ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 9 Ιουλίου 2024

Γ. Γαβρήλος: Που είναι τα όσα υποσχέθηκε η Κυβέρνηση για το κτίριο του Δικαστικού Μεγάρου Ναυπλίου;

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:32:00 μ.μ. | |
Γ. Γαβρήλος
Ερώτηση κατέθεσε σήμερα ο Γιώργος Γαβρήλος σχετικά με την παρατεταμένη ολιγωρία από πλευράς της Κυβέρνησης για την εκκίνηση των απαραίτητων εργασιών συντήρησης του Δικαστικού Μεγάρου Ναυπλίου.

Όπως σημειώνει ο βουλευτής Αργολίδας ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ προς τον αρμόδιο Υπουργό Δικαιοσύνης, τα τελευταία χρόνια, λόγω παλαιότητας και έλλειψης συντήρησης, το κτίριο αντιμετωπίζει πολλά στατικά προβλήματα. Οι υπάλληλοι των δικαστικών υπηρεσιών, ο Σύλλογος Δικηγόρων Ναυπλίου αλλά και ο ίδιος ο Δήμος, πολλές φορές έχουν σημειώσει την ανάγκη για άμεσες παρεμβάσεις αποκατάστασης και έργων συντήρησης, ενώ έχουν τονίσει τις δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες μέσα στις οποίες καθημερινά καλούνται να βρίσκονται.

Μέχρι στιγμής όμως, παρά τα όσα έχει υποσχεθεί η Κυβέρνηση και οι τοπικοί παράγοντες της ΝΔ, δεν έχει γίνει κανένα απολύτως βήμα για να ξεκινήσουν οι απαραίτητες εργασίες στο Δικαστικό Μέγαρο.

Ήδη από τον Μάιο του 2022, ο τότε Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Τσιάρας, δήλωνε με φόντο το Ναύπλιο: «το πρώτο βήμα το οποίο αφορά την έγκριση και την ανάθεση από την πλευρά του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της ΚΤΥΠ για να δρομολογηθούν όλα αυτά τα ζητήματα τα οποία εκκρεμούν στο κτίριο του Δικαστικό Μεγάρου του Ναυπλίου έχουν ήδη δρομολογηθεί. Ξέρετε πολύ καλά ότι το σημαντικό είναι να γίνει το πρώτο βήμα. Όταν δρομολογηθούν οι λύσεις, όταν στην πραγματικότητα διασφαλιστούν όλα εκείνα τα δεδομένα τα οποία θα μας οδηγήσουν στο τελικό αποτέλεσμα, από κει και πέρα είναι θέμα χρόνου. Ότι υπήρξαν καθυστερήσεις δεν είναι άγνωστο. Δεν θα κρυφτώ πίσω από το δάχτυλό μου». Επισημαίνοντας δηλαδή τις ήδη προηγούμενες καθυστερήσεις και αναγγέλλοντας δήθεν άμεσες πρωτοβουλίες από την πλευρά της Κυβέρνησης.

Ενώ ο κ. Γιάνναρης, τότε Διευθύνων Σύμβουλος της ΚΤΥΠ (Κτηριακές Υποδομές ΑΕ) υπερθεμάτιζε των προσπαθειών της Κυβέρνησης, δίνοντας μάλιστα και χρονοδιάγραμμα: «Πιστεύω ότι στις αρχές του επόμενου έτους θα είναι όλα έτοιμα γιατί το απαραίτητο στοιχείο είναι πάντα η έκδοση των οικοδομικών αδειών. Άρα φαίνεται ότι το πρώτο τρίμηνο του ‘23 θα έχει αρχίσει η δημοπράτηση του έργου. Αυτή θα είναι η προσπάθεια που θα κάνουμε».

Μετά από δυο χρόνια και ακόμη και μετά από την ανανέωση της θητείας της Κυβέρνησης της ΝΔ, στο Δικαστικό Μέγαρο δεν έχει ξεκινήσει καμία εργασία και κανένα έργο στήριξης, αποκατάστασης ή ανακαίνισης. Παρά μόνο, χρόνο με τον χρόνο, υπόσχεση την υπόσχεση, η κατάσταση γίνεται ολοένα και χειρότερη, με σοβαρούς πια κινδύνους για την ασφάλεια και την υγεία τόσο των εργαζομένων, όσο και των χρηστών του κτιρίου.

Ο Γιώργος Γαβρήλος στην Ερώτησή του επισημαίνει πως, επειδή η υπόθεση του Δικαστικού Μεγάρου Ναυπλίου έχει γίνει αντικείμενο πολιτικών κενών υποσχέσεων, την ώρα που συντρέχουν πραγματικοί λόγοι άμεσων κτιριακών παρεμβάσεων και επειδή οι εργαζόμενοι, οι δικηγόροι και οι πολίτες δεν μπορούν να ανεχτούν άλλες κούφιες εξαγγελίες, βλέποντας τον χρόνο να περνάει και το κτίριο να καταρρέει, με σοβαρές συνέπειες για την υγεία και την ασφάλεια των χρηστών του, ο Υπουργός οφείλει να απαντήσει:

1. Σε τι στάδιο βρίσκονται οι εξαγγελθείσες μελέτες (στατικότητας, γεωτεχνική, στατικής ενίσχυσης, αρχιτεκτονική, ηλεκτρομηχανολογική); Σε τι χρόνο πρόκειται να ενημερωθεί ο Δικηγορικός Σύλλογος Ναυπλίου και οι πολίτες για τα αποτελέσματά τους και για τα σχέδια της ΚΤΥΠ;

2. Έχει προϋπολογιστεί και έχει δεσμευθεί δαπάνη για τις σημαντικές και άμεσες εργασίες που απαιτούνται για το Δικαστικό Μέγαρο Ναυπλίου;

3. Υπάρχει χρονοδιάγραμμα έναρξης των απαραίτητων έργων;

4. Γιατί, παρά την επικοινωνιακή σπουδή που έχει επιδειχθεί από πλευράς της Κυβέρνησης, ακόμη μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει ούτε μισό βήμα η απαραίτητη συντήρηση του κτιρίου που φιλοξενεί καθημερινά πλήθος κόσμου και εργαζομένων;

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ