ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 27 Ιουλίου 2024

81 χρόνια από τη μάχη του Φεστούτσου στον Κοσμά Αρκαδίας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:13:00 π.μ. | |
Παραδοσιακό χωριό
Την Κυριακή 28/7/2024 θα πραγματοποιηθεί η 81η Επέτειος της Μάχης του Φεστούτσου στον Κοσμά κατά των Ιταλών(27/7/1943). 

Θα τελεσθεί Δοξολογία στις 11:00 π.μ. στον Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων και έπειτα στη θέση «Σταυρός» όπου είναι το Μνημείο, θα τελεσθεί Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων.

Κοσμάς - Το Χωριό


Ένα από τα ομορφότερα ορεινά χωριά της Ελλάδας και από τα πιο γνωστά και δημοφιλή χωριά του Πάρνωνα. Ο ταξιδιώτης θα το συναντήσει στη διαδρομή που συνδέει την Αρκαδία με τη Λακωνία, το Λεωνίδιο με το Γεράκι, τη Μονεμβασία και τη Σπάρτη.

Βρίσκεται αμφιθεατρικά κτισμένο με τη πλατεία του χωριού σε υψόμετρο 1150μ, να αγναντεύει τα πανέμορφα ελατοδάση που σκεπάζουν τις πλαγιές του βουνού, με θέα που ξεπερνάει τις απέραντες κορυφογραμμές και διατρέχει το Αιγαίο, από τις Σπέτσες έως και τη Μήλο.

Με πετρόχτιστα διώροφα σπιτάκια τριγυρισμένα από έλατα, καρυδιές και καστανιές και μία από τις γοητευτικότερες πλακόστρωτες πλατείες με πυκνόφυτα δροσερά πλατάνια και την επιβλητική πέτρινη εκκλησία των Αγίων Αναργύρων (του 1884). Δύσκολο σήμερα για τον επισκέπτη να φανταστεί το χωριό κατεστραμένο από τους Γερμανούς που το πυρπόλησαν στις 29/1/1944. Σα μόνη ανάμνηση στέκει επάνω στη πλατεία το ηρώο καθώς και το μνημείο του Φεστούτσου στην είσοδο του χωριού στη θέση της ομώνυμης μάχης μεταξύ κοσμιτών ανταρτών και του ιταλικού κατοχικού στρατού.

Τα σοκάκια θα σας φέρουν σε γειτονιές με κτίσματα θαυμαστής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, παλιά δε μονοπάτια θα σας οδηγήσουν σε διαδρομές ανάμεσα από πολλά έλατα, πουρνάρια και καστανιές, αγριολούλουδα και αρωματικά φυτά, σε πηγές με κρυστάλλινα νερά, σε παλιά εκκλησάκια ορισμένα με σπάνια έργα τέχνης, στο εκκλησάκι του προφήτη Ηλία στη κορυφή του βουνού που λούζεται από το φως του ήλιου και της σελήνης, στο ρέμα του Αη-Γιάννη βαθιά μέσα στο καστανεώνα.


ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ