ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 22 Ιουνίου 2024

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στο Κρανίδι

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:37:00 μ.μ. | | |
Φωτιά
Τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τις μεσημεριανές ώρες της 21ης Ιουνίου 2024 στην περιοχή Μιλίντρα Κρανιδίου και λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών έφτασε μέσα σε ελάχιστο χρόνο στα πρώτα σπίτια του οικισμού.

Η σφοδρότητα των ανέμων και οι πολύ ψηλές θερμοκρασίες καθιστούσαν το έργο της κατάσβεσης εξαιρετικά δύσκολο και υπήρξε σοβαρός κίνδυνος η φωτιά να εισέλθει στην πόλη του Κρανιδίου από 4 διαφορετικά μέτωπα, γι’ αυτό και είχε ζητηθεί νωρίτερα η εκκένωση μέρους της πόλης.
Λόγω μερικής λειτουργίας του 112, την εκκένωση επέβλεψαν η Αστυνομία και άνθρωποι της Δημοτικής Αρχής.

Οι φλόγες έγλειφαν τις αυλές, τα παράθυρα και τις στέγες των σπιτιών και ήταν ορατός ο κίνδυνος να καεί το Κρανίδι.

Στο σημείο έσπευσαν επιχειρώντας για την κατάσβεση 90 πυροσβέστες, πάνω από 25 πυροσβεστικά οχήματα και αστυνομικές δυνάμεις που ρύθμιζαν την κυκλοφορία και βοήθησαν στην εκκένωση μέρους του οικισμού του Κρανιδίου.

Αργότερα επιχείρησαν 4 πυροσβεστικά ελικόπτερα και 2 πυροσβεστικά αεροπλάνα, τα οποία συνέβαλαν αποφασιστικά στον έλεγχο και στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πυρκαγιάς βρέθηκαν στο σημείο και συνεπικουρούσαν την Πυροσβεστική στην επιχείρηση της κατάσβεσης ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Γιάννης Γεωργόπουλος, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. Τσαμαδός Ιωάννης, οι Αντιδήμαρχοι Ερμιονίδας, ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ερμιονίδας κ. Βασίλης Πασιαλής, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κρανιδίου κ. Γιώργος Φασιλής και οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ερμιονίδας.
Συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης παρείχαν 2 εποχούμενα πυροσβεστικά οχήματα του Δήμου Ερμιονίδας, 6 μισθωμένες από τον Δήμο Ερμιονίδας υδροφόρες, 6 μισθωμένα από τον Δήμο Ερμιονίδας χωματουργικά μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, κάτοικοι και εθελοντές ιδιοκτήτες υδροφόρων οχημάτων και μηχανημάτων έργου.

Στο Κρανίδι μετέβησαν κατά την διάρκεια της κατάσβεσης της πυρκαγιάς ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Δημήτρης Πτωχός, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αργολίδας κ. Γιάννης Μαντζούνης και ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Αναστάσιος Γανώσης.
Με τον Δήμαρχο Ερμιονίδας επικοινώνησαν για την ενημέρωσή τους οι Βουλευτές Αργολίδας κ.κ. Ανδριανός Γιάννης, Γαβρήλος Γιώργος και Πουλάς Ανδρέας, καθώς και πολλοί Δήμαρχοι.

Λόγω της ταυτόχρονης εκδήλωσης μεγάλου αριθμού πυρκαγιών σε όλη την Ελλάδα, υπήρχε δυσκολία άμεσης συνδρομής της κατάσβεσης από τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα.

Για αυτό το λόγο ζητήθηκε από τον Δήμαρχο Ερμιονίδας η παρέμβαση υπέρ του αιτήματος της άμεσης συνδρομής των εναέριων μέσων από τον κ. Γιάννη Ανδριανό.

Χάρη στην αυτοθυσία των Πυροσβεστών, των Εθελοντών και πολλών κατοίκων του Κρανιδίου, δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές και κατορθώσαμε η φωτιά να περιοριστεί στις παρυφές του οικισμού του Κρανιδίου και στα πρώτα σπίτια.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ηρωισμού και αυταπάρνησης των Πυροσβεστών ήταν ο επιτυχής απεγκλωβισμός μια δασκάλας και ενός μαθητή από τον Δημοτικό Παιδικό Σταθμό Κρανιδίου, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες.

Την ομάδα που έσπευσε μέσα στις φλόγες, αποτελούσαν ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ναυπλίου κ. Βασίλης Γεωργόπουλος, ο Προϊστάμενος του Κλιμακίου Πυροσβεστικής Κρανιδίου κ. Γιάννης Σαράντος και ο Πυροσβέστης κ. Χρήστος Σαλογιάννης.

Επίσης ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. Τσαμαδός Ιωάννης, σε δύο περιπτώσεις αψηφώντας την σωματική του ακεραιότητα, πέρασε μέσα από τις φλόγες και απεγκλώβισε τους κατοίκους δύο σπιτιών που κινδύνευαν να καούν.
Η φωτιά έκαψε καλλιέργειες, χορτολιβαδική και δασική έκταση, δύο οικίες, τέσσερα αυτοκίνητα ενώ προξένησε ζημιές σε ορισμένες οικίες και αυλές.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τις επίγειες και εναέριες δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος, τον Διοικητή του Πυροσβεστικού Σώματος Αργολίδας κ. Παναγιώτη Παπακωνσταντίνου, τους Εθελοντές Πυροσβέστες, τους Αστυνομικούς, την Εθελοντική Ομάδα Εκπαιδευόμενων του τμήματος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης του υπό σύσταση υποσταθμού Ερμιονίδας και τους κατοίκους του Κρανιδίου, για την αυταπάρνηση και την αυτοθυσία που έδειξαν κατά την διάρκεια του επιτυχημένου έργου της κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για την δεύτερη μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώνεται στον Δήμο Ερμιονίδας μέσα σε διάρκεια τριών ημερών, μετά από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Τριανταφύλλι Ηλιοκάστρου και έφτασε μέχρι την Δάρδιζα και την Αχλαδίτσα Ερμιόνης.
Και στις δύο περιπτώσεις το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής ερευνά τα αίτια της εκδήλωσης των πυρκαγιών αυτών και αναμένουμε το πόρισμά του.

Είναι δεδομένο ότι για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τέτοιες ακραίες καταστάσεις εκτάκτου κινδύνου, απαιτείται η φυσική παρουσία καθ’ όλη την διάρκεια των φαινομένων, πολύωρες προσπάθειες και διαρκής συντονισμός.

Μια απλή παρατήρηση των γεγονότων ή μια ολιγόλεπτη επίσκεψη στο χώρο, σε καμία περίπτωση δεν συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση της κατάστασης.

Επειδή βρισκόμαστε στην αρχή ενός πολύ δύσκολου από πλευράς καιρικών συνθηκών Καλοκαιριού και προκειμένου να αποφύγουμε παρόμοιες καταστάσεις, καλούμε τους κατοίκους της Ερμιονίδας να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους και τα χωράφια τους, ειδικά αυτά που είναι κοντά σε δασικές και αστικές περιοχές.
Επίσης για κανένα λόγο δεν ανάβουμε φωτιά, τηρούμε όλους τους κανόνες της πυροπροστασίας και ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής, με την ευχή αυτή να είναι η τελευταία πυρκαγιά που εκδηλώνεται στο Δήμο μας το φετινό Καλοκαίρι.

Όσον αφορά τις αποζημιώσεις των συμπολιτών μας που υπέστησαν ζημιές από τις δύο τελευταίες πυρκαγιές, τις επόμενες μέρες θα εκδοθεί ανακοίνωση από τον Δήμο Ερμιονίδας για τον τρόπο και τα σημεία όπου θα κάνουν τις αιτήσεις τους, ώστε αυτές να διαβιβαστούν στις αρμόδιες κρατικές αρχές και να λάβουν τις αποζημιώσεις τους.

Γραφείο Δημάρχου
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ