ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 23 Ιουλίου 2024

Απάντηση Μενδώνη σε Ανδριανό για τα πολιτιστικά μνημεία του Αρκαδικού

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 5:58:00 μ.μ. | | |
Υπουργός Πολιτισμού
Στην υπ’ αριθμό πρωτοκόλλου 5496/28-6-2024Ερώτηση που είχε καταθέσει ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ.Γιάννης Ανδριανός με θέμα τις αναγκαίες παρεμβάσεις και δράσεις προστασίας και ανάδειξης των πολιτιστικών μνημείων του Αρκαδικού απάντησε η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη.


Στο κείμενο της απάντησης αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Σύμφωνα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας, ο Ι.Ναός Αγίας Μαρίνας βρίσκεται ΒΔ της Καζάρμας και είναι κηρυγμένο ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, σύμφωνα με την αρ. ΥΑ15904/24.11.1962 (ΦΕΚ 473/Β/17.12.1962). Το 2013 πραγματοποιήθηκαν από την τότε αρμόδια 25η ΕΒΑ εργασίες στο μνημείο, που αφορούσαν σε ανασκαφική έρευνα στην ανατολική και βόρεια πλευρά του ναού, όπου αποκαλύφθηκαν αρχιτεκτονικά κατάλοιπα της ύστερης ρωμαϊκής και παλαιοχριστιανικής περιόδου, καθώς και εργασίες καθαρισμού των επιχρισμάτων εσωτερικά. Έκτοτε, η Εφορεία διενεργεί κατ’ έτος τους απαραίτητους καθαρισμούς στην περιοχή. Τέλος και αναφορικά με την κακή κατάσταση διατήρησης του υπόστεγου, δεδομένου ότι αυτό είναι σύγχρονη κατασκευή, αρμόδιο για την αποκατάστασή του είναι το οικείο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, στο οποίο και υπάγεται ο ναός.

Η ακρόπολη της Καζάρμας βρίσκεται σε ύψωμα κοντά στο χωριό Αρκαδικό. Πρόκειταιγια τειχισμένη ακρόπολη με συνεχή χρήση τόσο κατά τους αρχαίους χρόνους, όσο και τοΜεσαίωνα. Η πρόσβαση γίνεται από υφιστάμενο αγρότοδρομο στη βόρεια πλευρά του λόφου.Το μνημείο είναι κηρυγμένο σύμφωνα με το ΠΔ 14.5.1934 (ΦΕΚ 165/Α/19.5.1934). Σε μικρήαπόσταση ΝΑ του λόφου, σώζεται τμήμα του μοναδικού θολωτού τάφου στην περιοχή, ηκατασκευή και χρήση του οποίου χρονολογείται στον 14ο π.Χ αιώνα. Ο τάφος φέρει περίφραξηκαι δεν είναι επισκέψιμος. Το μνημείο εμπίπτει στην κήρυξη προστασίας ως αρχαιολογικούχώρου της νότιας κλιτύς του λόφου της ακρόπολης της Καζάρμας, σύμφωνα με την αρ. ΥΑ3888/21.2.1967 (ΦΕΚ 168/Β/9.3.1967). Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας πραγματοποιεί τις κατ’ έτος απαραίτητες εργασίες καθαρισμού, αφενός για τον ευπρεπισμό των χώρων καιαφετέρου για τον περιορισμό κινδύνου πυρκαγιάς κατά την αντιπυρική περίοδο. Τέλος, ηΕφορεία έχει εντάξει την αντικατάσταση της φθαρμένης ενημερωτικής πινακίδας στο μνημείοτου θολωτού τάφου στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του τρέχοντος έτους.

Η γέφυρα του Αρκαδικού βρίσκεται σε απόσταση περίπου 1.750 μ. ανατολικά της γέφυρας της Καζάρμας και 200 περίπου μέτρα βόρεια από την επαρχιακή οδό Ναυπλίου-Επιδαύρου. Είναι η μία εκ των τριών γεφυρών στην ευρύτερη περιοχή της Επιδαυρίας πουχρονολογούνται στην Ύστερη Εποχή του Χαλκού (οι άλλες δύο είναι γνωστές με τα τοπωνύμιαΚαζάρμα και Γαλούσι) και συνιστούσαν το ανατολικό τμήμα του αμαξιτού οδικού δικτύου της Μυκηναϊκής περιόδου, όπως αυτό διασώζεται τμηματικά στον άξονα Μυκήνες-Πρόσυμνα-Καζάρμα/Επίδαυρος. Σύμφωνα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας, λόγω τωνπροσχώσεων αλλά και της ανεξέλεγκτης ρίψης απορριμμάτων και μπαζών στο ρέμα, η βόρειαπλευρά της γέφυρας έχει πλήρως προσχωθεί με αποτέλεσμα το μνημείο να λειτουργεί σαναναλημματικός τοίχος. Η Εφορεία έχει συντάξει πρόταση για εργασίες ανάδειξης (αποψιλώσεις,διαμορφώσεις/βελτιώσεις προσβάσεων και μονοπατιών, σήμανση και ενημερωτικές πινακίδες,αντιστηρίξεις, αρμολογήματα κτλ) μέρους του μυκηναϊκού οδικού δικτύου της Αργολίδας καιειδικότερα των καταλοίπων των γεφυρών που διατηρούνται κατά μήκος του,συμπεριλαμβανομένου αυτού του Αρκαδικού, με εκτιμώμενο προϋπολογισμό έργου300.000,00€. Με την ωρίμανση του εν λόγω έργου από την Εφορεία, είναι δυνατή η αναζήτησηχρηματοδοτικού προγράμματος.

Τέλος, αναφορικά με τον Μύλο και τον περιβάλλοντα χώρο αυτού, δεδομένου ότι δεναποτελεί κηρυγμένο μνημείο, το θέμα δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του ΥΠΠΟ».
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ