V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Κυριακή 2 Ιουνίου 2024

Νικόστρατος: Ο στρατηγός από το Άργος που ήταν γνωστός ως δεύτερος Ηρακλής

Νικόστρατος ο Αργείος
Ο Νικόστρατος ο Αργείος καταγόταν από μια από τις πιο αρχοντικές και ιστορικές οικογένειες του ‘Άργους. Είχε πολεμήσει στη μάχη του Κρώμνου, μιας περιοχής κοντά στη Μεγαλόπολη της Αρκαδίας, στο ύψος των σύγχρονων Παραδεισίων. 

Εκεί, το 364 π.Χ., οι Αρκάδες νίκησαν τους Σπαρτιάτες, οι οποίοι πολεμούσαν υπό τον Αρχίδαμο τον Γ’. Ο Αρχίδαμος είχε προσπαθήσει, όπως αναφέρει ο Πλούταρχος, να τον δελεάσει, προσφέροντάς του χρήματα και όποια γυναίκα ήθελε. Αλλά ο Νικόστρατος αρνήθηκε πεισματικά, διότι ο Αρχίδαμος κόμπαζε ότι ήταν απόγονος του Ηρακλή.
 
Στη συνέχεια υπηρέτησε ως μισθοφόρος στον περσικό στρατό και έλαβε μέρος στην εκστρατεία των Περσών εναντίον της Αιγύπτου (351 π.Χ.). Σε αυτήν ο Αρταξέρξης Γ' ο Ώχος, αφού συγκέντρωσε ένα τεράστιο στράτευμα, κινήθηκε εναντίον του Νεκτανεβώ. Ο Αιγύπτιος βασιλιάς ομοίως στήριζε την άμυνά του σε δύναμη Ελλήνων μισθοφόρων, υπό τον Αθηναίο Διόφαντο και τους Σπαρτιάτες Λάμιο και Γάστρωνα. Τελικά, ο Αρταξέρξης ηττήθηκε και ο Νικόστρατος τον ακολούθησε στην Περσία, όπου κάλεσε και τον γιό του.
 
Ο Αρταξέρξης επανήλθε εναντίον της Αιγύπτου το φθινόπωρο του 343 π.Χ., επικεφαλής ενός στρατού 330.000 Ασιατών και 14.000 μισθοφόρων, πολλούς από τους οποίους του είχαν στείλει ελληνικές πόλεις, ιδίως η Θήβα και το Άργος. Στο δεύτερο τμήμα του στρατού του αρχηγοί τοποθετήθηκαν ο Αργείος Νικόστρατος και ο Πέρσης Αρισταζάνης. 

Το τμήμα αυτό, υπό την ηγεσία του Νικόστρατου, κατόρθωσε να περάσει στα νώτα των αιγυπτιακών δυνάμεων, αναγκάζοντας τον Αιγύπτιο μονάρχη να υποχωρήσει με κατεύθυνση τη Μέμφιδα. Ακολούθως μια προς μια οι αιγυπτιακές πόλεις έπεσαν σε περσικά χέρια. 

Ο Νεκτανεβώ, κρίνοντας άσκοπη περαιτέρω αντίσταση, αποσύρθηκε νότια στη Νουβία. Έτσι, η γενναιότητα και η ικανότητα του Νικόστρατου έβαλαν τέλος στην τελευταία γηγενή αιγυπτιακή δυναστεία.

Ο Νικόστρατος διέθετε θηριώδη σωματική διάπλαση, σύμφωνα με τις πηγές, και στη μάχη του άρεσε να μιμείται τον Ηρακλή. Ο πολεμικός εξοπλισμός του ήταν αντίστοιχος με εκείνον του Ηρακλή και, κατά το θρύλο, η πανοπλία του έφερε παραστάσεις του Ηρακλή. Του άρεσε να λέει ότι είναι ο δεύτερος Ηρακλής. Κάποτε είχε αρρωστήσει σοβαρά και τον θεράπευσε ο διάσημος ιατρός Μενεκράτης ο Συρακόσιος, στον οποίο ο Νικόστρατος πήγαινε ντυμένος σαν τον Ηρακλή (πηγή: Βάτων ο Σινωπεύς).

Γιώργος Στείρης
Καθηγητής Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ