ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024

Τι αναφέρει η Λίνα Μενδώνη για τα έργα στον αρχαιολογικό χώρο της Λέρνας στην Αργολίδα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:10:00 π.μ. | |
Οικία των κεράμων
Μέτρα προστασίας και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Λέρνας Αργολίδας (περιοχή Μύλων), λαμβάνει το Υπουργείο Πολιτισμού.

Πρόκειται για έναν σημαντικό αρχαιολογικό χώρο, που ανάγεται στα προϊστορικά χρόνια.

Το έργο της Λέρνας, έχει ήδη ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ Πελοποννήσου.

Περιλαμβάνει επεμβάσεις προστασίας και συντήρησης της ” οικίας των κεράμων ” και του οχυρωματικού περίβολου.

Το παλιό στέγαστρο της οικίας, χρήζει αποκατάστασης, ενώ, απαιτείται και βιοκλιματική μελέτη για την εξασφάλιση κατάλληλου μικροκλίματος για τη διατήρηση των πλινθοδομών της οικίας.

Επίσης, όπως τονίζει και ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού, χρειάζεται και κατασκευή συστήματος απορροής των όμβριων υδάτων.

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, δήλωσε: “Η Λέρνα, αν και δορυφορικού χαρακτήρα πόλη, στο περιβάλλον των ισχυρών μυκηναϊκών ακροπόλεων της Αργολίδας, μαρτυρά την ύπαρξη ενός προϊστορικού οικισμού που χρονολογείται στη Νεολιθική εποχή, φθάνοντας στην ακμή του στους μυκηναϊκούς ανακτορικούς χρόνους. Σύμφωνα με τον μύθο, στη Λέρνα βρισκόταν η πηγή Αμυμώνη, όπου φώλιαζε η Λερναία Ύδρα, την οποία εξολόθρευσε ο Ηρακλής. 

Η “Οικία των Κεράμων”, που χρονολογείται στην Πρωτοελλαδική περίοδο, περί το 2300-2500 π.Χ., έχει ερμηνευτεί ως ένα πρώιμο ανακτορικό διοικητικό κέντρο ή ένα κτήριο δημόσιας χρήσης. Το Υπουργείο Πολιτισμού με τις εργασίες, που υλοποιεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων, θωρακίζει τις αρχαιότητες της Λέρνας έναντι των καιρικών συνθηκών και άλλων επιβλαβών παραγόντων, με στόχο την καλύτερη δυνατή διατήρηση των σημαντικών αυτών προϊστορικών τεκμηρίων και την ένταξή τους στην πολιτιστική διαδρομή των μυκηναϊκών κέντρων της Αργολίδας¨.

Για την αντιμετώπιση της φθοράς των πλινθοδομών και των επιχρισμάτων της ” οικίας των κεράμων ”, έχουν ήδη εκπονηθεί ειδικές μελέτες, ενώ, υλοποιούνται και εργασίες συντήρησης.

Για την προστασία του οχυρωματικού περίβολου, εκπονείται μελέτη κατασκευής στεγάστρου προστασίας, ελαφριάς κατασκευής, ώστε να μην χρειάζονται εις βάθος θεμελιώσεις. Βασικό κριτήριο είναι η προστασία των πλινθόκτιστων κατασκευών απ’ τις καιρικές συνθήκες και τον ικανό αερισμό τους.

Φωτό: argolisculture.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ