ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024

Εξελίξεις στο Ναύπλιο: Το ΤΑΙΠΕΔ βάζει εκτιμητή για το ακίνητο της «Καραθώνας»

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:52:00 π.μ. | | |
Παραλία
Ένα ακόμα βήμα προς την ωρίμανση των διαδικασιών που θα οδηγήσουν στην αξιοποίηση της  σημαντικής παραθαλάσσιας έκτασης της Καραθώνας στο Ναύπλιο κάνει το ΤΑΙΠΕΔ. Ο λόγος για το ακίνητο «Κτήμα Καραθώνα», έκτασης άνω των 1.911 στρεμμάτων, εκ των οποίων σύμφωνα με το Ταμείο τα 415 στρέμματα είναι προς αξιοποίηση.

Χτες, το Ταμείο δημοσίευσε πρόσκληση υποβολής προσφορών (έως τις 18 Ιουλίου) για την παροχή υπηρεσιών Ανεξάρτητου Πιστοποιημένου Εκτιμητή προς το ΤΑΙΠΕΔ αναφορικά με το ακίνητο στη θέση Καραθώνα του Δήμου Ναυπλίου.

Στο τελευταίο αναθεωρημένο σχέδιο αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων - ADP του Ταμείου (προ πολλών μηνών) αναφέρονταν ότι αναμένεται η έναρξη διαγωνιστικής διαδικασίας στο 4ο τρίμηνο 2024 ενώ είναι σε εξέλιξη η ωρίμανση του έργου. Μένει να φανεί αν το ΤΑΙΠΕΔ στραφεί προς το μοντέλο πώλησης της έκτασης ή θα διευρύνει την «παλέτα» της αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων (π.χ. παλιά είχαν ακουστεί σενάρια για συνεπενδυτές, διατήρηση ποσοστών κ.α.).

Ο εκτιμητής

Ο Εκτιμητής θα διενεργήσει ανεξάρτητη διαδικασία εκτίμησης τμημάτων του ακινήτου. Το παραδοτέο από μέρους του θα περιλαμβάνει τα εξής τμήματα:

α) συνοπτική έκθεση,

β) πλήρη περιγραφή του περιουσιακού στοιχείου και του ιδιοκτησιακού καθεστώτος κάθε ιδιοκτησίας συμπεριλαμβανομένουφωτογραφικού υλικού,


γ) λεπτομερή ανάλυση της προσφοράς-ζήτησης της αγοράς στην οποία βρίσκεται κάθε ιδιοκτησία και το καθεστώς ανταγωνισμού για την καθεμία,

δ) λεπτομερή παρουσίαση των μεθόδων αποτίμησης που εφαρμόζονται, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών στοιχείων, των υποθετικών σεναρίων και υπολογισμών, και

ε) εκτίμηση της αγοραίας αξίας και της αντικειμενικής αξίας κάθε ιδιοκτησίας και αιτιολόγηση πιθανών σημαντικών αποκλίσεων μεταξύ αυτών των δύο τιμών.

Οι πιθανές χρήσεις και το ακίνητο

Το ΤΑΙΠΕΔ, πέρυσι το καλοκαίρι εκκινούσε τις πρώτες διεργασίες αναζητώντας συμβούλους (π.χ. νομικό) για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της διαγωνιστικής διαδικασίας αξιοποίησης του ακίνητου Καραθώνα, στον ομώνυμο φυσικό όρμο της Αργολίδας. Στο οποίο θα μπορούσε να προχωρήσει σενάριο ανάπτυξης με Ξενοδοχείο – Θέρετρο Αναψυχής και δευτερεύουσες εξοχικές κατοικίες, αν και το μοντέλο αξιοποίησης θα «κλειδώσει» προσεχώς. Σε κάθε περίπτωση, το ακίνητο έχει συνολική έκταση που αντιστοιχεί στο 30% της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό και είναι μεγαλύτερο από το Costa Navarino στην άλλη πλευρά της Πελοποννήσου.

Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, «το αμμώδες, παραλιακό μέτωπο του ακινήτου έχει μήκος 1.500 μ. και η αμφιθεατρική ανάπτυξη του, προσφέρει πανοραμική και απεριόριστη θέα στον όρμο της Καραθώνας και στον Αργολικό Κόλπο έως απέναντι στα παράλια του Άστρους. Η ευρύτερη περιοχή του ακινήτου, είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς και πολυσύχναστους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας ενώ διαθέτει ιδιαίτερα αναπτυγμένες τουριστικές υποδομές, οι οποίες όμως χρειάζονται επιπλέον ενίσχυση.

Το ακίνητο συνδυάζει τη μοναδικής ομορφιάς τοποθεσία, την εγγύτητα στην Αθήνα, την παρουσία πολύ σημαντικών αρχαιολογικών και πολιτιστικών χώρων, την ύπαρξη καλής ποιότητας τουριστικών υποδομών στις γειτνιάζουσες πόλεις του Ναυπλίου και τους οικισμούς της Αργολίδας. Σε αυτά τα θετικά της θέσης του ακινήτου προστίθεται η σημαντική του έκτασή του (μεγαλύτερη των 400στρ.) η οποία παρέχει τη δυνατότητα για ανάπτυξη τουριστικών υποδομών υψηλής ποιότητας και κλίμακας».


Εντός του ακινήτου υφίστανται μικρής έκτασης αυθαίρετες κτιριακές εγκαταστάσεις εστίασης (ταβέρνες), beach bar, περιπτέρα θαλάσσιων σπορ, κτίρια εξυπηρέτησης λουομένων, χώροι υγιεινής, γήπεδα (beach volley) κ.λπ.

«Η αξιοποίηση του ακινήτου προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Ν. 3986/2011 μετά από την εκπόνηση μελέτης ΕΣΧΑΔΑ. Η θέση και η μοναδικότητα του ακινήτου το καθιστούν ιδανικό για ανάπτυξη χρήσεων που σχετίζονται με τον τουρισμό», σημειώνει το ΤΑΙΠΕΔ.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ