V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ

Σελίδες

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024

Σε «κόκκινο» συναγερμό η Πυροσβεστική ενόψει του επερχόμενου καύσωνα

Φωτιά
Σε «κόκκινο» συναγερμό βρίσκεται η Πυροσβεστική ενόψει του ακραίου καύσωνα που, όπως φαίνεται, θα βιώσουμε το φετινό καλοκαίρι.

«Οι μάχες κερδίζονται όταν οι δυνάμεις είναι συντεταγμένες»

«Από το πρωί έχουμε 4 πυρκαγιές που μας απασχόλησαν αρκετά, αλλά και άλλες λιγότερο», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης.
«Οι 4 πυρκαγιές είναι η μία στο Σέιχ Σου, η οποία έχει ελεγχθεί, υπάρχει πυρκαγιά στο Καλέντζι Κορινθίας που επίσης ελέγχθηκε, στο Βαθύ της Σάμου όπου εκδηλώθηκε σε δύσβατο σημείο και οι δυνάμεις έσπευσαν άμεσα, χρειάστηκε και η συνδρομή ενός ελικοπτέρου για την αεροπυρόσβεση, ελέγχθηκε και αυτή η πυρκαγιά και στην Ελευσίνα κοντά στα διόδια, που και αυτή η πυρκαγιά έχει ελεγχθεί».

«Τα αίτια διερευνώνται, ήδη έχουμε πληροφορίες ότι στην πυρκαγιά που είχαμε στη Θεσσαλονίκη υπάρχει μία προσαγωγή, θα εξεταστεί το θέμα από το ανακριτικό της υπηρεσίας μας προκειμένου να έχουμε και αποτελέσματα», συμπληρώνει.

Όπως λέει ο ίδιος:

«Οι μάχες κερδίζονται όταν οι δυνάμεις είναι συντεταγμένες. Οι συνεργασίες με συναρμόδια υπουργεία και φορείς, η κατανομή των ρόλων σύμφωνα με το επικαιροποιημένο σχέδιο, η χρήση της διαθέσιμης τεχνολογίας αλλά και οι συνεκπαιδεύσεις στο θρανίο και οι ασκήσεις στο πεδίο, είναι μερικά από τα προπαρασκευαστικά στοιχεία που οδήγησαν στην εφαρμογή του νέου δόγματος του πυροσβεστικού σώματος. Κάθε πυρκαγιά είναι και μία διαφορετική, πραγματική μάχη με πολλαπλούς κινδύνους. Όσον αφορά την πρόληψη, έχουν ενημερωθεί όλοι οι συναρμόδιοι φορείς, θα πραγματοποιηθούν συσκέψεις».

«Φέτος, οι πυρκαγιές τον Ιούνιο είναι διπλάσιες. Τα εναέρια μέσα θα είναι περίπου ίδια στον αριθμό όπως και πέρυσι. Έχουμε τονίσει πολλές φορές ότι τα εναέρια μέσα δεν σβήνουν τις πυρκαγιές, είναι ένα ακόμη μέσο για την αντιμετώπισή τους. Οι πυρκαγιές σβήνουν από τις επίγειες δυνάμεις. Βεβαίως και είναι σημαντική η συμβολή τους, έχουν τη δυνατότητα της άμεσης μετάβασης στο πεδίο και τη μείωση του πυροθερμικού φορτίου έτσι ώστε να μπορέσουν οι πυροσβέστες να αντιμετωπίσουν την πυρκαγιά», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής,

«Δύσκολες ημέρες, θα χρειαστεί προσοχή»

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Παπαβασιλείου, δρ. μετεωρολογίας και ερευνητής στο Εθνικό Αστεροσκοπείο, επισημαίνει ότι ερχόμενη εβδομάδα, που θα είναι εβδομάδα καύσωνα, είναι κρίσιμη σχετικά με τις πυρκαγιές.

«Η καύσιμη ύλη είναι ήδη διαθέσιμη. Ακόμα και πριν φτάσουμε στην ερχόμενη εβδομάδα, έχουμε μπροστά μας ένα Σαββατοκύριακο που, τοπικά, θα έχουμε υψηλό κίνδυνο. Την επόμενη εβδομάδα αναμένουμε σημαντική επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών, κυρίως λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας, η οποία θα συνοδευτεί και από αρκετά ξηρή ατμόσφαιρα, κάτι που διαμορφώνει ένα επικίνδυνο πυρομετεωρολογικό περιβάλλον».

«Από την Κυριακή, που θα αρχίσει η σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας, που θα γίνει πιο αισθητή από την Τρίτη και μετά που θα ξεπεράσουμε τους 40 βαθμούς Κελσίου, μέχρι και την Παρασκευή, είναι δύσκολες ημέρες. Θα χρειαστεί ιδιαίτερη προσοχή», συμπληρώνει.

Όπως λέει ο ίδιος για τον καιρό της επόμενης εβδομάδας:
«Θα έχουμε πολύ ασθενείς ανέμους και πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με ξηρή ατμόσφαιρα. Αυτό, δε συνεπάγεται ότι ο κίνδυνος είναι χαμηλός. Ακόμα και αυτές οι συνθήκες μπορούν να διαμορφώσουν ένα περιβάλλον ώστε οι πυρκαγιές αυτές να μπορούν να δημιουργήσουν τον δικό του καιρό και να καταστούν αυτοκαθοδηγούμενες».

Πηγη:megatv.com
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ