Η εγκύκλιο αξιοποιώντας το νόμο ν. 4808/2021 δίνει τη δυνατότητα της «ευέλικτης προσέλευσης» του εργαζόμενου μέχρι 120 λεπτά.Δηλαδή ο εργοδότης μπορεί να μεταβάλλει καθημερινά την έναρξη και τη λήξη του ωραρίου εργασίας σε ένα εύρος 4 ωρών, χωρίς καν να θεωρείται καταχρηστική η συνεχής αλλαγή ωραρίου!Για παράδειγμα: Εργαζόμενος με ωράριο 08.00 - 16.00 αναγκάζεται να δουλεύει έως τις 18.00. Αν η κάρτα ενεργοποιείται με υπόδειξη του εργοδότη κάθε μέρα στις 10.00, τότε μπορεί «νόμιμα» να κάθεται έως τις 18.00.
Στην περίπτωση που γίνει έλεγχος στο διάστημα 08.00 - 10.00 ο εργοδότης εύκολα μπορεί να ισχυριστεί πως ο εργαζόμενος μόλις προσήλθε στην εργασία του καθώς βρίσκεται εντός του διαστήματος «ευέλικτης προσέλευσης» και να «χτυπήσει» την κάρτα, δυνατότητα που πλέον υπάρχει ακόμα και για λίγα δευτερόλεπτα, παίρνοντας ταυτόχρονα υπόψη ότι το ΣΕΠΕ δεν έχει ούτε τα εργαλεία ούτε το προσωπικό για να τους ελέγξει.
Άλλωστε φρόντισαν να διευκρινίσουν ότι το «χτύπημα της κάρτας» αποτελεί ευθύνη του εργαζόμενου και όχι του εργοδότη! Το «κερασάκι στην τούρτα» είναι ότι οι εργοδότες θα μπορούν δηλώσουν τα ωράρια ακόμα και ένα μήνα μετά από τη πραγματοποίηση τους και υπάρχει η πρόβλεψη, ότι για «μέχρι 3 μονά χτυπήματα τον μήνα ανά εργαζόμενο» δεν θα επιβάλλεται πρόστιμο, αλλά θα γίνεται σύσταση. Μάλιστα η φαντασία τους ξεπέρασε τα όρια, εφόσον θα μπορούν να βαφτίζουν «διευθυντή» έναν εργαζόμενο ώστε να απαλλάσσεται πλήρως ακόμα και από το ωράριο και το χτύπημα της κάρτας.
Η δυνατότητα αυτή δίνεται στους εργοδότες και για τους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης, και για τους εργαζόμενους που δουλεύουν μέσω εργολάβων, δηλαδή για την κατηγορία εργαζομένων που πλήττεται σε τεράστιο βαθμό από την υποδηλωμένη εργασία.
Ακόμα πιο κουβαρντάς προς τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανίων (ΣΕΒ) γίνεται το Υπουργείο Εργασίας χωρίς να κρατάει πλέον ούτε τα προσχήματα.
Ξέθαψαν προεδρικό διάταγμα του 1932 για να βγάλουν έξω από το ωράριο εργασίας το διάλλειμα και την προετοιμασία των εργαζομένων πριν και μετά τη βάρδια στους Βιομηχανικούς χώρους δουλειάς. Δηλαδή μέχρι και (1½) μιάμιση ώρα απλήρωτη! Γνωστή απαίτηση των Βιομηχάνων όπου είχε καταθέσει και γραπτώς το συγκεκριμένο αίτημα στο Υπουργείο Εργασίας. Πρακτικά τι λένε στους εργοδότες; Ότι θα μας βάζουν να δουλεύουμε 11 ώρες και θα μας πληρώνουν για τις 8! ΝΑ ΤΟ ΞΕΧΑΣΟΥΝ!
Αυτή είναι η «μεγάλη ανακάλυψη» της κυβέρνησης για την ψηφιακή κάρτα που θα έλυνε το πρόβλημα της αδήλωτης εργασίας και μάλιστα χρηματοδοτείται ως πρόγραμμα και από το περιβόητο Ταμείο Ανάκαμψης, δηλαδή αποτελεί προαπαιτούμενο μέτρο για να ρέει το ζεστό χρήμα στους μεγαλοεργοδότες.
Δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από την πλέον νόμιμη κλεψιά του ιδρώτα των εργαζομένων , της κατάργησης του 8ωρου και σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας με σκοπό να μεγαλώσουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων! Θέλουν να δουλεύουμε περισσότερο και να πληρωνόμαστε λιγότερο.
Αυτά είναι τα θετικά του νόμου που υπερασπιζόταν η θλιβερή ηγεσία της ΓΣΕΕ και τα στηρίγματά της, όπως μεταξύ άλλων και τα Εργατικά Κέντρα Αργολίδας και Ναυπλίου, πουυπονόμευσαν τον αγώνα και την απεργία των συνδικάτων το 2021!
Τα σωματεία συνολικά το εργατικό κίνημα έχουμε αποδείξει με τους εμβληματικούς αγώνες μας ότι ο νόμος Χατζηδάκη μπορεί
Η απαράδεκτη εγκύκλιος της κυβέρνησης θα πάρει αγωνιστική απάντησηκαι θα γίνει κουρελόχαρτο από τους εργαζόμενους μέσα στους χώρους δουλειάς.
Οργανωμένα με το Συνδικάτο μας και σε συντονισμό με τους συναδέλφους άλλων κλάδων, θα βάλουμε φρένο στην ΑΠΛΗΡΩΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ!