη υποδομών ως μέσο συγκράτησης τους. Έχουμε να δούμε αρκετά χρόνια να γίνεται κάποιο έργο.Καταρχήν είχαμε το ‘κόψιμο’ της κατασκευής κολυμβητηρίου στο Λυγουριό. Η κατασκευή του κόμβου στο (κέντρο υγείας )Λυγουριό,όπως φαίνεται δεν θα είναι λειτουργικός, για να μην αναφέρω τις απόψεις των πολιτών που κάνουν λόγο για κατασκευαστικό ‘έκτρωμα’!Η συγκεκριμένη μελέτη φυσικά έγινε από το δήμο……. 

5. Τέλος δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στην εσωστρέφεια που διακατέχει τον κ.Χρόνη και την παράταξη του,καθώς φροντίζουν ακόμα και τώρα,μετά τις εκλογές,να αναφέρονται στους συμβούλους της αντιπολίτευσης,οι οποίοι δεν μένουν μόνιμα στην Επίδαυρο.Λες και τα άτομα αυτά έχουν μόνο το δικαίωμα να ψηφίζουν αλλά να μην είναι υποψήφιοι στον τόπο τους,όπου διατηρούν σπίτια,περιουσία,είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους ως προς τον δήμο,αγαπούν τον τόπο τους και θέλουν να προσφέρουν σε αυτόν! Ας σταματήσουν λοιπόν να βλέπουν ‘εχθρούς’,και να πάψουν να μιλούν προσβλητικά για τους συναδέλφους τους!

ΚΟΛΛΙΑΣ Ηρακλής 
Δημοτικός σύμβουλος Επιδάυρου
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ