ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Κυριακή 7 Ιουλίου 2024

Σύλλογος Γονέων Καλλιτεχνικού Σχολείου Αργολίδας: Απαιτούμε ένα σύγχρονο και δημόσιο καλλιτεχνικό σχολείο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:11:00 π.μ. | |
Σύλλογος Γονέων Καλλιτεχνικού Σχολείου Αργολίδας
Πολύ συζήτηση διεξάγεται τις τελευταίες ημέρες για το θέμα της στέγασης της Α’ Λυκειακής τάξης του Καλλιτεχνικού Σχολείου όπου μάθαμε πολλά και ενδιαφέροντα τα οποία δεν γνωρίζαμε έως και σήμερα.

Το πρώτο που μάθαμε ήταν ότι η υπ΄ αριθμ 136/2024 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Άγους Μυκηνών σύμφωνα με την οποία ιδρύεται η Α΄ Λυκειακή τάξη του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Αργολίδας ακυρώθηκε και δεν ισχύει. Και φυσικά για να ακυρωθεί προφανώς έπασχε από παρατυπίες. Όμως η ακυρότητα αυτή έχει και ουσιαστικές συνέπειες. Και η πρώτη και βασικότερη είναι ότι το Υπουργείο Παιδείας δεν μπορεί να προχωρήσει στην έκδοση Υπουργικής Απόφασης περί ίδρυσης της Α΄Λυκειακής τάξης στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αργολίδας χωρίς σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Συγχαρητήρια λοιπόν στην Δημοτική Αρχή για τις ενέργειες της και τον εμπαιγμό μαθητών, καθηγητών και γονέων για την κατάσταση αυτή που δημιούργησαν.

Το δεύτερο που μάθαμε είναι ότι το Καλλιτεχνικό και το Μουσικό Σχολείο συστεγάζονται όπως μας «πληροφορεί» η Αντιδήμαρχος του Δήμου Άργους Μυκηνών. Το σχολείο μας λειτουργεί από την πρώτη σχολική ημέρα σε ανεξάρτητο κτίριο από αυτό του Μουσικού Σχολείου στην Προσύμνη και δεν συστεγάστηκαν ποτέ οι δυο αυτές σχολικές δομές. Πως είναι δυνατόν να ακούμε από αρμόδια χείλη τέτοιες ανακρίβειες και να μην χαμογελάσουμε δηκτικά για την συνειδητή προσπάθεια παραπληροφόρησης των συμπολιτών μας για το μεγάλο θέμα της στέγασης του σχολείου μας.

Το τρίτο που μάθαμε ήταν ότι οι καθηγητές είναι φυγόπονοι και δεν θέλουν να πηγαινοέρχονται σε σχολικές δομές που απέχουν 19 χιλιόμετρα μεταξύ τους. Όμως η ουσία του προβλήματος δεν ανάγεται στην «φυγοπονία» των εκπαιδευτικών αλλά στην αντικειμενική αδυναμία τους να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες των μετακινήσεων από το ένα χωριό στο άλλο. Δεδομένου ότι οι καθηγητές των καλλιτεχνικών κατευθύνσεων είναι, ως επί το πλείστον, ωρομίσθιοι με πενιχρές αποδοχές (6 ευρώ ανά ώρα) αναρωτιέται κανείς πως είναι δυνατόν να απαιτηθεί από ένα εκπαιδευτικό να υποστεί ένα επιπλέον και καθόλου ευκαταφρόνητο έξοδο μετακινήσεων από τη μια μονάδα στην άλλη στα πλαίσια μιας συνηθισμένης σχολικής ημέρας. Είναι προφανές λοιπόν ότι οι καθηγητές των κατευθύνσεων δεν θα προτιμήσουν το σχολείο μας εφόσον θα πρέπει να μετακινούνται από το ένα κτίριο στο άλλο με ίδια μέσα αφού δεν υπάρχει, ούτε καν, τακτική και μόνιμη συγκοινωνία μεταξύ των δυο χωριών.Υπό αυτές τις συνθήκες είναι σίγουρο ότι οι διασπαστικές επιλογές του Δήμου Άργους Μυκηνών θα οδηγήσουν το Καλλιτεχνικό Σχολείο με μαθηματική ακρίβεια στην απαξίωση και τελικά στην κατάργηση.

Το τελευταίο και κυριότερο που μάθαμε είναι ότι η λειτουργία των σχολείων ειδικού σκοπού της Αργολίδας (Καλλιτεχνικό και Μουσικό) στηρίζεται στις χορηγίες των ομογενών. Και φυσικά γνωρίζουμε ότι οι ομογενείς της Προσύμνης συνδράμουν με καλή θέληση και ιδιαίτερη χαρά το σχολείο μας και τους αριστεύσαντες μαθητές κάθε τάξης και δημόσια τους ευχαριστούμε για αυτό, όμως ακόμα και οι ίδιοι οι ομογενείς γνωρίζουν ότι το Καλλιτεχνικό Σχολείο Αργολίδας είναι ένα ΔΗΜΟΣΙΟ σχολείο και δεν πρόκειται ποτέ να επωμιστούν το οικονομικό βάρος λειτουργίας του. Δεν είναι ούτε πολιτικά ορθό ούτε κοινωνικά αποδεκτό οι, μέχρι πριν λίγους μήνες, διοικούντες τον Δήμο να υπαινίσσονται ότι οι ομογενείς θα βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να καλύπτουν συνεχώς ανεπάρκειες, εφόσον και η προηγούμενη Δημοτική Αρχή δεν έπραξε τίποτε για την επίλυση του στεγαστικού ζητήματος του σχολείου μας παρά τις συνεχείς και επανειλημμένες παρεμβάσεις μας.

Εμείς οι γονείς και οι κηδεμόνες του Καλλιτεχνικού Σχολείου Αργολίδας είμαστε αντίθετοι σε κάθε μικροπολιτική εκμετάλλευση του στεγαστικού μας ζητήματος και :

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ένα σύγχρονο και δημόσιο καλλιτεχνικό σχολείο, ένα σχολείο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των καιρών μας και να παρέχει ουσιαστική γνώση στους μαθητές αλλά και να αναπτύσσει τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες.

ΖΗΤΑΜΕ από το Δήμο Άργους Μυκηνών και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας να προχωρήσουν άμεσα στην ίδρυση της Α΄ Λυκειακής Τάξης

ΘΕΛΟΥΜΕ ενιαίο και αδιαίρετο σχολείο για όλους τους μαθητές του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Αργολίδας.

Το δικαίωμα των παιδιών μας για δημοκρατική και δημόσια παιδεία δεν είναι αντικείμενο μικροπαραταξιακών και ψηφοθηρικών διενέξεων αλλά συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα όλων των μαθητών.




ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ