ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 29 Μαΐου 2024

Θεσμική κρίση στο Δήμο Ναυπλιέων; (Μια κριτική ανάλυση του Γιώργου Δ. Χατζόπουλου)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:52:00 π.μ. | | |
Στα τυφλά και όπου βγεί
Πλησιάζει το τέλος του Μαΐου, και ο Δήμος Ναυπλιέων συνεχίζει να μην έχει Επιτροπή Πολιτισμού και Τουρισμού, παρόλο που έχουν περάσει ήδη πέντε μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Δημοτικής Αρχής. Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, ωστόσο, δεν έχει δείξει τη δέουσα προσοχή, αφήνοντας τους πολίτες χωρίς ενημέρωση σχετικά με τις μελλοντικές ενέργειες.

Ταυτόχρονα δημιουργείται, ένα ακόμη θέμα που είναι στα όρια της προσωπικής προβολής αλλά και της προσβολής όλων των υπολοίπων.

Το τέλος του 2023 σηματοδότησε την κατάργηση του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Περιβάλλοντος Αθλητισμού και Τουρισμού (ΔΟΠΠΑΤ), γεγονός που είχε σημαντικές επιπτώσεις στην ενημέρωση και επικοινωνία με τους δημότες. Ως μέλος του ΔΣ του ΔΟΠΠΑΤ, ο κύριος στόχος μου ήταν η ενίσχυση των κοινωνικών δικτύων για άμεση επικοινωνία με τους πολίτες, ιδίως τους νέους.
Η σελίδα στο Facebook, με 6090 ακόλουθους, και η σελίδα στο Instagram, με 862 ακόλουθους, εξυπηρετούσαν την άμεση και εύκολη ενημέρωση για τις δραστηριότητες και τις εκδηλώσεις του Δήμου. Ωστόσο, με την κατάργηση του ΔΟΠΠΑΤ, η λειτουργία αυτών των κοινωνικών δικτύων πάγωσε, αφήνοντας ένα σημαντικό κενό στην ενημέρωση των πολιτών.
Αντί να συνεχίσει την ενημέρωση μέσα από τις υπάρχουσες θεσμικές σελίδες (αλλάζοντας όνομα), ο νέος Αντιδήμαρχος επέλεξε να δημιουργήσει ένα προσωπικό προφίλ με την ονομασία "Ναύπλιο, Πολιτισμός Τουρισμός", χρησιμοποιώντας ως φωτογραφία προφίλ, τη δική του φωτογραφία. Αυτό δημιουργεί την εντύπωση ότι ο πολιτισμός και ο τουρισμός στο Δήμο Ναυπλιέων είναι προσωπική υπόθεση, ενέργεια που αγγίζει τα όρια της αυτοπροβολής και υποτιμά τους πολίτες.

Ο πολιτισμός και ο τουρισμός δεν πρέπει να είναι μονοπρόσωπες υποθέσεις. Απαιτούν συνεργασία, πολυφωνία και συμμετοχή από όλες τις δημοτικές παρατάξεις και τους πολίτες. Η δημιουργία αντίστοιχων Επιτροπών είναι επιτακτική για να εξασφαλιστεί η συνέχιση της πολιτιστικής και τουριστικής ανάπτυξης του Δήμου Ναυπλιέων.

Η δημιουργία προσωπικών προφίλ και η επικέντρωση στην αυτοπροβολή δεν συμβάλλουν στην ουσιαστική ανάπτυξη του πολιτισμού και του τουρισμού. Αντιθέτως, υπονομεύουν τις θεσμικές διαδικασίες και δημιουργούν έλλειμμα ενημέρωσης και συνεργασίας. Ο Αντιδήμαρχος θα πρέπει να αναθεωρήσει την προσέγγισή του και να επικεντρωθεί στη δημιουργία των απαραίτητων Επιτροπών, προωθώντας τη συνεργασία και την πολυφωνία.

Η αξιοποίηση των κοινωνικών δικτύων που ήδη ακολουθούν πολλοί πολίτες, όπως και η διατήρηση του πλούσιου υλικού που έχει αναρτηθεί, είναι ζωτικής σημασίας για την ενημέρωση και την ενίσχυση του πολιτισμού και του τουρισμού στον Δήμο Ναυπλιέων.
 
Το μέλλον απαιτεί δράση, συνεργασία και θεσμική συνέχεια.

 Γιώργος Δ. Χατζόπουλος
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ