ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

Και το νερό... νεράκι για την Ερμιονίδα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:24:00 π.μ. | | |
Ύδωρ
Ένα ακόμη καλοκαίρι που φαίνεται πως θα είναι το θερμότερο του αιώνα που διανύουμε ,μας δείχνει ήδη τα ‘’δόντια του’’. Η μαρτυρική Ερμιονίδα για μιά ακόμη φορά θα υποφέρει εκτός των άλλων και από την λειψυδρία, τις συχνές βλάβες (και όχι όλες βλάβες) πολύωρες και κάποιες πολυήμερες διακοπές υδροδότησης στην περιοχή (ο αστικός ιστός ανέπαφος ,,,οι ‘’ξένοι’’ που σημειωτέον είναι περισσότεροι να κάνουν τα κουμάντα τους. 

Ολοι βλέπουν και ξέρουν το πρόβλημα και κάποιοι περιμένουν το νερό του Ανάβαλου και κάποιοι άλλοι ΄΄σκάβουν πιό βαθειά. Ομως ούτε ο ανάβαλος ,που θα φέρει ‘αρδευτικό’’ και όχι πόσιμο νερό που θα πρέπει να καλύψει και τις νέες επενδύσεις δισεκατομμυρίων ( υδατοβόρα γηπεδα γκόλφ, κήπους και πάρκα ξενοδοχείων κ.α) μοιάζει να σώζει την κατάσταση.

Το πόσιμο νερό ελάχιστο και αυτό του δικτύου της ΔΕΥΕΡ , συνήθως επιεικώς ‘’απαράδεκτο.Πριν κάποια χρόνια είχε ακουστεί ότι η λύση ήταν η αφαλάτωση του γλυού νερού που υπάρχει στις γεωτρήσεις ,μια λύση που αν εφαρμοζόταν μακροπροθεσμα θα ‘’εξαφάνιζε ‘’ ίσως και μεσοπρόθεσμα τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής.

Η μόνη λύση που προκρίνεται και μάλιστα ‘’εξα ανάγκης’’ είναι η αφαλάτωση του θαλάσσινού Νερού ,μιά διαδικασία ενεργοβόρα,κοστπβ’πρα, πολύπλοκη αλλά παραλληλα δοκιμασμένη και παραγωγική . Υπάρχουν διάφοροι τρόποι και μέθοδοι αφαλάτωσης, όμως η πλέον διαδεδομένη είναι η μέθοδος της αντίστροφης όσμωσης (RO) με την χρήση ειδικών μεμβρανών ,μιά επιλογή που λόγω της εξάπλωσης της το κόστος της συνεχώς μειώνεται.

Δύο είναι τα βασικά προβλήματα της αφαλάτωσης , το πρώτο είναι η μεγαλή ποσότητα λειτουργικής ενέργειας που απαιτείται και ένα δεύτερο, η διαχείριση της Αλμης που παράγεται από την αφαλάτωση .
Ενδεικτικά παρουσιάζονται δύο καινοτόμες λύσεις ( και οι δύο με βάση την χρηση ΑΠΕ)

1. ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΑΠΕ

To Σύστημα HELIOTUBE

Mέσω καινοτόμου συστήματος εκμετάλλευσης της Ηλιακής ενέργειας ( STP) τεχνολογίας ΗΕLIOTUBE. Η τεχνολογία HELIOtube® της HELIOVIS χρησιμοποιεί ανακυκλώσιμους φουσκωτούς σωλήνες και μεμβράνες καθρέφτη για τη συλλογή και τη συγκέντρωση του ηλιακού φωτός και για την παροχή καθαρής θερμότητας βιομηχανικής διεργασίας από 90°C έως 400°. H παραγόμενη ενέργεια παρέχει σημαντικά πλεονεκτήματα κόστους στην κατασκευή, τη υλικοτεχνική υποστήριξη, την εγκατάσταση, τον καθαρισμό, τη συντήρηση και τη χρήση της ενεργειας για την παραγωγή γλυκού νερού σε σύγκριση με τις συμβατικές παραβολικο΄τς καθρλεφτεςλ λη τα ανρτίστοιχα ηλιακά συμβατικά πάνελ. Ηδη τέτοιες εγκαταστάσεις λειτουργούν στην Ατστρία, την Ισπανίς και ετοιμάζεται ‘’πυλωτική’’ στην έρημο του Ομάν ,για την υποστήριξη μονάδας αφαλάτωσης νερού γούρνες που χρησιμοποιούν λυγισμένους γυάλινους καθρέφτες.

2. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΛΜΗΣ


Το σύστηµα SOL-BRINE είναι µία καινοτόµο προσέγγιση επεξεργασίας και αξιοποίησης της παραγόµενης άλµης από µονάδες αφαλάτωσης, µε χρήση ανανεώσιµων πηγών ενέργειας (ηλιακής ενέργειας) μεµηδενικά υγρά απόβλητα (Zero Liquid Discharge).Το όλο σύστηµα σχεδιάστηκε, κατασκευάστηκε και εγκαταστάθηκε από την οµάδα εργασίας της Μονάδας Περιβαλλοντικής Επιστήµης & Τεχνολογίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (www.uest.gr) µε γνώµονα και βασική παράµετρο σχεδιασµού τη µεγιστοποίηση της περιβαλλοντικής του επίδοσης, ενσωµατώνοντας µία σειρά από καινοτοµίες, οι οποίες µεταξύ άλλων περιλαµβάνουν: 

(α) Εξάτµιση υπό κενό µε παράλληλη ανάκτηση ενέργειας,

(β) Χρήση πολλαπλών βαθµίδων,

 (γ) Ενεργειακή αυτονοµία µε χρήση ανανεώσιµων πηγών ενέργειας (ηλιακή ενέργεια).

Το σύστηµα SOLBRINE αποτελείται από το σύστηµα επεξεργασίας της άλµης που περιλαµβάνει τον εξατµιστήρα, τον κρυσταλλωτήρα και τον ξηραντήρα και τροφοδοτείται εξολοκλήρου από ανανεώσιµες πηγές ενέργειας και συγκεκριµένα από ηλιακή ενέργεια. 

Τα συστήµατα δέσµευσης της ηλιακής ενέργειας που χρησιµοποιούνται είναι θερµικοί συλλέκτες κενού και φωτοβολταϊκά, όμως μπορεί χωρίς προβλημα να χρησιμοποIηθεί και η ενεργειακή μονάδα της ΗΕLIOVIS.

Λύσεις υπάρχουν, θέληση υπάρχει?

Με εκτίμηση

Γιάννης Ξυναριανός
Ταξίαρχος ΕΛ.ΑΣ ε.α 
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ