ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

Πολυμήδης: Ο περίφημος γλύπτης από το Άργος

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:35:00 π.μ. | |
«Κλέοβις και Βίτων»
Ο Πολυμήδης ήταν περίφημος γλύπτης από το Άργος, που έζησε στα τέλη του 7ου και τις αρχές του 6ου π.Χ. αιώνα. Το πιο γνωστό του έργο είναι το δίδυμο κούρων «Κλέοβις και Βίτων», τους οποίους είχαν αφιερώσει οι Αργείοι στους Δελφούς και σώζονται σήμερα στο τοπικό Μουσείο. 

Το σύμπλεγμα αυτό πρέπει να δημιουργήθηκε περίπου το 580 π.Χ. Στη βάση του διακρίνεται το όνομα του Πολυμήδη. Σύγχρονοι ερευνητές θεωρούν ότι οι εικονιζόμενοι είναι οι Κάστωρ και Πολυδεύκης, καθώς ο πρώτος θεωρείτο γενάρχης των Λερναίων.
 
Οι μορφές είναι ογκώδεις και μυώδεις, με τα χέρια λυγισμένα στους αγκώνες και κλειστά σε γροθιές να αγγίζουν τους μηρούς, αποδίδοντας την ιδέα της νεανικής δύναμης. 

Η στατικότητα σπάει από την πρόταξη του αριστερού ποδιού, αλλά όχι με φυσική κίνηση, αφού οι μύες δεν είναι πραγματικά τεντωμένοι. 

Ένα παρόμοιο χάλκινο άγαλμα που βρέθηκε στο Ηραίο του Άργους δείχνει ότι η τεχνοτροπία του Πολυμήδη ήταν χαρακτηριστική στην αργειακή γλυπτική του 6ου π.Χ. αιώνα και την ακολούθησαν αργότερα οι Αγελάδας και Πολύκλειτος, οι εμβληματικοί Αργείοι γλύπτες της κλασικής εποχής.

Γιώργος Στείτης
Καθηγητής Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ