V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ

Σελίδες

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024

Ο θάνατος ενός Ναυπλιώτη στη Νέα Καληδονία και η τύχη της Καραθώνας

Άρθρο του Τόλη Κοϊνη
Του Τόλη Κοϊνη

Η Νέα Καληδονία είναι ένα νησί στον Ειρηνικό Ωκεανό. (Και αν δεν το γνωρίζετε δεν σας επηρεάζει καθόλου). Το νησί αυτό είναι – ακόμα και σήμερα- Γαλλική αποικία. Πρόσφατα έγιναν εκεί κάποιες συγκρούσεις μεταξύ ντόπιων φυλών και Γάλλων αποίκων. 

Αυτό ενεργοποίησε τους συνειρμούς μου και θυμήθηκα ότι στα μέσα της δεκαετίας του 1980 (πριν από 40 χρόνια) έχασε εκεί τη ζωή του ένας Ναυπλιώτης, ο Αντώνης του Φίλιππα, που είχε το τσαγκάρικο στην οδό Σταϊκοπούλου, στο Ναύπλιο (τέσσερα χρόνια μεγαλύτερος από μένα).
 
Η Νέα Καληδονία έχει τουριστική ανάπτυξη ανάλογη με αυτήν που ονειρεύονται να φέρουν και εδώ μερικοί. Τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες τις έχουν Γαλλικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις. Οι εργαζόμενοι είναι από όλο τον κόσμο φτωχαδάκια που αναζητούν ένα μισθό, εποχιακοί ή με κάποιο ολιγόχρονο συμβόλαιο, ώστε να μην μπορούν να αναπτύξουν συνδικαλισμό και ζητήσουν κάτι παραπάνω. Τα κέρδη από τις επιχειρήσεις πάνε στις τσέπες των ιδιοκτητών και δεν μένει τίποτε για τους ντόπιους και το νησί.

Αυτό θα είναι και το δικό μας μέλλον στην Καραθώνα.

Έτσι είχε πάει και ο Αντώνης από το Ανάπλι. Είχε ειδικότητα μάγειρα (με προπαίδευση στην ζαχαροπλαστική στου Κατραμάνου). Έφτασε μέχρι εκεί για να δουλέψει. Έχασε την ζωή του…
Ο άλλος λόγος που θυμήθηκα τον Αντώνη, είναι ότι μερικοί περιφέρονται στο Ναύπλιο και βρίζουν όσους είμαστε ενάντιοι στην παραχώρηση της Καραθώνας, γιατί «χάνει η πόλη θέσεις εργασίας» και γιατί «εμποδίζουμε την ανάπτυξη».

Φτάνουν σε ακρότητες και ανοησίες.
 
Λένε: «Εάν το 1981, είχαμε δώσει την Καραθώνα στους Γάλλους με αντάλλαγμα να προσλαμβάνουν προσωπικό από εδώ, θα ήταν καλύτερα». Ποιος τους είπε ότι οι «Γάλλοι», που διεκδικούσαν τότε την Καραθώνα, είχαν προτείνει κάτι τέτοιο. Δεν είχαν κάνει καμία πρόταση, ούτε τον στοιχειώδη διάλογο ούτε με τον Δήμο (τότε Δήμαρχος Καράπαυλος), ούτε με το Εργατικό Κέντρο (τότε Πρόεδρος Μώρος), ούτε με τον Εμπορικό Σύλλογο (τότε Πρόεδρος Παπαθανασίου - Κοφινιώτης). Μίλαγαν μόνο με τον ΕΟΤ και ήθελαν Ή ΟΛΑ Ή ΤΙΠΟΤΑ.

Τώρα τα ίδια γίνονται με το ΤΑΙΠΕΔ. Δεν διαπραγματεύονται ούτε με τον Δήμο, ούτε με το Εργατικό Κέντρο, ούτε με το Επιμελητήριο. Τα θέλουν ΌΛΑ Ή ΤΙΠΟΤΑ.

Όσοι περιφέρονται και υπόσχονται θέσεις εργασίας είναι ΚΟΙΝΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ.
 
Δεν γνωρίζουν ούτε ποιος θα πάρει την περιοχή… Πουλάνε άδεια, για να πιάσουν γιομάτα. Θεωρούν ότι αφού αυτοί «συμφωνούν με το ξεπούλημα», θα τους δώσουν «κάποια ρουσφέτια για αντάλλαγμα.»… Κάνουν Λάθος. Η αγορά εργασίας είναι παγκοσπιοποιημένη και η Ευρωπαϊκή Ένωση ευνοεί την εγκατάσταση μεταναστών για πολλούς και διαφόρους λόγους. Π.χ. Εάν τελικά θα την πάρουν Ινδοί –πολύ πιθανή περίπτωση- δεν έχουν να φέρουν εποχιακό προσωπικό; Εάν την πάρουν Γάλλοι, δεν θα βρουν από όλο τον κόσμο ανθρώπους, σαν τον δικό μας τον Αντώνη, να έρθουν να μαγειρεύουν;

Μην περιμένετε να δουλέψετε στην Καραθώνα.

Το μόνο σίγουρο είναι: ΚΛΕΙΝΕΙ Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΖ και ΘΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΜΕ ΜΠΕΤΟΝ. Το έχω αποδείξει βάσει της προκήρυξης του ΤΑΙΠΕΔ, γιατί τα γραπτά, μόνο, έχουν αξία.

Πρέπει να αντιδράσουμε.
 
Μέχρις στιγμής δεν έχουμε δει διάθεση αντίδρασης από την πλειοψηφία του Δήμου. Μακάρι, να είναι τυχαίο και να συνέλθουν γρήγορα. Δεν έχουμε δει να κατατίθεται στο Δημοτικό Συμβούλιο από τη Δημοτική πλειοψηφία (από καμία συνιστώσα της) πρόταση ήπιας ανάπτυξης με συμμετοχή του Δήμου. 

Τα όσα γράφουν οι αυτόκλητοι προστάτες τους είναι «έπεα πτερόέντα» ή πιο λαϊκά «λόγια του αέρα», «φούμαρα».

ΥΓ1 Αυτοί, που λένε ότι είμαστε «εναντίον της ανάπτυξης» , εξοργίστηκαν πρόσφατα για τις καταγγελίες που έκαναν οι μόνιμοι κάτοικοι της παλιάς πόλης για το κυκλοφοριακό… Φαίνεται πως η ανάπτυξη έρχεται μόνο με το παράνομο παρκάρισμα. Εάν έχουν τέτοιες απόψεις σκεφθείτε τί ονειρεύονται για την Καραθώνα.

ΥΓ2 Η φωτό είναι από το πρώην Κλαμπ Μεντιτερανέ της Νέας Καληδονίας, που δούλευε ο Αντώνης, τώρα έχει αλλάξει ιδιοκτήτες και έχει μετονομαστεί.
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ