ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

Βουλευτής Αργολίδας Ανδρέας Πουλάς: Η πολιτική προστασία είναι ευθύνη του κράτους και όχι των πολιτών

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:35:00 μ.μ. |
Βουλευτής Αργολίδας Ανδρέας Πουλάς
Ο βουλευτής Αργολίδας, Ανδρέας Πουλάς κατά την συζήτηση των άρθρων του Νομοσχεδίου για την Ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών και την κρατική αρωγή στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλήςως Ειδικός Αγορητής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:

· Στο παρόν σχέδιο νόμου περιλαμβάνεται ως πρώτη προτεραιότητα η ανάπτυξη και επέκταση της ιδιωτικής ασφάλισης. Είναι πρωτοφανές – αν όχι παγκόσμια πρωτοτυπία- να μετατρέπεται αυτόβουλα το κράτος σε θεματοφύλακα και προαγωγό των ιδιωτικών συμφερόντων και να τους παραχωρεί οικειοθελώς τη δημόσια εξουσία της προστασίας της περιουσίας των πολιτών σε περίπτωση κινδύνου και φυσικών καταστροφών και της ευθύνης για την αποζημίωση τους.

· Με το Παρατηρητήριο για την Ιδιωτική Ασφάλισηαναθέτετε στον κρατικό μηχανισμό και σε υπηρεσιακούς παράγοντες να μεριμνήσουν για τα συμφέροντα των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών και την αύξηση του μεριδίου τους στην αγορά, πάντα εις βάρος της τσέπης του Έλληνα φορολογούμενου.

· Με την υποχρεωτική ασφάλιση των επιχειρήσεων με ετήσια ακαθάριστα έσοδα άνω των δύο εκατομμυρίων ευρώ για πυρκαγιά, πλημμύρα και σεισμό η κυβέρνηση μετακυλύει την ευθύνη της να προστατεύει την περιουσία των πολιτών στους ίδιους τους πολίτες – επιχειρηματίες, τους οποίους αναγκάζει σε ένα επιπλέον χαράτσι. Η υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση δεν συνιστά πρωτοπορία και ελληνική καινοτομία, αλλά αφαίμαξη της ήδη επιβαρυμένης μεσαίας επιχειρηματικότητας.

· Περιορίζεται η καταβολή αποζημίωσης μέσω της κρατικής αρωγής σε εκείνους τους κατ’ επάγγελμα αγρότες και 50% στους μη κατ’ επάγγελμα αγρότες που θα έχουν υποβάλει δήλωση ενιαίας ενίσχυσης στο ΟΣΔΕ και θα έχουν εκπληρώσει την υποχρέωση της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς στον ΕΛΓΑ. Μήπως στο σημείο αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη ο μεγάλος αριθμός των αγροτών που λόγω οικονομικής δυσπραγίας αδυνατούν να είναι ασφαλιστικά ενήμεροι; Είναι δίκαιο να εξαιρεθούν των αποζημιώσεων;

· Επίσης προβαίνετε σε σύσταση γενικής διεύθυνσης κρατικής αρωγής και συντονισμού (ΓΔΚΑΣ) στη Γενική Γραμματεία Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών, με τρεις επιμέρους διευθύνσεις και διεύθυνση αποκατάστασης επιπτώσεων φυσικών καταστροφών Αιγαίου και Κρήτης, ενώ συστήνετε 80 οργανικές θέσεις στη Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής και Συντονισμού.

· Όσες διευθύνσεις και να συστήσετε, εάν δεν υπάρχει προσωπικό να τις στελεχώσει, εάν δεν υπάρχουν χρήματα για την χρηματοδότηση της κρατικής αρωγής, όλα είναι εις μάτην.

· Ποιες άραγε είναι οι δράσεις της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών μέχρι σήμερα; Ποια οργανωτικά προβλήματα θα επιλύσει η διοικητική αυτή παρέμβασή σας; Θα μπορούσατε να μας ενημερώσετε με πόσα άτομα στο υπουργείο σας, περιμένετε να παραχθεί έργο;

· Εν συνεχεία περιλαμβάνετε το πυροσβεστικό σώμα, πάλι στη λογική των μικρο – διευθετήσεων. Ανακυκλώνετε τους ίδιους υπαλλήλους του πυροσβεστικού σώματος ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες, οδηγώντας τους στα φυσικά και βιολογικά τους όρια, δημιουργώντας συνθήκες επικίνδυνες για την υγεία τους και για την επιτυχία των επιχειρήσεων δασοπυρόσβεσης. Τι είδους δασοπυρόσβεση μπορεί να κάνει ένας εξαντλημένος πυροσβέστης που παλεύει με τις φωτιές 16 ώρες;

· Παράλληλα, καθιστάτε τους πυροσβέστες όμηρους καθώς χωρίς κανέναν έλεγχο μπορείτε να τους μετακινείτε για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών και μάλιστα χωρίς να τηρείτε την ιεραρχία των βαθμών σε θέσεις ανώτερες του βαθμού τους.

· Εξαιρείτε την Εύβοια από την πρόνοια που υπήρχε στο νόμο 4662/2020 για την αποφυγή μετακινήσεων πυροσβεστών από την Εύβοια προς άλλες υπηρεσίες παραβλέπονταςτα γεωγραφικά χαρακτηριστικά του νησιούεις βάρος της τσέπης των πυροσβεστών. Πρόκειται για αψυχολόγητη εξαίρεση που πρέπει να επανεξετάσετε.

· Τέλος προχωράτεστην παράταση της προθεσμίας μεταφοράς της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έως την 31.12.20024. Να σας θυμίσω ότι η βαθύτερη αιτία της μετάβασης αυτής ήταν κομματική, ιδιοτελής και καθαρά επικοινωνιακή και συγκεκριμένα η προφύλαξη της κυβέρνησης σας από το κάδρο των ευθυνών.

· Σε μία χρονική στιγμή που η πολιτική προστασία είναι κοινωνική ανάγκη, εσείς περνάτε πάλι κάτω από τον πήχη των προσδοκιών.

Δείτε το βίντεο:
 
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ